A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Osztrák módi: liba kerül az asztalra

Magyar Konyha

2017. szeptember 19.

Amikor a nyár búcsúzik Burgenlandtól, amikor az ősz a színek játékával köszönt be, és a szüret vidámsága lengi be a tartományt, az éttermek kínálatában megjelennek a libából készült finomságok.

A tartomány 30 vendéglátója fogott össze, hogy a libához kapcsolódó kreatív gasztroturisztikai programjuk valóban csábító legyen. A kezdeményezés egyik vezéralakja Siegfried Marth: ő a Dél-Burgenlandban található Hagensdorfi Masi-Hof gazdája, birtokain ma már libák ezrei gágognak.

Ugyan elsőre mindenkinek a sült ugrik be,

a házilúdból más is készíthető.

weideni Blauen Gans étterem séfje, Martin Kugler Budapestre hozta az ízeket – konyhai workshop keretében, közös főzést tartva mutatták be, milyenek lehetnek a modern libaételek.

Libaleves

Sűrű és ízletes, egy őszi estén nehezebb ennél kellemesebb indítást találni. A libahús és a zöldségek gazdaggá és emlékezetessé teszik - az ilyenből szokás duplázni.

Sült libamáj paszternákkrémmel, vaníliás-levendulamézzel és gránátalmával

A levendulás méz és a gránátalma isteni práosítás együtt, kiegészíti a krémes belsejű májat, amely meglepő összhangban van a paszternákkrémmel.

A kisült libazsírt persze muszáj tunkolni.

Márton napi libasült Uhudleres vöröskáposztával, glasszírozott gesztenyével és burgonyagombóccal

 

 

A káposzta a rosétól könnyű és szaftos,

a karamellizált és narancslében lassan főtt gesztenye pazar körítés.

A krumpligombóccal együtt remekül passzolnak a ropogós bőrű libacombhoz.

Esterházy-szelet új stílusban, házi készítésű szilvaszorbéval

Nem megszokott a Esterházy formája, de az íze pazar. A ropogós rétegek között könnyű a krém, a szárított málnapor és a szilvafagylalt kerekké teszik az ízharmóniát.

A liba és a hagyományok

Burgenland védőszentjéhez, Szent Mártonhoz kapcsolódik az a történet, amely megmagyarázza, miért éppen libasült kerül az asztalra a Márton-napi ünnepségek alkalmával.

Nem szerette volna felcserélni vidéki életét a püspöki palotában folytatott fényűző létre,

ezért a libaólban bújt el a püspöki küldöttség elől. A tollas jószág hangos gágogása azonban elárulta a rejtekhelyét. Azóta Márton-napra úgymond „büntetésként” egy liba kerül a sütőbe, a serpenyőbe vagy a fazékba.

További információk ide kattintva érhetők el.