A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2016. október 19.

Vajaskenyér, valójában csak ennyit jelent a smørrebrød. Pedig a smørrebrød a dán konyha egyik legfontosabb és jellegzetesebb alapétele. A szomszédok is lemásolták a módszert, Svédországban smörgås néven kínálják, a „svédasztal” egyik fontos szereplője.

Egyszerű ételként indult, vitték iskolába, munkahelyre, horgásztúrára. A szállíthatóság gyakorlati előnye miatt egyesek ma is összefordítják a kenyereket, de az igazi smørrebrød egy felül-nyitott szendvics, open face, ahogy angolul nevezik. Egy fél szelet, kb. 5 x 10 centiméteres jó minőségű rozskenyeret díszítünk fel. Receptnek kevésbé lehet nevezni az egyszerű, régi, de finom és ma is gyakran elkészített alapváltozatokat. Maradt például a tegnapi vacsoráról főtt krumpli, ezt félcentis karikákra darabolva készíthetünk egy krumplis kenyeret. Maradt sült hús, abból tudunk vékony szeleteket vágni, kis zöldséggel, salátával, savanyú uborkával díszíteni. Májkrém, illetve májpástétom az egyik legkedveltebb feltét Dániában, de népszerű a tőkehalikra vagy makréla paradicsomszószban, kis majonézes díszítéssel.

A smørrebrød alapja a minőségi rozskenyér. Ez kovászos, többnyire magvakkal dúsított sűrű kenyér. Általában 20-30 centiméteres, hosszú formában sütik, 10-12 centis szélességben. Kihűlés után kis figyelemmel kitűnően szeletelhető, és a hétköznapi használatra általában még kettévágják, így marad egy kb. 5x10 centis kenyér, amire tálalnak, illetve kenyereznek. Erre a hibátlan kenyéralapra könnyű az egészséges táplálkozás irányelveit figyelemben tartva finom és értékes szendvicset kreálni. Így hódított a tízórais csomagok és ételhordók egykori vajaskenyere, és jelent meg falatozókban, büfékben, hidegkonyhákban, kantinokban és mára neves éttermekben is. A jólét és az igényes konyha iránti kereslet ugyanis egyre gazdagabban díszített smørrebrød kreációkat szült. 

Dániában rengeteg recept van, a kreativitás megengedett, sőt kívánatos, de vannak alapszabályok. Igaz, vannak séfek, akik még azokat is megszegik, és jól jönnek ki belőle. A nyári koppenhágai smørrebrød fesztivál egyik legizgalmasabb szendvicse pont egy alapjaiban a feje tetejére állított kompozíció volt. Tulajdonképpen nem vajaskenyér, hanem kenyeres sajt. Egy kerek brie sajt vékony korongja volt az alap, azt díszítették, majd pirított rozskenyérszeletkéket szúrtak bele, mint kivont vitorlát. A többség értette a kulináris metaforát, végül is a vikingek országában jártunk.

A szendvicsek készítésére Dániában egy külön szakmai képzés van, a végzettek neve smørrebrødsjomfru, ami lefordítva „vajaskenyérszűz”. A megnevezés nyilván abból az időből ered, amikor fiatal lányok készítették a szendvicseket, és kombinálták ötletesen a lehetséges nyersanyagokat. Több nevezetes dán kreáció egy híres vagy híressé vált vendég nevéhez fűződik. Van XY ismert színész vagy politikus kedvence, míg az egyik legnépszerűbb, a „dyrlægens natmad”, egy állatorvos törzsvendég lefekvés előtti, szeretett falatjai. A végtelenségig lehet játszani az alapanyagokkal, de leggyakrabban a kenyér-vaj-salátalevél-feltét-díszítés sorrendben építik fel a szendvicset. Ma egy menő smørrebrødből valójában nem látszik ki a kenyér, mert eltakarják a feltétek. Ennek megfelelően tányérról, késsel-villával fogyasztjuk. 

Mivel szabadon lehet kombinálni egy szelet jó minőségű rozskenyéren, rengeteg lehetőség van hazai kreációkra. Kezdjük egy igazi péktől vásárolt magvas rozskenyérrel, jobb híján ipari sütödéből származó hasonló, általában német eredetű, csomagolt és szeletelt rozskenyérrel. Kitűnően mutat rajta és finom is egy lágy tükörtojás. Kis bors, pirospaprika, ne adj isten ketchup díszítheti. Klasszikus a májkrém, savanyított cékla, főtt tojás kombináció. Hasonlóan mindennapi és egyszerű a főtt karaj/sonka, francia saláta, valamint a tormás vaj, pastrami/marhahús, savanyú uborka párosítás. Dániában gyakori a garnélás és a rántott halszelettel díszített kenyér is. A kreativitásunknak csak mi szabunk határt, idővel megtaláljuk a kedvenceinket, ami pedig ehető, de talán túlkombináltuk, azt nem csináljuk többé. 

Ízes kísérletezést és jó étvágyat! 

Fotók: visitdenmark.digizuite.dk

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra