A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Pohárral a szőlőben

Magyar Konyha

2018. szeptember 6.

Az ősz itthon is gyönyörű, és pincészetekért sem kell a szomszédba menni, ám ha valaki mégis utazni szeretne, annak kiváló célpont lehet Ausztria: szeptember 8-9-én tartják a Genussmeile fesztivál második hétvégéjét, de a bor és a gasztronómia szüreti felvonulásokkal, borkóstolókkal tarkított ünnepe egészen novemberig tart.

Hogy mire képes a jól marketingelt bor, arra a legjobb példa Alsó-Ausztria Thermen-régiója. A Bécstől délre húzódó területen katonás sorokban zöldellik a szőlő a domboldalakon, az útba eső kisvárosokban és falvakban takaros utcák, virágos ablakok, drága autók és rengeteg hotel, étterem, vendéglátóhely várja a látogatókat.

A helyi turisztikai központokban térképekkel, prospektusokkal és nem egyszer magyar szóval fogadják a betérőt, és minden kocsmában, heurigerben (hagyományos borozó), vinotékában akad olyan készséges munkatárs, aki szakavatottan tud beszélni a helyi borokról, a német mellett, ha kell, angolul is. És hiába tűnik úgy, hogy megy a szekér, Badenben, Gumpoldskirchenben és Heiligenkreuzban is várják, s ha már ott vannak, megbecsülik a közép-európából érkező – magyar, szlovák, cseh – turistákat. Egészen monarchiabeli a hangulat

A jól felépített marketing egész Alsó-Ausztriára igaz: 23 éve találták ki a borősz (Weinherbst) elnevezésű borturisztikai programsorozatot, ami térben és időben is összeköti a nyolc alsó-ausztriai borrégiót Wachautól a Bécsi erdőig, és a túrázni, kerékpározni vágyókat éppúgy vonzza, mint a bor és a gasztronómia iránt érdeklődőket.

Cirfandli és rotgipfler

Alsó-Ausztria Budapestről autóval három óra alatt kényelmesen elérhető, és nem nehéz egy hétvégére való látnivalót találni. Ősszel azonban a boré a főszerep, és ezt a helyiek ünnepként élik meg – ezt bizton állíthatjuk, miután részt vettünk a Genussmeile fesztivál első hétvégéjén Thermenregion Wienerwald egyik falujában, Gumpoldskirchenben. A Bécsi erdőt – Alsó-Ausztria legdélebbi borvidékét – keleten egy dombvidék, délen Baden városa határolja.

2200 hektárnyi szőlő tartozik ide, speciális szőlőfajtáik a cirfandli (zierfandler) és a rotgipfler

– ezt sokszor fogjuk hallani, ha arra járunk. Sőt van olyan szálloda, ahol a szobák is a helyi szőlőfajtákról vannak elnevezve, először tehát vegyük ezeket sorra.

A térség őshonos, és másutt szinte meg sem található fehérszőlőfajtái, a cirfandli és a rotgipfler házasításából készül a legendás spätrot-rotgipfler. A hagyományos sokszínűséget képviseli a régebben vöslauer néven ismert kék portugieser és a neuburger, de találkozhatunk a burgundi családhoz tartozó vörösborokkal is: ilyen a st. laurent, a zweigelt, a merlot és a cabernet sauvignon. Borkedvelő és borokhoz értő látogatók számára valóságos kincsesbánya egy ott töltött hétvége, és a kóstolás mellett az ősi borászcsaládok történetét is megismerhetik. Minden vendéglőben bőven van borválaszték, de a szeptemberi Genussmeile fesztivál hangulata a szabadban semmihez sem hasonlítható.

Nótázó helyiek

A Genussmeile kétszer két napját úgy kell elképzelni, hogy hosszú kilométereken keresztül sétálhatunk a szőlőben, ahol a különböző borászatok sátrakkal, pultokkal, székekkel, asztalokkal, és persze borokkal meg némi harapnivalóval várják a borisszákat.

A zöld doboldalak lampionokkal, színes ruhákkal és napernyőkkel telnek meg – ez a mi esetünkben színes esőkabátokat és gumicsizmákat jelentett,

és az ernyők is inkább a szemerkélő esőtől és nem a napsugaraktól védtek, ám a jókedvet és a mulatni vágyást mindez egyáltalán nem befolyásolta. A pultoknál az egyes borászatok általában két deci bort adnak, de ha valaki csak kóstolni szeretne, akkor készséggel megfelezik. (A vendégek többsége, úgy láttuk, nem csak kóstolni akart.)

A hosszú kilométereken húzódó fesztivál idejére a szőlőtőkék mentén kanyargó út felét is lezárják, így lehet parkolni, taxit hívni, biciklizni, és attól sem kell tartani, hogy valaki kitéved az autók elé. Jönnek családok babakocsival,

fiatalabb és idősebb párok kézen fogva egy romantikus sétára,

ifjabb és éltesebb baráti társaságok, férfiak és nők csapatostul, és míg a városi-falusi vendéglátóhelyeken kivétel nélkül angolszász zene szól, itt összekapaszkodva osztrák nótákat énekelnek, német szóra mulatnak – többen népviseletre hajazó öltözékben.

Vagyis a nők dirndliben (fehér blúz és általában zöld kötényruha), a férfiak kantáros, térdig érő bőrnadrágban, kockás ingben.

Bajor perec, zsíros kenyér, otthonról hozott uzsonna segíti az alkohol feldolgozását, sötétedés után pedig ki-ki átteheti a székhelyét valamelyik fedett heurigerbe vagy étterembe,

ahol készséggel összeállítanak a bor mellé egy kóstolótálat sajttal, sonkával, szalámival, tepertővel, körözöttel. Aki nem akar alkoholt inni, az finom mustok, gyümölcslevek, házi szörpök közül választhat.

Fürdő, apátság

Az osztrák vendéglőkről, éttermekről több próba után elmondható, hogy kevésbé érintette meg őket bármiféle nagyot akarás vagy a változás szele: a hagyományos ételeiket kínálják, de azt megbízható minőségben. Wiener schnitzel, rántott csirke, krumpli saláta,

májgombóc leves, tafelspitz vagy almás rétes mindenhol van,

és biztosan nem csalódunk benne, de találunk az étlapon steaket, halat, salátát is.

Nem kivétel ez alól Heiligenkreuz sem: az apátsági étterem nem nyújt olyan csúcsgasztronómiai élményt, mint a mi Viatorunk Pannonhalmán, de vasárnap tele van szépen felöltözött családokkal, akik a kiadós adagok mellett beszélgetnek, múlatják az időt, ünneplik a nagymama születésnapját. Ha már ott járunk, érdemes megnézni az apátsági borászatot is, amely az egyik legrégebbi Ausztriában.

De emellett is számos program és látnivaló várja a régióba látogatókat: Baden barokk üdülővároska a fürdőjéről és a Beethoven-házról ismert, jelenleg pedig egy különleges szabadtéri fotófesztiválnak is otthont ad. (A Thermenregion elnevezés is a Baden melletti kénes melegvíz-forrásokra utal.) Heiligenkreuzban ma is jó szívvel emlékeznek az Árpád-házi királyokra, akiktől a ciszterci szerzetesek annak idején birtokokat kaptak, de bármerre megyünk, magyar szálakra bukkanunk – például a Laxenburg kastélyparkjában található Franzensburg romantikus várában.

A bor és gasztronómia ünnepe, a borősz Alsó-Ausztriában egészen novemberig tart, bármelyik hétvégén felkerekedhetünk, és a régió borvidékeit összekötő 830 kilométeres borút bármely szakaszán bekapcsolódhatunk a mulatságba.