Adventi kalendárium

Magyar Konyha

2023. november 30.

A Magyar Konyha adventi kalendáriumán minden nap kinyílik egy ablak. Hol egy szép idézet, hol egy recept, hol egy karácsonnyal kapcsolatos gasztrotörténeti morzsát osztunk meg olvasóinkkal. Lélekben és tettekben készüljünk együtt a karácsonyra!



A karácsonykor is kedvelt tojáslikőr rajongói bizonyára hitetlenkedve fogadják az állítást, miszerint kedvencük eredetileg nem is tojásból, hanem egy egzotikus gyümölcsből készült, s az Amazonas menti őserdőkből indulva küzdötte fel magát a nemes italok sorába. Pedig így igaz. Történetét akár úgy is kezdhetnénk, hogy hol volt, hol nem volt, élt egyszer a hatalmas Amazonas partján egy kis indián nép a Tupi-Guaranik. Nagyon szerették a vajpuha, sárgahúsú gyümölcsöt, az avokádót vagy ahogyan ők nevezték: az alligátorkörtét. De még ennél is jobban kedvelték azt az italt, amit ebből készítettek. A gyümölcs húsát mézzel és illatos, egzotikus fűszerekkel meg némi szesszel krémszerűvé keverték, s így kortyolgatták. Legalábbis azt látták az első európai felfedezők, amikor rájuk bukkantak.

A XVII. században Hollandia vakmerő hajósai eljutottak Dél-Amerikába is, itt kóstolták meg először az édes-selymes, halványsárga, könnyű avokádó-italt, ami annyira ízlett nekik, hogy többé nem akartak lemondani róla. Gyors hajóikon vittek is bőven belőle az óhazába, de nem volt az a mennyiség, ami egyszer el ne fogyott volna. Avokádóra azonban nem lehetett szert tenni Európában, így megpróbálták az avokádót tojássárgájával helyettesíteni. A kísérlet sikerült, az íze sem sokban különbözött az eredetitől, sőt, az európai gyomornak jobban is esett, mert kevésbé volt testes. 

Az így született új italt a gyümölcs után Advocaatnak nevezték el. Egy hétdecis üveg Advocaat előállításához 10-12 tojássárgájára van szükség. A különleges fűszerek mellett egy kevés cukor és víz is kerül bele, 20 százalékos alkohol és némi fehérbor teljesíti ki az ízét. De hogy pontosan milyenek az arányok, azt a gyártók szigorú titokként őrzik. 

A tojáslikőr igazi társasági innivaló. Kitűnő koktélokat keverhetünk vele, az egyik legjobb a Snowball (Hógolyó): 5 cl tojáslikőrt összerázunk 2 cl frissen facsart lime levével, jégkására töltjük, és felöntjük szénsavas limonádéval.



Síelés vagy hólapátolás utánra való, brutális alpesi találmány a Bombardino: fele tojáslikőr, fele brandy (netán whisky vagy rum) forrón összekeverve, tejszínhabbal koronázva, kakaóporral meghintve. Létezik olyan változata is, ahol tojáslikőr, brandy és erős feketekávé találkozik egyenlő arányban.

Recept ajánló