A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2014. szeptember 9.

Pityókás kenyér, töltött káposzta, kocsonya, kürtőskalács, és házi csokoládé is van a Székely védjegyet megszerzett termékek között, amely védjegyet Hargita Megye Tanácsa alapította 2008-ban. 2014. október 9-19 között zajlik a Székelyföld Napok Maros, Hargita és Kovászna különböző településein.

A „Székely termék” és a „Székelyföldi termék” védjegyet azért hozták létre, hogy népszerűsítsék Székelyföld gazdag kultúráját, hagyományos konyháját, vendéglátóiparát, segítsék a termékek piacra juttatását, mindezt egy egységes székelyföldi márkanév alatt. A védjegyhasználati jog odaítélése ágazatonként, szakbizottságok által kidolgozott kritériumrendszer alapján történik.

A védjegy célja, hogy a minőségi, egészséges székely  termékek ne csak Székelyföldön, Romániában, hanem Magyarországon és bárhol a nagyvilágban elérhetővé váljanak. Ma már mindkét védjegy Hargita Megye Tanácsa tulajdonában van, és folyamatosan érkeznek a kérelmek a védjegyhasználatra, amit az erre a célra létrehozott bizottság díjmentesen ítél oda az arra érdemes termékeknek.

A tudatos vásárló közönség maga után vonja az egészséges, hagyományos módon előállított termékek iránti igényt. A helyi termelők egyre több rendezvényen, vásáron és kiállításon próbálják bemutatni, népszerűsíteni és értékesíteni termékeiket. A közvetlen értékesítés előnye, például a Csíkszeredában havonta megrendezésre kerülő hagyományos székely termékek havi vásárán, többek között a környezetvédelem, hisz az üzemanyag megtakarításával kevesebb széndioxid kibocsátás történik, másrészt az értékesítési csatorna is lerövidül, ezáltal a termelők és a fogyasztók javára takarítanak meg pénzt. Kialakul egyfajta vevői bizalom az egészségesebb és megbízhatóbb forrásokból származó termékek iránt, ez pedig a vásárlói tudatosság kialakulásához vezet. Ugyanakkor a fenntartható helyi gazdálkodást is elősegíti a hagyományos termékek támogatása.
A Székely termékek népszerűsítése céljából hozták létre a www.szekelytermek.ro weboldalat, amely egyfajta híd kíván lenni, hogy elősegítse a termelő és a vásárló közötti közvetlen kapcsolatfelvétel lehetőségét. Ezen kívül működik egy blog, ahova a témával kapcsolatos írásokat gyűjtik össze http://blog.szekelytermek.ro.
Eddig összesen mintegy nyolcvan termelő nyerte el a Székely termék védjegyhasználati jogot, lekvárok, szörpök, kürtőskalács, pityókás kenyér, kézműves szaloncukor, mézeskalács, tejtermék, zöldség, méz, házi csokoládé, darázsfészek, pálinka, mustár, pászka, töltött káposzta, kocsonya és még sok érdekes termék szerepel a listán.

Október 9–19. között között pedig szinte minden terméket meg lehet ismerni és kóstolni a Maros, Hargita és Kovászna megye különböző településein megrendezésre kerülő V. Székelyföld Napokon.

Az idei Székelyföld Napok szlogenje „Közösség a Székelyföldért”, a közösségi értékekre hívja fel a figyelmet. A székelyföldiek méltán büszkék erős közösségeikre, a közös munkavégzés hagyományaira, a kalákázásra, helyi ünnepeikre. A szervezők bőséges programot készítenek elő, céljuk, hogy minél több székelyföldi településen rangos és a közösséget megmozgató eseményekre kerüljön sor. Fontosnak tartják, hogy Székelyföld sajátos kulturális értékei minél több emberhez eljussanak, helyiekhez és turistákhoz, fiatalokhoz és idősekhez, városon és falun élőkhöz egyaránt.

Lesz székelyföldi dokumentumfilm-szemle, fotó- és képzőművészeti kiállítások, székelyföldi szerzők napja és könyvbemutatók, képzőművészeti kiállítások, jazz és komolyzene, orgonahangversenyek, rajzverseny gyerekeknek, bábszínházi előadások. Tájház látogatással, viseletbemutatóval, mesterségbemutatóval is készülnek. Főszerepet kap a gasztronómia, számos településen lesz káposztaszüret, ugyanakkor lesz alkalom a hagyományos ízek megkóstolására, vásárokon helyi termékek beszerzésére is.