A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Balaton

Sárosi Kinga

2018. augusztus 4.

Balaton

A Balatonszárszótól 5 km-re, délre található Szólád a Dunántúli Borút tagja, ahol számos kiváló borászt találnak az arra járók. A kirándulókat turistaútvonal várja, ami keresztül vezet az Európa Díjat nyert löszpincesor mélyútjain. Elsétálhatunk egészen Somogy megye legmagasabb pontjára, az Almann-tetőre, de ne hagyjuk ki Szólád nevezetességeit, a Szkíta-Golgotát, az 1896-ban épült református templomot és a későbarokk római katolikus templomot sem.

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a településen augusztus 9. és 12. között az Ízek, versek, madárfütty Fesztivált, ahol a kulturális programok mellett kiváló borászok borait is megkóstolhatjuk, közülük most négy különböző szemléletű, mégis hasonlóan jó bort készítő borászt mutatunk be.

Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok

Németh Miklós borászata 2015 óta működik, 2,7 hektáron olaszrizling, kékfrankos és cabernet szőlőt termeszt. Jellemző a folyamatos bővülés, Miklós nem hisz abban, hogy 300 fajtának kéne lennie, szerinte az is őrület, hogy ennyi féle szőlő van engedélyezve a Balaton környékén. Magát a szőlőmunkát szereti, azt vallja, a szőlőben is minden világi dolgot el tud intézni, hiszen telefonon ott is elérhető, lényeg, hogy a szabadban legyen.Az egykori vendéglátós szakember

nem hisz a pályázatokban, azt vallja, hogy a sok pénz sok elvárással is jár, ha az ember a saját erejére támaszkodik, lehet, hogy lassabban, de biztosabban jut előre.

Jelenleg 10 ezer liter bora van, amit elsősorban a környékbeli és fővárosi éttermekben értékesít, e mellett bejelentkezés után családjával szívesen fogad borkóstolásra, ebédre, vacsorára is vendégeket.

Szerinte először próbáljunk jó bort csinálni hagyományos módon, ezt nagyüzemi feltételek között is kivitelezhetőnek tartja, a minőségnek mindig a mennyiség előtt kell járnia. A mostani 100 éves pince csak az első mérföldkő, szeretne majd egy nagyobb házat, pincét és egy komoly feldolgozó üzemet építeni, de egyelőre megelégszik azzal, hogy aki betér hozzá, jó kedvvel és a legtöbb esetben néhány üveg borral távozik.És hogy kiből lehet jó borász?

“Rendelkezni kell egyfajta érzékenységgel, bár azt gondolom, hogy a pontosság, a precizitás és a tisztaságra való igény a legfontosabb.”

- vallja Németh Miklós, tulajdonos.

Buzás Szőlőbirtok

A cég 2010-ben született e csodálatos termőhelyi adottságú és szépségű Kötcse községben. Az alapításkor megfogalmazott elsődleges cé, a Kötcse-Szólád Hegyközség területén termelt kiváló minőségű szőlők helyben történő feldolgozása és borrá nemesítése volt. A tervezéskor, egy közepes méretű, max. 500 hl/év kapacitású, reduktív technológiával, elsősorban fehér, illetve rozé borok készítésére alkalmas üzem létrehozása volt az elsődleges szempont.A saját szőlővel nem rendelkező kötcsei pincében Buzás János

a legmodernebb technológiával felszerelt üzemben jellemzően friss, könnyen fogyasztható borok készülnek.

A kóstoló 5+1 bort és szezonális rágcsálnivalót tartalmaz. Különlegesség a szarvasból készült pincepörkölt, de kemencében sült ételeket is lehet itt fogyasztani, ha előre bejelentkezünk.

Fáncsi Hegyi Pincészet

Bogáromi János és Felesége 2010 tavaszán vásárolta meg a Kötcse határán fekvő üzemhasználaton kívüli szőlőfeldolgozó üzemet. Az akasztói származású tulajdonos borvidékhez fűződő kötődése a régmúltba tekint vissza, ugyanis 1997 óta erről a területről vásárolja fel a szőlőt másik vállalkozása részére, valamint vadászélményeinek jelentős része is a környék erdeiből származik.Nyolc éve, régi kapcsolatai révén tudomására jutott, hogy a kötcsei szőlőfeldolgozó és pince eladóvá vált, így felesége és gyerekei támogatásával azonnal megvásárolta az építményt. Nagymértékű anyagi ráfordítást, korszerű gépesítést követően 2011 végétől a pincészet palackozott borokkal jelent meg a belföldi piacon, melyek palackozása helyben történik, korszerű triblock palackozó géppel.

A pincészetnek jelenleg 45 ha saját szőlőterülete van. Kapacitása ennél jóval nagyobb mennyiség feldolgozására is alkalmas, ezért rendszeresen vásárolnak fel szőlőt a környék termelőitől.

Szőlőterületünk meghatározó részén zöldveltelini, olaszrizling, muscat ottonel, chardonnay, merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon, pinot noir ültetvény található.

„Repertoárunkban nagyobb számban szerepelnek a fehérborok, de rozé, illetve vörösboraink is jó helyezéseket érnek el az ország különböző borversenyein.” - Németh Gyula főborász különös gondot fordít a reduktív borok minőségére.Kiváló szakember lévén, szereti az általa gondosan készített borok életútját figyelemmel kísérni, így rendszeresen tart borkóstolókat is a pincészetnél, ahol szívesen mesél pár viccet egy pohár finom bor mellett.

Gutman Borpince

2012-től 9 hektárnyi területen művelnek szőlőt, ültetvényeik Kötcsén, Szóládon, Kőröshegyen és a balatonlellei Kishegyen találhatóak. Kiváló fekvésük és a Balaton közelsége, a dombok- völgyek változatossága miatt különös mikroklímájú területek, melyek magukban hordozzák a magas minőség lehetőségét.

Az első ültetvény egy saját kezűleg felújított kötcsei pincéhez tartozó zöldveltelini volt, ehhez bérelt a tulajdonos plusz területeket.

Gutman László legfontosabb célja, hogy a szőlőből évről évre több érték jelenjen meg a palackban és hogy a boraik felismerhető karakterrel rendelkezzenek.

A 9 hektárnyi szőlőből 6-7 féle bor készül, köztük az egyedülállónak számító irsaiból és zöld veltelini házasításából született cuvée. Van borkóstolás és vacsoralehetőség is, sőt a Bor és Bringa program szolgáltatás szintén folyamatosan elérhető, itt tényleg garantált minden korosztály számára a tartalmas és sportos időtöltés!