Ízvadászat »  Világkonyha

Muravidék konyhája

Muravidék konyhája

2016.07.14.  | Lévai Anikó–Madary Orsolya

Muraszombat, Kismálnás, Hosszúfalu. Már a nevek is elvarázsolt vidéket sejtetnek. A déli határnál, Budapest és Ljubljana között félúton, a Mura folyó környéke rengeteg izgalmat rejteget a kirándulóknak – és még többet az ínyenceknek.

Érdemes eltölteni néhány napot Lendva környékén. Északkelet-Szlovénia konyhájára a magyar, a szlovén és a horvát gasztrokultúra egyaránt hatással volt, még élnek a Monarchia konyhájának emlékei, és a magyar közösség is őriz hagyományos recepteket. Segítünk összeállítani egy programot, amely alapján megtudhatjuk, hogyan éltek, mit ettek az emberek Lendva környékén, és mit őriztek meg az itt lakók az évszázadok folyamán.

Érdemes ellátogatni egy tökmagolaj-préselőbe, ahova a környékbeliek hordják a tökmagot és készítik maguknak vagy eladásra a tökmagolajat. Találunk hentest, aki a mai napig ugyanúgy készíti a zsírban sült húst, mint a dédszülei (konfitált sertéshús), és készít vágott zsírt is, a muravidékiek egyik kedvenc ételét, ami nem más, mint darált abált szalonna. Ajánlunk kenyérsütő asszonyt, aki a híres kerek perecet készíti, de ismerünk szlovén sonkamestert és csokoládékészítőt is. Közben ne feledjük, hogy Szlovénia a kásák hazája, kóstoljunk meg egy köles- vagy hajdinakását, ha lehet, olyat, amelyet fatüzelésű sparhelten készítettek.

BujtarépaBujtarépa

Muravidéken sokféleképpen őrzik a hagyományokat. Születnek újjá a parasztgazdaságok, ahol a hagyományos paraszti kultúra, az önellátás kapja a főszerepet: erre jó példa a Hancsik-porta. A Király házaspár a magyar és a szlovén konyha régi receptjeit, a hetési konyha ízeit, a bujtarépa és a gibanica titkait őrzi. És találunk konyhát ínyenceknek, ahol a  környék termékeit Ausztriában tanult séf tálalja az utazónak.

Hancsikék parasztgazdasága

Lendva és Muraszombat között, Dobronak községben, egy domboldalon bújik meg a Hancsik-porta. A környéken régen sok parasztgazdaság működött. Önellátóak voltak, megtermelték maguknak a kásának való gabonát, kukoricát, a gazdaságban volt szárnyas, disznó és birka, sőt, minden családnak megvolt a saját bora. Aszaltak, savanyítottak, befőztek, a húst zsírban tették el a nyári időszakra. Ezt a mintát követi Hancsik József és felesége, Edit, akik Dobronakon kezdtek bele egy modern parasztgazdaság kiépítésébe. József családja krumplitermelő volt, egyéves krumplitermés árából építették a házat, amely az édesapja idejében kocsmaként működött. Az agrármérnök-végzettségű József 2010-ben határozta el, hogy feleségével a falusi turizmus felé nyitnak.

Hancsik József és EditHancsik József és Edit

„Itt ennyi, innyi kell” – szól a szlogen, és ugyanezt hajtogatja a fiatal házaspár, ahogy belépünk a kapun. „A fával fűtött sparhelt adja meg az étel ízét, de fel kell fűteni, ezért hozzánk érdemes bejelentkezni idejében, mert a gánicának, a hurkának és a kenyérnek is idő kell” – mondja Edit, aki a sparhelt mellett az udvaron elhelyezett hatalmas vaslapon grillezi a saját zöldségeket, csirkét, disznóhúst. Az ételekhez saját bor jár, olaszrizling, tramini vagy szürkebarát. De vásárolhatunk tökmagolajat és csalánszörpöt is. Reklámtábla nem hirdeti a Hancsik-birtokot, az ízes konyha híre szájról szájra jár, aki egyszer járt itt, az biztosan visszatér.

Hancsik József még hozzáteszi, hogy parasztgazdaságuk mindössze öt kilométerre van az autópályától. „Aki a horvát vagy szlovén tengerpartra utazik, jobban teszi, ha itt áll meg, és nem a pálya melletti multikat gazdagítja, hanem egy fiatal külhoni magyar családot. Itt az adagok a gazda méretére vannak szabva, vagyis nálunk senki nem marad éhes!”

Muca néni, a főzőasszony

Főzött már a NATO főtitkárának, amerikai katonáknak, miniszterelnököknek, híres színészeknek, volt a budapesti szlovén nagykövet szakácsa, és számtalan díjat nyert, csak a lekvárjaival harminc aranyérmet. Macu néni őstehetség. Olyan gulyást, rétest vagy pacalt, amilyet nála ettünk, a legnagyobb séfek konyháján is ritkán kapni. Igazi főzőasszony, mérleget életében még nem használt, csak az érzéseire és a kanálra bízza magát. Ösztönösen érzi az ízeket.

Király Lajos és MáriaKirály Lajos és Mária

A Király házaspár a Lendva melletti Csente faluban, a szőlőhegyen szintén fatüzelésű sparhelten készíti az ételeket. Ma már csak bejelentkezésre fogadnak vendégeket, de őket terülj-terülj asztalkám várja. Király Mária nagymamája Ausztriában egy nemes családnál volt szakácsnő, Muca néni tőle tanult meg főzni. Eredetileg főkönyvelő volt a szakmája, de mivel a gyerekekkel otthon maradt, sok időt töltött a konyhában.

A Király-portaA Király-porta

Elterjedt a híre, hogy a Lendva melletti kis faluban, Csentén van a környék legjobb konyhája. Lassan már a fővárosból is érkeztek hívások, sőt a ljubljanai amerikai nagykövet törzsvendég lett – Macu néni mutatta a levelet, amelyben Washingtonba is meghívták. Férje, Király Lajos is sok díjat nyert, ő borairól híres. A szőlőtermelés Lendván nagy hagyományokra tekint vissza, Lendvahegyen ma is szinte mindenki termel bort. A Király rizling pedig több díjat is nyert különböző borversenyeken.

A Monarchia konyhája

Muraszombattól öt kilométerre, Polana községben van egy 170 éves vendéglő, ahova hetven év óta minden évben visszatérnek a gólyák. Nem véletlen, hogy az udvar és a szálló is a gólya nevét viseli. Egy kamera követi, mi folyik a fészekben, és a vendégek folyamatosan nézhetik a tévén az újszülött kisgólyákat.

A séf Jože in , alias PepeA séf Jože in , alias Pepe

A Lovenjakov Dvor Muraszombat ínyencétterme, a séf Jože in , alias Pepe, aki Ausztriában tanulta a szakácsszakmát, csak pár éve tért vissza Muravidékre. Konyháján az Osztrák–Magyar Monarchia ízei keverednek az osztrák, a szlovén és a magyar konyha hagyományai. Minden pénteken friss hal a tengerről, a környékről származó vadhúsok és szárnyasok, csevapcsicsa a grillen, bogrács a kertben. Az étterem mellett egy szeszfőzde is van, ahol konyakot, párlatokat, gyógynövénylikőröket készítenek.

Lovenjakov DvorLovenjakov Dvor

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább