A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2016. február 22.

A pop up, vagyis az egy-egy napra kinyitó éttermek divatja évek óta tart, a világhírű több Michelin-csillagos éttermek is követték a hóbortot, nem véletlen, hogy Joan Roca tavaly Isztambulban járt, René Redzepi pedig Sydneyben próbált szerencsét.

Gazdasági válság ide vagy oda, street food divat felejtve, a világ 50 legjobb étterme listát vezető séfek idén újra útra keltek.
Grant Achatz, a Chicagói Alinea étterem séfje februárban Madridban lépett fel, a szintén Michelin-csillagos DiverXo étteremben mutatta be fogásait. A személyenként 275 euróba kerülő vacsorán 13 fogást szolgáltak fel. A listán 26. helyet elfoglaló étterem séfje a spanyol kulináris örökségnek szentelte a vacsorát, volt benne molekuláris konyha, spanyol alapanyagok és ibérico sonka is.

Albert Adrià, a katalán zseni testvére Londonban lép fel ötven napon keresztül. „Nem főzni, hanem élményt adni jövök Londonba” – nyilatkozta a séf. A pop-up helyszíne a londoni Café Royal, ahol kóstolható a híres Adrià -féle szferifikáció, de lesz csirke curry, perui csilipaprikás ceviche és ír osztriga is. A március végéig tartó estekre már minden jegy elkelt, egyébként fejenként 150 fontért. Albert Adrià nem elégszik meg a londoni kalanddal, tavasszal új éttermet is nyit Barcelonában, az Enigmát.


A Noma már nem először kísérletezik külföldön. René Redzepi most Sydneybe utazott. A Noma Sydney projektre már a bejelentéskor 25 ezren jelentkeztek. Április közepéig 5500 fogást fognak felszolgálni, az ár 485 dollár fejenként – ital nélkül.

A baszk Azurmendi étterem, amely 2015-ben a 19. volt a világ éttermeinek listáján, szintén Londonban nyit pop-up éttermet. A One Aldwych termeiben Eneko Atxa séf kínálatában a baszk konyha fogásait lehet kipróbálni tavaszig.
New Yorkba pedig indiai ízek költöznek. A New Delhi étterem, amely Ázsia 50 legjobb étterme között szerepel, az Egyesült Államokban mutatja be fogásait. Manish Mehrotra séf „a világ találkozik Indiával” nevű menüvel mutatkozik be február folyamán.