A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. március 11.

A negyedik magyar Michelin-csillagos étterem, a Tanti mellett összesen 155 csillagot osztottak szét a Michelin Europe 2015 kiadvány ellenőrei. Új Bib Gourmand elismerést a Laci konyha érdemelt ki a kalauz szerint.

Március 10-én megjelent a 2015-ös Michelin Main Cities kalauz. Európa nagyvárosaiban az eddigi 14 három Michelin-csillagos étterem listájára egyedül a párizsi Pavillon Ledoyen került fel új csillagként. Két csillagot kapott a koppenhágai AOC nevű étterem, két francia – köztük Alain Ducasse új étterme, a Plaza Athéné – a müncheni EssZimmer, a lissaboni Belcanto, az amszterdami Librije's Zusje és a stockholmi Oaxen Krog. Ezzel 83-ra emelkedett a kétcsillagos éttermek száma a listán szereplő városokban 2015-ben.

Összesen 373 egy Michelin-csillagos étterem van a kontinensen, ebből 53 új csillagot osztottak ki idén. Számunkra a legfontosabb a Tanti, Pesti István Apor Vilmos téri étterme. A Michelin honlapján közzétett közlemény idézi Rebecca Burrt, a kalauz szerkesztőjét, aki a Tanti "nagyszerű főztjét és egyszerű művészetét" dicséri és aki szerint a stílusos modern étterem és konyhája "tiszta", friss ízeket kínál és a hozzávalók valódi ismeretéről tesz tanúbizonyságot.

A nemrég megnyílt Tanti, a Magyar Konyha által "a legszebben tálaló magyar szakács" címet elnyerő Pesti István étterme mellett megtartotta pozícióját a Costes, az Onyx és a Borkonyha.

Közép-Európában Budapesten kívül egyedül a salzburgi Senns kapott új csillagot.

Három Michelin-csillaggal így továbbra is csak Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Anglia rendelkezik Európa nagyvárosaiban. Érdekes, hogy a világ legjobb étterme, a Noma idén sem kapta meg a harmadik csillagot.

Bib Gourmand

A kiváló ár-érték arányú éttermeket jelölő vidám kis figura, a Bib Gourmand elismerést jelenti. Budapesten idén van egy új Bib Gourmand éttermünk, a Laci konyha. Emellett a Déryné is megtartotta helyét a listán. Bib Gourmand díj elvétele Magyarországot is érinti sajnos, a Csalogány 26 éttermet fosztották meg az elismeréstől. Nemzetközi szinten érdekes, hogy Albert Adria 41 fok nevű bárja is elvesztette a Bib Gourmad-ot, Bécsben pedig a Limes nem viselheti már a nevet.

 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra