A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. június 12.

A milánói expón egy izgalmas kiállítás várja a gasztronómia kedvelőit. Az elmúlt évtizedek olasz társadalmi-gazdasági viszonyait gasztrotárgyú filmeken keresztül mutatják be a közönségnek.

Az olasz filmművészet mindig érzékenynek bizonyult az ország társadalmi változásai iránt. Csak meg kell néznünk Sophia Loren filmjeit és máris megismerjük a dél-olasz városok, falvak világát. Visconti alkotásait, hogy benyomást szerezzünk olasz kispolgár életéről. Nem beszélve Felliniről, akinek filmjei, a Róma vagy az Édes élet a legjobb korrajznak bizonyultak.

fotó: Sebestyén László

Hasonlóképpen az olasz konyhaművészet is tükrözi az olasz társadalom és gazdaság változásait. A trattoriák, osteriák kínálata, a tészták elkészítésének ezerféle módja mellett ma már ott tartunk, hogy a világ második legjobb étterme is olasz, Massimo Bottura Francescana nevű osteriaja. A falusi olasz konyhától a polgári konyháig vezető utat tökéletesen be lehet mutatni a filmeken keresztül.

Erre tett kísérletet a milánói expón látható kiállítás, ahol az 1949-es Láncok című filmtől a nyolcvanas években készült Makaronin keresztül bemutatják, milyen szerepet játszott az étkezés az olasz társadalomban.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra