A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. augusztus 10.

Új divatnak hódolnak a világ legjobb éttermei. A Roca fivérek idén Buenos Airesben, Floridában és Isztambulban nyitják meg éttermüket, míg René Redzepi januárban Ausztráliába költözik a Nomával.

Aki azt tervezte, hogy spanyol tengerparti utazását megkoronázza egy Michelin-csillagos vacsorával és a Costa Braváról Gironába látogat a Celler Can Roca étterembe, sajnos hoppon marad. Nem azért, mert egy hónappal előre kéne foglalni, hanem azért, mert a Roca fivérek szeptember 15-ig világturnéra utaznak és Buenos Airestől Texasig kínálják a Celler fogásait, majd visszatérnek Európába és Isztambulban is kóstolót adnak a világ legjobb éttermének kínálatából. A tavalyi „Cooking tour Experience” olyan jól sikerült, hogy idén is utazó étterem lesz a Celler. Tavaly az Egyesült Államok, Mexikó, Kolumbia és Perú volt az uticél, idén már Törökországot is célba vették. Reméljük jövőre Budapest sem marad ki az állomások közül.

A Roca fívérek elbeszélése szerint a körút célja kétirányú. Szeretnének tapasztalatokat gyűjteni, új alapanyagokat kipróbálni, inspirációt szerezni a világ más pontjain. Másrészt bemutatni a fogásaikat egy olyan közönségnek, amely aligha jut el a katalán városba, Gironába. Természetesen az utazások alatt találkoznak fiatal séfekkel és szeretnék átadni az ő tudásukat is az új amerikai szakácsnemzedéknek.
Joan Roca szerint hihetetlen sok tapasztalatot szereztek az elmúlt évben és sokat kísérleteztek az új alapanyagokkal, amelyeket magukkal hoztak az Újvilágból. Idén is ez a céljuk.
Az utazó Celler Can Roca nem a gironai étlap fogásait kínálja. A lényeg a Celler filozófiája, az alapanyagokhoz való hozzáállás. Mindezt a helyi hozzávalókkal szeretnék megvalósítani. Előkészületek is történtek, Jordi az Egyesült Államokba, Pitu Argentinába, Joan pedig Törökországba látogatott az év folyamán és immár akkor eldöntötték, hogy mi fog szerepelni az étlapokon. Helyi sajátosságokat kóstoltak, alapanyagokat gyűjtöttek, séfekkel konzultáltak.
Az argentin menüben például szerepel az ismert argentin aperitif, a Hespiridina bonbon formájában, Jujuy bors és dió, argentin chimichurri szósz, patagoniai bárány, sáfrány, Ushuaia languszta és a híres argentin sajtok sem hiányoznak.

A Roca fívérek ősszel visszatérnek, René Redzepi, az idén második legjobb étterem címét elnyerő Noma séfje viszont januárban Ausztráliába, Sidney egyik éttermébe költözik. Redzepi tavaly Tokióban töltötte a januárt, és így foglalta össze az utazást: „Japánban egy egész új ízkönyvtárat szereztem. Kulturális sokszínűség, új gondolkodás a konyháról. Mindez a japán gasztronómia számomra.”
Idén tíz hetet tölt az ausztrál fővárosban, ahol kedvencei a trópusi gyümölcsök, a tazmániai fűszerek, a tenger kínálata. René Redzepi az egész személyzetét magával viszi, a pincérektől a mosogatókig és mindenki a családjával együtt utazhat.

Mostmár csak azt remélhetjük, hogy a két neves szakács jövőre a közép-kelet-európai konyha és alapanyagkínálat felé fordul és Magyarországot is beiktatják utazási célpontjaik közé.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra