Adventi kalendárium

Magyar Konyha

2023. november 30.

A Magyar Konyha adventi kalendáriumán minden nap kinyílik egy ablak. Hol egy szép idézet, hol egy recept, hol egy karácsonnyal kapcsolatos gasztrotörténeti morzsát osztunk meg olvasóinkkal. Lélekben és tettekben készüljünk együtt a karácsonyra!


Föld alatt rejtőző fűszercsoda a gyömbér, sokkal régebb óta része a magyar konyhának, mint gondolnánk. Meghatározó szakácskönyveinkben is sokféle felhasználási móddal szerepel. 


Az Ínyesmester fartőhöz, fűszeres angol mártáshoz, marhafelsálhoz, likőrhöz vagy éppen dzsemekhez használja, Czifraynál sokféle levesnél (marha-, borjú-, halleveseknél), kolbászoknál (káposztakolbász!), mártásos húsoknál, tojásos és halas ételeknél is megjelenik. Dobos C. József pedig külön szócikket szentelt neki. Felhívja a figyelmet gyomorerősítő hatására, illetve arra, hogy befőttekhez, csemegékhez és süteményekhez használtatik.


GYÖMBÉRES KACSALEVES

Pohner Ádám receptje

Hozzávalók:

2 kg kacsaaprólék (farhát, csontok, szárny), 3 liter csirkealaplé, 2 db vöröshagyma, 1 db fokhagyma, 1 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 4 szál angolzeller, 20 dkg gyömbér hámozva, 3-4 löttyintésnyi szójaszósz, 2 db csillagánizs, 2 db egész fahéj, 1 db csili, 1,5 ek só

Elkészítése:

A kacsaaprólékot 200 fokon 25-30 percig sütjük, hogy aranybarnára piruljon. A fölösleges zsírt leöntjük róla. Egy lábasba tesszük, felengedjük a csirkealaplével (egy-két decit öntsünk a tepsibe is, amiben sütöttük, hogy feloldjuk vele az értékes pörcöket), óvatosan sózzuk, és lassan, gyöngyözve kb. 3 órán át főzzük. 1,5 óra után zöldségekkel és fűszerekkel gazdagítjuk a levet, amihez a hagymákat és a fűszereket félbevágjuk, száraz serpenyőben megpirítjuk. Betétnek hajszálvékony répa-julienne-t, gőzölt pak choit tálaljunk friss gyömbérrel kiegészítve, de gazdagíthatjuk rizstésztával, korianderrel, csilivel is.

Fotó: Getty Images, Kaunitz Tamás