Magyar Konyha
2023. november 30.A Magyar Konyha adventi kalendáriumán minden nap kinyílik egy ablak. Hol egy szép idézet, hol egy recept, hol egy karácsonnyal kapcsolatos gasztrotörténeti morzsát osztunk meg olvasóinkkal. Lélekben és tettekben készüljünk együtt a karácsonyra!
Ha van olyan vidék, amelynek igazán jól áll a karácsonyi hangulat, az kétségtelenül a legnémetebb francia tartomány: Elzász. Grimm-meséket idéző falvaival, a strasbourgi adventi vásár forgatagával és két kultúrából gyúrt konyhájával mindenkit levesz a lábáról a karácsonyi időszakban.
ELZÁSZT az elmúlt évszázadok történelmi viharai nem kímélték: hol német, hol francia fennhatóság alá tartozott. Talán épp ez az állandó fenyegetettség edzette meg identitását. Mintha külön ország lenne a francia állam területén.
Ami a karácsonyt illeti, a különc tartomány ebben szintén német hagyományokat követ. Adventi gyertyákat gyújtanak, Mikulás napján meglepik a gyerekeket, 24-én a Jézuskát várják, és káprázatos karácsonyi vásárokat rendeznek – mindez nemcsak a franciák, de a külföldiek szemében is vonzó célponttá teszi: a strasbourgi Christkindelsmärik két-három millió látogatót vonz évente.
A karácsonyi időszak nyitánya, amikor a háziasszonyok elkezdenek ipari mennyiségben kekszeket sütni. Egy valamirevaló háztartásban minimum tíz különféle aprósütemény (bredele) készül, generációról generációra öröklődő családi receptek szerint. Számtalan variációt találunk: van omlós és ropogós, natúr és ízesített, töltött és töltetlen, vágott, szaggatott, habzsákból kinyomott és kézzel formázott, egyéni kreációk és klasszikusok – megannyi falatnyi csoda.
Az autentikus helyi gasztronómia bástyái az ún. winstubok, a kívülről diszkrét, belül meghitt, családias hangulatot árasztó, kockás abroszos vendéglők. Sört már a gallok is főztek, a borászatot a rómaiak honosították meg, a franciául az élet vizének nevezett pálinka lepárlásának tudományát pedig a keresztes lovagok hozták magukkal a Szentföldről.
ELZÁSZI ÁLLÓCSILLAGOK:
L’Auberge de l’Ill**
Ami Lyon környékének Bocuse, az Elzásznak a Haeberlin gasztronómiai dinasztia. Nem csak baráti kapcsolat fűzi egymáshoz a két éttermet, sorsukban is osztoztak: mindkettőtől 2019-ben vette vissza a Michelin az évtizedek óta őrzött harmadik csillagot. Ez azonban mit sem von le a hely értékéből, amely ma is a legendás francia vendéglátás szimbóluma.
La Table d’Olivier Nasti**
Oliver Nasti azok közétartozik, akiknek a neve évről évre felmerül a három csillag várományosai között. Ami késik, nem múlik!