A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

A Becherovka

Magyar Konyha

2014. február 4.

Prága gasztronómiájáról készült februári írásunk egyik főszereplője a sör. A cseheknek azonban nemcsak egy nemzeti itala van. A Becherovka ánizsos-fahéjas illatával a világ egyik legfinomabb gyomorkeserűje.

Josef Vitus Becher (1770-1840) karlsbadi (cseh nevén Karlovy Vary) patikus volt, aki 1794-ben azzal a céllal vásárolt egy lepárlót, hogy ott az általa árusított különleges fűszerek és gyógynövények felhasználásával gyógyhatású italokat is készíthessen.

1805-ben ide érkezett Plettenberg-Wittem-Mietingen gróf, hogy a helyi termálvízben kúrálja magát. Vele tartott személyes fizikoterapeutája, az angol Dr.Christian Forbig, aki a világ különböző tájain, Őfelsége hadseregének szolgálatában rengeteg tapasztalatot gyűjthetett az érdeklődésének középpontjában álló egzotikus növényekről. A doktor a Becher családnál szállt meg, így hamar kiderült, hogy a házigazdával azonos a szenvedélyük. Kézenfekvő volt, hogy a gyógynövényekkel kapcsolatos kutatásaikat ezután együtt folytassák.

Dr.Forbig távozásakor hátrahagyott egy receptet, amit Josef Becher kétévnyi kísérletezgetéssel tovább tökéletesített. Így alkotta meg azt a sárgás színű, ánizsos-fahéjas illatú gyomorkeserűt, amelyet Dr.Forbig tiszteletére Karlsbad English Bitternek nevezett el.

A családi vállalkozást átvevő Jan Nepomuk Becher 1838-ban immár keserűlikőrként árusította a Becher család italát. Az évi párszáz literes termelés, a vezetése alatt ötvenezer literre növekedett.

1866-re a termelés kinőtte a korábbi kereteit, ezért új üzemet építettek. Ekkortól palackozzák az italt a ma is népszerű, egyedi formájú üvegbe.

A Becherovka 1871-ben, eredeti karlsbadi porcelánból készülő, semmi mással össze nem téveszthető, 2cl-es saját poharat is kapott. Tervezője, Gustav Becher nemcsak ezzel került be a krónikába, hanem azzal a kereskedelmi fogásával is, hogy partnereinek a rendelthez képest mindig kevesebb italt szállított, így növelve az ital értékét, hírnevét, exkluzivitását.

A Becherovka a következő száz évben folyamatosan őrizte népszerűségét. Világkiállítási díjak, udvari szállítói cím, nemzetközi elismerések szegélyezik történetét, amelyet még a háborúk, és a későbbi államosítás, majd szocialista nagyüzemi körülmények sem tudtak teljesen tönkre tenni.

Josef Becher receptje máig szigorúan őrzött titok, amelyet az italt előállító gyárban napjainkban is mindössze ketten ismernek. Az eljárásról is csak annyit lehet tudni, hogy a gyógynövényekből összeállított keveréket egy héten keresztül kell alkoholban áztatni, hogy kiváljanak a megfelelő aromák és növényi olajok. Az így elkészült kivonatot ezután tölgyfahordókba öntik, ahol vízzel, borpárlattal, cukorral és egyéb adalékokkal elegyítve két hónapig érlelik, majd tisztítják, hűtik, végül palackozzák.

Becherovka ma már több mint 35 országban kapható. A különleges, utánozhatatlan íz, és a magas minőség méltán teszi népszerűvé, és Csehország egyik legfontosabb védjegyévé ezt az összetéveszthetetlen, egyedi ízű italt.