Magyar Konyha
2023. november 30.A Magyar Konyha adventi kalendáriumán minden nap kinyílik egy ablak. Hol egy szép idézet, hol egy recept, hol egy karácsonnyal kapcsolatos gasztrotörténeti morzsát osztunk meg olvasóinkkal. Lélekben és tettekben készüljünk együtt a karácsonyra!
Föld alatt rejtőző fűszercsoda a gyömbér, sokkal régebb óta része a magyar konyhának, mint gondolnánk. Meghatározó szakácskönyveinkben is sokféle felhasználási móddal szerepel.
Az Ínyesmester fartőhöz, fűszeres angol mártáshoz, marhafelsálhoz, likőrhöz vagy éppen dzsemekhez használja, Czifraynál sokféle levesnél (marha-, borjú-, halleveseknél), kolbászoknál (káposztakolbász!), mártásos húsoknál, tojásos és halas ételeknél is megjelenik. Dobos C. József pedig külön szócikket szentelt neki. Felhívja a figyelmet gyomorerősítő hatására, illetve arra, hogy befőttekhez, csemegékhez és süteményekhez használtatik.
GYÖMBÉRES KACSALEVES
Pohner Ádám receptje
Hozzávalók:
2 kg kacsaaprólék (farhát, csontok, szárny), 3 liter csirkealaplé, 2 db vöröshagyma, 1 db fokhagyma, 1 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 4 szál angolzeller, 20 dkg gyömbér hámozva, 3-4 löttyintésnyi szójaszósz, 2 db csillagánizs, 2 db egész fahéj, 1 db csili, 1,5 ek só
Elkészítése:
A kacsaaprólékot 200 fokon 25-30 percig sütjük, hogy aranybarnára piruljon. A fölösleges zsírt leöntjük róla. Egy lábasba tesszük, felengedjük a csirkealaplével (egy-két decit öntsünk a tepsibe is, amiben sütöttük, hogy feloldjuk vele az értékes pörcöket), óvatosan sózzuk, és lassan, gyöngyözve kb. 3 órán át főzzük. 1,5 óra után zöldségekkel és fűszerekkel gazdagítjuk a levet, amihez a hagymákat és a fűszereket félbevágjuk, száraz serpenyőben megpirítjuk. Betétnek hajszálvékony répa-julienne-t, gőzölt pak choit tálaljunk friss gyömbérrel kiegészítve, de gazdagíthatjuk rizstésztával, korianderrel, csilivel is.
Fotó: Getty Images, Kaunitz Tamás