A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2016. február 20.

Hat versenyző állt rajthoz csütörtök reggel, hogy kiderüljön, ki képviseli az országot a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjében. Hat szakács, hat stílus, hat étterem.

"Professzionális körülmények között zajlott a budapesti verseny" - kezdte az eredményhirdetést Rasmus Kofoed, a nemzetközi zsűri egyik tagja, volt Bocuse d'Or győztes. És valóban minden hibátlanul zajlott, a legnagyobb probléma az volt, hogy többen voltak kíváncsiak a szakácsversenyre, mint azt a szervezők gondolták.

A Hungexpo A pavilonjában, vadászok és horgászok között jutottunk el a FeHoVa kiállítás keretén belül megrendezett Bocuse d’Or magyarországi döntőjére, ahol hatalmas tömeg figyelte a lelátóról és a kivetítőkről, mi zajlik a felépített konyhákban.

Kecsege, kaviár és szarvasborjú

Hat versenyző állt be a munkaasztal mögé reggel 9 órakor. A halételt 5 órával a verseny kezdete után, a húsételt 5 óra 35 perc után kellett bemutatni. Vagyis két órakor kezdődött a tálalás. Két perc csúszás már pontlevonással jár. Wolf András, a Salon konyhafőnöke volt az időfelelős, ő stopperrel a kezében nézte végig a versenyt.

A döntőben két témát (hal és hús) kellett kidolgozni. Minden témához legkevesebb két-két köretet és legalább egy mártást kellett készíteni. A halételt csak tányéron, míg a húsételt tálon kellett bemutatni a versenyzőknek. Az alapanyagok: 1,2 kg súlyú kecsege és 30 g kecsegekaviár, illetve szarvasborjú gerinc

A legtöbben Széll Tamás továbbjutását jósolták, hiszen az Onyx séfje a Bocuse d'Or 2013-as világdöntőjén 10. helyezést ért el és már nagy gyakorlata van a versenyzésben.

Pohner Ádám azért látszott esélyesnek, mert ő nyerte meg a januári selejtezőt és comisként már ott volt Lyonban Molnár Gábor mellett.

A zsűri

Két zsűri figyelte a versenyzőket, a kóstoló zsűri és a konyhai zsűri. Szempont a racionális anyagfelhasználás, a takarékosság, a tisztaság  és a professzionális csapatmunka is beleszámít.

A zsűri két elnöke Bíró Lajos és Hamvas Zoltán volt, emellett a versenyzők által kijelölt zsűritagok:Ádám Csaba, Dinnyés Csaba, Palágyi Eszter, Pesti István, Szulló Szabina, Urbán Tibor és  egy nemzetközi zsűri: Brian Turner, Christian Meyer, Ferdy Debecker, Henrik Norström és Rasmus Kofoed és Serge Vieira

Győztes tányérok

Az eredményhirdetés szinte pontban 5 órakor elkezdődött. A lelátókon, a kivetítőn és még három nagy képernyőn figyelte a tömeg az eredményt. Hosszú percekig különdíjakat osztotta, majd következtek a fontos eredmények

A legjobb hal díja: Pohner Ádám

A legjobb húsétel: Szabó László

A legszebb haltányér: Pohner Ádám

A legszebb hústányér: Széll Tamás

Ezután következett a várva várt pillanat, amikor bejelentették, hogy

harmadik helyezett Volenter István, második Pohner Ádám és a 2016-os magyaroreszági Bocuse d’Or verseny döntőjének győztese:

                                 Széll Tamás, az Onyx séfje