Salamon Csaba, nyitókép: Pixabay.com
2022. augusztus 9.Egy cső főtt kukorica nyáron megkerülhetetlen csemege.
A zöldség ennél többet is tud: fontos gabona, finom étolajat készítenek belőle, ugyanakkor pattogatva sem megvetendő eleség.
Júniustól őszig elérhető a biológiai értelemben még nem, de fazékra-parázsra már érett, édes csemegekukorica. A főtt csemegekukorica örökzöld nyári gyorsétel, a strandokon ma is feltűnnek a biciklit toló árusok. Régebben ugyancsak figyelni kellett a piacon, nehogy soha puhára meg nem fövő, lisztes-rágós „lókukoricát” sózzanak rá az emberre, de manapság már ritkán fordul elő ilyesmi, többnyire igazi, erre a célra nemesített fajtákat árulnak. Ezek 10-15 perc alatt megfőnek, néha már szinte zavaróan édesek. Magyarország ezen a területen nagyhatalomnak, Európa legnagyobb termelőjének számít, a boltokban kapható konzervkukorica többnyire magyar eredetű.![]()
Embernek kijáró tisztelet
A kukorica (Zea mays) közismerten Amerikából származik. Perutól Észak-Amerikáig évezredek óta termesztik, valószínűleg Mexikóban alakult ki. A legkorábbi, Kr. e. 3600 körül szüretelt kukoricamaradványok itt, Tehuacanban kerültek felszínre, termesztése a feltételezések szerint hétezer éves múltra tekint vissza. Származása kissé bizonytalan, mivel ősi, vad kukoricafajra a mai napig nem bukkantak.
Az őslakos indiánok számára többet jelentett egyszerű élelmiszernél, isteni ajándéknak tekintették. A növényt emberszámba vették, a kukoricaszemekre, a belőle készült ételekre, a különböző korú növényekre és növényi részekre (palánta, virágzó növény, éretlen és érett cső) használt szavaik olyanok voltak, mintha emberről beszéltek volna. ![]()
Mindenütt idegen
Kolumbusz már az első amerikai útja alkalmával hozott Európába belőle, a növény gyorsan elterjedt az Ibériai-félszigeten. A portugál hajósok Kelet-Afrikában kezdték termeszteni, elsősorban az összegyűjtött rabszolgák élelmezését kívánták vele megoldani. Első európai elnevezései idegenségére utaltak: Toszkanában „szicíliai gabona”, Szicíliában „indiai gabona”, nálunk és Angliában „törökbúza”,
Törökországban „egyiptomi gabona” nevet adtak neki.
A maize, a Mais, a maïs a spanyol maízból származik, ennek eredője a Karib-térségben élő őslakosok, a tainók mahis szava. Mai hétköznapi angol elnevezése, az általános gabonát is jelentő corn az Indian corn kifejezésből rövidült. A kukorica szó szerb közvetítéssel a török kokorozból alakulhatott ki.![]()
Eleinte nem sokra becsülték, inkább csak disznóknak, mintsem embereknek alkalmas tápláléknak gondolták, de a könnyen termeszthető növény Európa-szerte gyorsan elterjedt. Itália és az Ibériai-félsziget északi részén hamarosan a konyha fontos alapanyagává vált. Hozzánk az 1600-as évek elején, Itáliából kerülhettek be az első kukoricaszemek, de valószínűleg másik irányból, török közvetítéssel terjedt el a növény, erre utal az Erdélyben ma is használt törökbúza elnevezés. Magyarországon inkább tengeri búza, majd lerövidítve tengeri lett az újdonság neve.
Robbantott kukorica
A pattogatott kukorica vidéken évszázadok óta kedvelt csemege. Pattogtatásra az ún. egérfogú fajtákat termesztik. Ezeknél a szemek lágy belsejét kemény héj veszi körül. Hő hatására a belül lévő nedvesség nyomás alá helyezi és felrobbantja a kemény burkot, így alakulnak ki a jellegzetes megjelenésű pattogatott szemek. Régen vasrostában, a csutkából rakott tűz felett készítették. A népi hiedelem szerint pattogatás közben mosolyogni kell és nem szabad pislogni, különben sok marad a cipó, azaz a fel nem robbant szem.Nemcsak finom, de egészséges csemege is: fél liter kész kukoricában mindössze 12 g kukorica van.
Műanyagot is ki lehet váltani vele: kényesebb áruk csomagolásánál jól kitölti a dobozban a teret.
A tasakokban árult, mikrohullámú sütőben elkészítendő popcornhoz rengeteg zsiradékot adagolnak. Érdemes inkább ömlesztett, natúr kukoricát (például piacokon, magárusoknál) vásárolni: elég egy nagyobb serpenyőt kicsit beolajozni, rászórni egy marék kukoricát, és fedő alatt, lassú tűzön, rázogatva melegíteni. Mosolyogjunk, ne pislogjunk, és ha elhalkult a tűzijáték, készen van.
Hol a góré?
