Adventi kalendárium

Magyar Konyha

2023. november 30.

A Magyar Konyha adventi kalendáriumán minden nap kinyílik egy ablak. Hol egy szép idézet, hol egy recept, hol egy karácsonnyal kapcsolatos gasztrotörténeti morzsát osztunk meg olvasóinkkal. Lélekben és tettekben készüljünk együtt a karácsonyra!



A karácsonykor is kedvelt tojáslikőr rajongói bizonyára hitetlenkedve fogadják az állítást, miszerint kedvencük eredetileg nem is tojásból, hanem egy egzotikus gyümölcsből készült, s az Amazonas menti őserdőkből indulva küzdötte fel magát a nemes italok sorába. Pedig így igaz. Történetét akár úgy is kezdhetnénk, hogy hol volt, hol nem volt, élt egyszer a hatalmas Amazonas partján egy kis indián nép a Tupi-Guaranik. Nagyon szerették a vajpuha, sárgahúsú gyümölcsöt, az avokádót vagy ahogyan ők nevezték: az alligátorkörtét. De még ennél is jobban kedvelték azt az italt, amit ebből készítettek. A gyümölcs húsát mézzel és illatos, egzotikus fűszerekkel meg némi szesszel krémszerűvé keverték, s így kortyolgatták. Legalábbis azt látták az első európai felfedezők, amikor rájuk bukkantak.

A XVII. században Hollandia vakmerő hajósai eljutottak Dél-Amerikába is, itt kóstolták meg először az édes-selymes, halványsárga, könnyű avokádó-italt, ami annyira ízlett nekik, hogy többé nem akartak lemondani róla. Gyors hajóikon vittek is bőven belőle az óhazába, de nem volt az a mennyiség, ami egyszer el ne fogyott volna. Avokádóra azonban nem lehetett szert tenni Európában, így megpróbálták az avokádót tojássárgájával helyettesíteni. A kísérlet sikerült, az íze sem sokban különbözött az eredetitől, sőt, az európai gyomornak jobban is esett, mert kevésbé volt testes. 

Az így született új italt a gyümölcs után Advocaatnak nevezték el. Egy hétdecis üveg Advocaat előállításához 10-12 tojássárgájára van szükség. A különleges fűszerek mellett egy kevés cukor és víz is kerül bele, 20 százalékos alkohol és némi fehérbor teljesíti ki az ízét. De hogy pontosan milyenek az arányok, azt a gyártók szigorú titokként őrzik. 

A tojáslikőr igazi társasági innivaló. Kitűnő koktélokat keverhetünk vele, az egyik legjobb a Snowball (Hógolyó): 5 cl tojáslikőrt összerázunk 2 cl frissen facsart lime levével, jégkására töltjük, és felöntjük szénsavas limonádéval.



Síelés vagy hólapátolás utánra való, brutális alpesi találmány a Bombardino: fele tojáslikőr, fele brandy (netán whisky vagy rum) forrón összekeverve, tejszínhabbal koronázva, kakaóporral meghintve. Létezik olyan változata is, ahol tojáslikőr, brandy és erős feketekávé találkozik egyenlő arányban.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Recept ajánló