A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. október 2.

Bár a görög diaita szó életmódot jelent, manapság a diéták többsége fogyókúrára, súlyvesztésre vonatkozik. Méghozzá sokszor bármilyen áron.

Fogyókúra. Világszerte erre a szóra keresnek rá legtöbben az internetes keresőoldalakon. És mivel a sarlatán dietetikusok nagyobb számban vannak jelen a neten, mint végzett dietetikusok, a találatok száma is végtelen. A csodatevő fogyókúrák kockázataitól véd a WHO, egészségre káros hatásaira orvosok százai figyelmeztetnek. Ilyen például a Dukan diéta, amit Magyarországon is sikertörténetként adtak elő és diadalának csak akkor lett vége, miután 2014 januárjában Pierre Dukant a Francia Orvosi Kamara kizárta tagjai közül.

Kezdjük ott, hogy „az ideális testsúly” kifejezés sok ember számára önértékelési zavart okoz. A lényeg nem az esztétikai kinézetünk lenne, hanem az egészségünk. Ez pedig nemcsak a kilóktól függ.

A diéta szó az etimológiai szótár szerint a latin diaeta szóból ered, amely ‘orvostól elrendelt életmódot’ jelent és a görög diaita (‘lakószoba, háztartás, életmód’) származéka. A szót a pitagóreusok a test, a lélek és a szellem egyensúlyára használták. Minden nap egészségesen táplálkozni (nem csak a fogyókúra alatt), naponta edzeni a testet, jó kapcsolatot tartani a hozzánk hasonlókkal és tisztelni a környezetünket.

Ezek a törvények jelentették a jól létet, amelyet a mentálhigiénében „well being”-ként emlegetnek. Az ókori görögöknek a szépséget nem a tökéletes súly jelentette, hanem etikai jelentése is volt. Rossz embert akkoriban senki nem nevezett szépnek. Ma a diéta az európai kultúrákban néhány hetes éhezést, komplikált étkezési szokások betartását jelenti.

Külön tanulmányt megérne az orvosok nevével hirdetett fogyókúrák sora. A Max Planck diéta, amelytől a Max Planck Intézet elzárkózott, a Perricone-diéta, amelyet egy amerikai dermatológus ajánl, méregdrága szerek alkalmazásával, amelyek nemcsak karcsúsodásra, hanem  a ráncok eltüntetésére is alkalmasak. Pierre Dukan esetét már említettük. Egy ideje nagy divat a sav-bázis diéta, az alkalikus étrend. Az Amerikai Rákkutató Intézet szerint viszont nincs bizonyíték arra, hogy az étrend jelentősen és tartósan meg tudja változtatni a vér kémhatását, mint amit ígérnek és sok kockázattal jár, hiszen előállhat fehérje és kalciumhiány is. 

Nincsenek csodák. A fogyókúrák jojó-effektusa minden esetben fellép. A görögök ezt is tudták. Nem hetekre, hónapokra, hanem egy egész életre kell diétát választani. Jó minőségű alapanyagokkal, mozgással és jó barátságokkal. Bármilyen közhelyesen is hangzik.