A kukorica a világ kedvenc gabonája, rizsnél és búzánál is több terem belőle. Népszerűségét a sokoldalú használhatósága mellett több tényező is segíti. Melegkedvelő növény ugyan, de melegigénye egy részét hajlandó napsütésre elcserélni, ezért lehet például Erdélyben is termeszteni, ahol az intenzív napsugárzás kárpótolja a kissé hűvösebb viszonyokért. Termesztése a kalászos gabonákhoz képest egyszerűbb, kisebb parcellákon, háztájiban is lehetséges. Nálunk a falusi porták és a tanyák kötelező tartozékává vált a góré, ahol a kézzel szüretelt („kukoricatörés”) csöveket szárították-tárolták.![]()
A kukoricának több típusa létezik, legfontosabbak a kemény szemű, a lófogú, az édes csemegekukorica, vagy a pattogtatásra használt egérfogú. Az ázsiai konyhákon gyakori „bébikukorica” sem nagy cső kiskorában leszedve, hanem egy alacsonyra növő, kisméretű csöveket hozó típus termése. Nálunk a sárga vagy fehér szemű fajták terjedtek el, de az indiánok többféle színűt (kék, zöld, bordó, tarka) is használnak.
Felhasználási módok
A könnyű nyári ételek sorába a főtt csemege mellett a kukoricadarából főtt puliszka, avagy polenta is beleillik. Felmerülhet a kérdés, valójában mi a különbség az erdélyi és az olasz vízbe dara között? A készítés módját tekintve nem sok: az „igazi” mindkét esetben többszörös (5-7 szeres) mennyiségű sós vízben, eleinte sokat kevergetve, egy-két óra alatt készül el – végül is a vendéglősön múlik, melyik elnevezést használják az étlapon.
Mindkettőt alapvetően frissen, köretként fogyasztják, de léteznek további felhasználási lehetőségeik is: a polentát felszeletelve – mint nálunk az előző napi főtt krumplit vagy nokedlit – gyakran pirítják serpenyőben, Erdélyben a puliszkát (románul: mămăligă) juhtúróval rétegezve, sütőben is meg szokták sütni. A puliszka szó a latin puls, azaz pép, kása szóból eredhet. A polenta latinul hántolt árpát jelent, utalva rá, hogy a kukorica Európába érkezése előtt az olasz kása is más gabonából készült.![]()
Nixtamalizálás
A kukoricát a legváltozatosabb módon ma is a különböző amerikai konyhák használják fel. Az őslakosok a fiatal virágzatot, a zsenge csöveket zöldségként kezelték, a navajo indiánok a címer virágporából főztek ünnepi levest. A hopik „papírkenyere”, a piki úgy készül, hogy egy forró kőlapot tök- vagy dinnyemagból, napraforgóból nyert olajjal megkennek, és ezen a kék színű kukoricájuk lisztjéből készült masszát terítik szét. Természetesen arrafelé ma is mindennapi eledel a kukorica.
Érdekes utcai étel a perui tamales, készítéséhez az egész csövet felhasználják. A csutkáról levágott, zsenge szemeket összetörik, ízlés szerint hússal, fűszerekkel, pirított hagymával, főtt tojással tölteléket kevernek belőlük, amit a csuhékba csavarnak. A csutkák a lábas aljába kerülnek, annyi vizet öntenek rájuk, hogy ne lepje el őket, és a batyukat gőzben párolják meg. A szintén Peruban elterjedt ital, a chicha lényegében kukoricasör, de alkoholtartalma csak 1–3% körüli.![]()
Talán a legismertebb kukoricás étel a mexikói tortilla. Készítéséhez a kukoricaszemeket először mésztejben vagy fahamu oldatában áztatják. A nahuatl szóval „nixtamalizálás”-nak nevezett folyamat, a lúg hatására a szemek könnyebben kezelhető lisztet adnak, a tápértékük is megnő, B3-vitamin-tartalmuk is elérhetővé válik, nem mellesleg az esetleges gombamérgek is lebomlanak. Az így kezelt szemekből, vízzel készült tészta (masa) a tortilla és más ételek alapanyaga. Szárítva és lisztté őrölve masa harina a neve, ebből víz hozzáadásával keverhetjük ki a tortillatésztát.
Mexikóban gyakorlatilag a tortilla jelenti a kenyeret (nem véletlen, hogy az egy főre jutó kukoricafogyasztás a világon ott a legmagasabb, közel 100 kiló évente). Különféle húsokkal, zöldségekkel, rizzsel púpozzák-töltik, az így nyert étel lehet taco, quesadilla, burrito és sok minden más. Létezik például húsos raguval töltött, a hortobágyi palacsintára meglepően emlékeztető verzió is. A nálunk kapható tortillák jellemzően búzalisztből készülnek.![]()
Kukorica a konyhán kívül
A szegényebb országokat és Latin-Amerikát leszámítva a kukoricatermésnek csak elenyésző hányada köt ki a spájzokban kukoricaliszt vagy -dara formájában. A világon megtermelt kukorica többségéből állati takarmány készül, amit a húsfogyasztás elleni érvként szoktak felhozni.Ezt a képet árnyalja, hogy jelentős, az USA-ban a takarmánykukoricát meghaladó mennyiséget használnak bioüzemanyag (etanol) előállítására is. Az emberi fogyasztásra szánt kukorica többségét az élelmiszeripar dolgozza fel, glükóz-fruktóz szirup, finom és értékes étolaj, sör, kukoricapehely, Bourbon whiskey válik belőle.