Ízvadászat »  Világkonyha

Thaiföld gyümölcsei

Thaiföld gyümölcsei

2017.08.07.  | Madary Orsolya

A thai konyha hódít a világon. A csípős, citrusos ízek, a kókusztejjel készült levesek, a zöld- illetve piros currys fogások ma már Európában is ismertek. Annál kevesebbet tudunk a gyümölcsökről. Pedig a thaiföldi gyümölcsök íze nem is hasonlítható a mi almánk, barackunk, szilvánk ízéhez.

Chantaburi a gyümölcsök földje, a thaiföldi gyümölcsexport központja. Itt minden a duriánról, mangostánról, longkongról szól. A banán és az ananász, a legkisebb tétel a gyümölcskereskedelemben, az ismert gyümölcsök közül kókuszból terem itt a legtöbb. Az egzotikus gyümölcsök minden európai látogatót elcsábítanak. Az országúton megrakott duriános kocsik, útszéli árusok, a piacokon mangosteen és durián hegyek.

A legizgalmasabb gyümölcs kétségkívül a durián. A durian illata sokak szerint egy több napos büdös zoknihoz hasonlít és lehet benne igazság, mert a szállodákban tábla jelzi, hogy duriánt bevinni tilos. A legkisebb durian három kilót nyom, olyan szúrós, hogy csak kesztyűben lehet megfogni és ha végre baltával sikerült felbontani olyan illatot áraszt, hogy nem sok kedvünk van megkóstolni. Mégis az egyik legdrágább gyümölcs, a thai emberek kedvence.

 

Az egyik legfinomabb a mangosteen, másnéven mangkut, de bárhogyan is hívjuk a lédús fehér magnélküli finomsághoz hasonló gyümölccsel még nem találkoztunk. Felbontani nem egyszerű, középen körbevágjuk és kipattintjuk a fehér húsát.

A sárkánygyümölcs pedig a legszebb. Kívűl rózsaszín, belül fehér apró fekete magokkal. Viszont az íze olyan semleges, hogy jobb inkább gyönyörködni a természet csodájában.

A zalacca, másnéven kígyógyümölcs, a külsejérőlkapta a nevét, olyan mint a kígyó bőre. Belül lédús fehér húsa van, kicsit zsíros jellege.

 

 A rambutant csokrokban árulják a piacon. Belseje és íze hasonlít a mangosteen gyümölcsre, kinézete pedig szintén egy sárkányra emlékeztet.

 

 A thai pomelo nem hasonlítható a nálunk kapható gyümölcsökre. Lédús, édes, a citrusok királya.

 A longkong kicsi, de nagyon ízletes gyümölcs. Könnyen kipattintható a héjából, belül fehér és megéri megkóstolni.

 

 Kókuszból minden tipust és mennyiséget megtalálunk Thaiföldön. A lve, a húsa, a belőle készült kókusztej egyaránt komoly exportcikk.

 

 A guava körteszerű gyümölcs, ehető kis magokkal. Jól ismert egzotikus gyümölcs, Thaiföldön a sötétebb változata ismert.

 A banán természetesen Chantaburi minden kertjében megterem, a kicsi és nagyon édes fajta a legelterjedtebb.Thaiföldön nagyon népszerű a gyümölcsk és a zöldségek faragása. Igazi műalkotások születnek, legtöbbször gyümölcsfesztiválokon mutatják be a legszebb faragványokat.

 Durian, mangosteen, lankong, rambutan. Már a nevek is sokat sejtetnek. Remélhetőleg a thai gyümölcsök nemsokára a magyar piacokon is megjelennek télen a narancs, a banán és a kiwi melett. Biztos nagy sikerük lenne.

 

 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább