Adventi kalendárium

Magyar Konyha

2023. november 30.

advent , hagyma , kalendárium , gasztrotörténetek

A Magyar Konyha adventi kalendáriumán minden nap kinyílik egy ablak. Ma a forralt bor készítésének a titkát árulja el séfünk, Bereznay Tamás.


Miközben mindenki azt hiszi, hogy forralt bort főzni egyszerű, azért ezt is el lehet rontani. Íme séfünk, Bereznay Tamás 5+1 tanácsa, hogyan készítsük el ebben a fázós, havas időben a decemberi kedvenc lélekmelegítő italunkat, a karácsonyi vásárok és az ünnepi összejövetelek sztárját!




1. NE FORRALJUK! 


A legfontosabb alapismeret, hogy a bort a neve ellenére sose forraljuk fel, mert elillan belőle az alkohol.


2. FŰSZEREZZÜNK! 


Egy üveg bor mellé adjunk egy rúd fahéjat, szegfűszeget, cukrot ízlés szerint. Ha variálnánk a hagyományos receptúrát, jó tudni, hogy a vörösborhoz passzol a csili, a narancshéj, esetleg egy kupica rummal is próbálkozhatunk. Rum szintén mehet a fehérborba, amibe még tehetünk egy kis gyömbért is.


3. ADJUNK HOZZÁ EGY KIS VIZET!


Ez fontos, mert amikor cukrot adunk a borhoz, azt beleforraljuk egy savas közegbe, amitől megváltozik az ital pH-ja, ami nem tesz jót a gyomornak.




4. IDŐBEN KAPJUK LE A TŰZRŐL! 


Amikor az ital lábosban főzve eléri a 78 fokot, vegyük le a tűzről. A kívánatos hőmérsékletet háztartási vagy maghőmérővel ellenőrizzük.


5. KÁR A GŐZÉRT! 


Miután a lábost levettük a tűzről, hagyjuk még rajta a fedőt 5 percig, mert az összetevők ez idő alatt adják ki az ízüket igazán.


+1 ÜGYELJÜNK A STÍLUSOS SZERVÍROZÁSRA! 


A szép forralt bor nem mutat a tavalyelőtti, Bécsben vásárolt adventi bögrében. Szolgáljuk fel vastag falú üvegpohárban, és a látvány kedvéért pottyantsunk bele néhány fűszert vagy egy gerezd narancsot.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek