Ízvadászat »  Világkonyha

New York-i étterem a világ legjobbja

New York-i étterem a világ legjobbja

2017.04.06.  | M.O.

2017-ben az Eleven Madison Park étterem vezeti a Világ 50 legjobb étterme listát. Az Osteria Francescana a második, az El Celler de Can Roca a harmadik helyre került. A Noma idén nem szerepel a listán, hiszen a koppenhágai étterem jelenleg pop up étteremként működik.

15 éve egy újságcikkel kezdődött. A Restaurant magazin újságírói, megkérdezett gasztroújságírók, szakemberek készítettek egy listát - véleményük szerint - a világ 50 legjobb  étterméről. Azóta a World’s 50 Best Restaurant list a világ legismertebb díja, amelyet éttermeknek, séfeknek adnak át minden tavasszal. 13 évig Londonban, tavaly New Yorkban, idén Melbourne-ben nevezték meg azt az ötven éttermet, amely 1000 szakember szerint a legjobban teljesített az elmúlt évben.

Eleven Madison ParkEleven Madison Park

Voltak évek, amikor alig változott a sorrend. Ferran Adrià, majd René Redzepi étterme, az ElBulli, illetve a Noma évekig vezették a listát. Az utóbbi években már folyamatosan változnak az első helyek. A Roca fivérek étterme, és az Osteria Francescana, Massimo Bottura étterme most is előkelő helyen szerepel, de idén a listát a tavalyi bronzérmes Eleven Madison Park étterem, Daniel Humm séf vehette át.

Massimo Bottura, Osteria FrancescanaMassimo Bottura, Osteria Francescana

Massimo Bottura a második, Joan Roca a harmadik helyen szerepel. A hatodik helyről ugrott előre a francia Mirazur, megelőzve a tavalyi negyediket, a limai Central éttermet. A baszkföldi Etxebarri viszont öt helyet javított, így került az ötödik helyre.
Az Eleven Madison Park győzelme jól jelzi, hogy a new yorki konyha egyre ismertebb és kedveltebb. Daniel Humm és Will Guidara étterme az egyedülálló vendéglátás és az ételek művészi szintre emelésével érdemelte ki a díjat. A hétfogásos degusztációs menüben szerepel Humm legismertebb fogása, a roston sült kacsa mézzel és levendulával. A vacsora végén minden asztalhoz érkezik egy üveg Calvados, az étterem ajándékaként. Állítólag olyan fontosnak tartják a vendégszeretetet, hogy a google segítségével próbálják megtudni az érkező vendég ízlését. Nem is csoda, egy vacsora két fő részére kb. 1000 dollárba kerül.
Az esemény jelentőségét mutatja, hogy az ötven étteremből 47 étterem képviselője megjelent, így szinte minden díjat személyesen vettek át.

Heston Blumenthal kapta idén az életműdíjat. Az angol séf több éttermével is szokott szerepelni a listán, idén a Dinner a 36. helyezést kapta, a híres Fat Duck nem jutott az ötven közé.


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább