A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2017. október 27.

Rengeteg Európai országnak ismerjük szinte egytől egyig a konyháját, azonban a dán tradicionális ételeket nagyon kevesen ismerik. Számtalan érdekes szokásuk van, mint például ebédkor sosem esznek főtt ételt vagy még a fagylaltjukba is medve cukrot tesznek. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány érdekes ételt, amit biztosan mindenki szívesen megkóstolna.

Medvecukor

A tipikus dán medvecukor az a fajta édesség, amit a többi Európai országban az a legtöbb ember nagyon nem kedvel és nem tudja megenni. Azonban fontos tudnunk, hogy a dán kultúrában nagyon nagy szerepet kap ez a fajta édesség és természetesen a dánok minden mennyiségben tudnak fogyasztani belőle. 

Sokan nem is gondolnák azonban a medvecukor nem más mint az édesgyökér gyökér része cukorral összekeverve, hiszen ezzel a módszerrel válik igazán lágy, rágós és édes cukorrá. A szokatlan sós ízét az ammonium-kloridnak köszönheti és talán kimondhatjuk, hogy emiatt a furcsa sós és egyben édes íz miatt nem kedvelik sokan.

A tipikus dán cukorkának több változata is van, de a legtöbben hagyományos gumi állagú változatát ismerik. A másik változat a kemény cukorka aminek másik neve Török paprika a különös íze miatt.

Húsgolyó

A legtöbb dán háromszor étkezik egy nap, ami nem másból mint egy egyszerű reggeliből egy hideg ételekből össze rakott ebédből és egy meleg vacsorából áll, amit már otthon fogyasztanak el családjukkal. A legtöbben meleg étel gyanánt húst készítenek, azon belül is húsgolyót különféle körettel, mint például burgonyával vagy salátával. Legtöbbször a meleg vacsora egy fogásból áll, azonban manapság már egyre többen esznek desszertnek fagylaltot vagy különféle gyümölcsöket.

Smørrebrød, más néven a tipikus dán kenyér

A legtöbben szendvicset esznek ebédre mindenféle különlegességgel, mint például felvágottal, zöldségekkel, tojással, majonézzel vagy esetleg hallal és rákkal. Ezt a szokást már az 1840-es évek óta viszik tovább a dánok, hiszen úgy gondolják napközben elég egy kisebb étel, amit gyorsan el tudnak fogyasztani, azonban a nap végén szükséges legalább egy meleg fogás.

Különleges dán palacsinta golyók

Tipikus karácsonyi édesség, aminek tésztája nagyon hasonlít az Európai palacsintához, azonban golyó formára készítik el a dánok. Sokan almát is tesznek a tésztához így sokkal lágyabb és nem annyira édes. A palacsintára a legtöbben pudingot vagy eper lekvárt szoktak tenni, amit ráadásként porcukorral hintenek meg.

A Trendhim nevezetű, dán cég, magyar munkatársát kérdeztük, hogy valójban, hogyan is zajlanak az étkezések és hogyan ünneplik a Karácsonyt, aki egyértelmen ùgy gondolja, hogy a dánoknak is a Karácsony a legfontosabb ünnep. Szent Este egy családi vacsorával ünnepelnek, ahol a fő fogás legtöbbször sertéshús, liba vagy kacsa különféle köretekkel.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra