A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. október 2.

Bár a görög diaita szó életmódot jelent, manapság a diéták többsége fogyókúrára, súlyvesztésre vonatkozik. Méghozzá sokszor bármilyen áron.

Fogyókúra. Világszerte erre a szóra keresnek rá legtöbben az internetes keresőoldalakon. És mivel a sarlatán dietetikusok nagyobb számban vannak jelen a neten, mint végzett dietetikusok, a találatok száma is végtelen. A csodatevő fogyókúrák kockázataitól véd a WHO, egészségre káros hatásaira orvosok százai figyelmeztetnek. Ilyen például a Dukan diéta, amit Magyarországon is sikertörténetként adtak elő és diadalának csak akkor lett vége, miután 2014 januárjában Pierre Dukant a Francia Orvosi Kamara kizárta tagjai közül.

Kezdjük ott, hogy „az ideális testsúly” kifejezés sok ember számára önértékelési zavart okoz. A lényeg nem az esztétikai kinézetünk lenne, hanem az egészségünk. Ez pedig nemcsak a kilóktól függ.

A diéta szó az etimológiai szótár szerint a latin diaeta szóból ered, amely ‘orvostól elrendelt életmódot’ jelent és a görög diaita (‘lakószoba, háztartás, életmód’) származéka. A szót a pitagóreusok a test, a lélek és a szellem egyensúlyára használták. Minden nap egészségesen táplálkozni (nem csak a fogyókúra alatt), naponta edzeni a testet, jó kapcsolatot tartani a hozzánk hasonlókkal és tisztelni a környezetünket.

Ezek a törvények jelentették a jól létet, amelyet a mentálhigiénében „well being”-ként emlegetnek. Az ókori görögöknek a szépséget nem a tökéletes súly jelentette, hanem etikai jelentése is volt. Rossz embert akkoriban senki nem nevezett szépnek. Ma a diéta az európai kultúrákban néhány hetes éhezést, komplikált étkezési szokások betartását jelenti.

Külön tanulmányt megérne az orvosok nevével hirdetett fogyókúrák sora. A Max Planck diéta, amelytől a Max Planck Intézet elzárkózott, a Perricone-diéta, amelyet egy amerikai dermatológus ajánl, méregdrága szerek alkalmazásával, amelyek nemcsak karcsúsodásra, hanem  a ráncok eltüntetésére is alkalmasak. Pierre Dukan esetét már említettük. Egy ideje nagy divat a sav-bázis diéta, az alkalikus étrend. Az Amerikai Rákkutató Intézet szerint viszont nincs bizonyíték arra, hogy az étrend jelentősen és tartósan meg tudja változtatni a vér kémhatását, mint amit ígérnek és sok kockázattal jár, hiszen előállhat fehérje és kalciumhiány is. 

Nincsenek csodák. A fogyókúrák jojó-effektusa minden esetben fellép. A görögök ezt is tudták. Nem hetekre, hónapokra, hanem egy egész életre kell diétát választani. Jó minőségű alapanyagokkal, mozgással és jó barátságokkal. Bármilyen közhelyesen is hangzik.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra