A Magyar Konyha adventi kalendáriumán minden nap kinyílik egy ablak. Ma a forralt bor készítésének a titkát árulja el séfünk, Bereznay Tamás.
Miközben mindenki azt hiszi, hogy forralt bort főzni egyszerű, azért ezt is el lehet rontani. Íme séfünk, Bereznay Tamás 5+1 tanácsa, hogyan készítsük el ebben a fázós, havas időben a decemberi kedvenc lélekmelegítő italunkat, a karácsonyi vásárok és az ünnepi összejövetelek sztárját!
1. NE FORRALJUK!
A legfontosabb alapismeret, hogy a bort a neve ellenére sose forraljuk fel, mert elillan belőle az alkohol.
2. FŰSZEREZZÜNK!
Egy üveg bor mellé adjunk egy rúd fahéjat, szegfűszeget, cukrot ízlés szerint. Ha variálnánk a hagyományos receptúrát, jó tudni, hogy a vörösborhoz passzol a csili, a narancshéj, esetleg egy kupica rummal is próbálkozhatunk. Rum szintén mehet a fehérborba, amibe még tehetünk egy kis gyömbért is.
3. ADJUNK HOZZÁ EGY KIS VIZET!
Ez fontos, mert amikor cukrot adunk a borhoz, azt beleforraljuk egy savas közegbe, amitől megváltozik az ital pH-ja, ami nem tesz jót a gyomornak.
4. IDŐBEN KAPJUK LE A TŰZRŐL!
Amikor az ital lábosban főzve eléri a 78 fokot, vegyük le a tűzről. A kívánatos hőmérsékletet háztartási vagy maghőmérővel ellenőrizzük.
5. KÁR A GŐZÉRT!
Miután a lábost levettük a tűzről, hagyjuk még rajta a fedőt 5 percig, mert az összetevők ez idő alatt adják ki az ízüket igazán.
+1 ÜGYELJÜNK A STÍLUSOS SZERVÍROZÁSRA!
A szép forralt bor nem mutat a tavalyelőtti, Bécsben vásárolt adventi bögrében. Szolgáljuk fel vastag falú üvegpohárban, és a látvány kedvéért pottyantsunk bele néhány fűszert vagy egy gerezd narancsot.