A Magyar Konyha nyári számához minden olvasó kapott egy könyvecskét, amelyben 400 balatoni vendéglátóhelyet találunk. A Balatoni gasztrokalauz elején TOP10-es listák szerepelnek, ezek közül a strandbisztrók a legjellegzetesebb balatoni étkezőhelyek. A beach food forradalom az elmúlt évek egyik legörvendetesebb fejleménye volt.
A Balatoni gasztrokalauz TOP 10-es listájában szerepel a siófoki Paletta, de sajnos ki kellett venni a felsorolásból, mert Szabadifürdő szabadstrandján valószínűleg nem jött be az új koncepció. Üresen állnak a raklapból összeállított ülőhelyek, többen panaszkodtak, hogy a hely már délután 6 órakor sincs nyitva és a hamburger és a halburger sem hozta a kívánt minőséget.
De lássuk, melyek a kedvenc Balaton-parti strandbüféink:
KALÓZ STRANDBISZTRÓ
Balatonudvari-Fövenyes, strand
Tel.: +36-30/749-7847
Nyitvatartás: április 28.–október 1. h.–v. 10–22
Strandbüfé 2.0, ebben a műfajban a Balaton úttörője. Beach food kínálatuk ötletes: a legnépszerűbb Harcsa&Krumpli mellett kézműves burgerek, lepények, saláták, grillkecskesajt Óbudavárról, kolbász a Pörctől, balatoni szörpök, sörök, borok, köztük BalatonBorok. Az étlap egy része hetente változik, figyelembe veszik a szezonalitást, s hogy mit kíván a vendég. A Kalóz árnyas „chillteraszán” és a napvitorlák alatt laza a hangulat. Strandolás után vacsorával várnak, és rendszeresen szerveznek gyerekprogramokat. Családoknak, baráti társaságoknak, vitorlással és kerékpárral érkezőknek ideális pihenőhely.
CHEF BEACH
Zamárdi-felső, Gáspár András utca 46.
Nyitvatartás: h.–v. 10–22
Saját partszakaszával mára a déli part egyik kedvelt strandbüféje lett a Chef Beach. Minőségi húsból készült hamburgerek, a túrós csuszához maguk gyúrják a tésztát - ami nem véletlenül lett a törzsvendégek kedvence -, főzelékeket, sült húsokat és sült halakat kínálnak, és természetesen lángost. A szép környezetben sokszor naponta változik a menü. Családias hangulat, fiatalos kiszolgálás.
CODE ZERO
Csopak, Örkény István sétány 8–16.
Tel.: +36-70/316-6244
Nyitvatartás: h.–v. 12–23
Pálmafák, homokos plázs, „beach feeling”, grillterasz és borbár a csopaki móló végén, szinte a vízen. Hajóval is lehet érkezni, a kikötés a vendégeknek ingyenes. Az étlapon idényzöldségleves és cézársaláta, valamint beach food: kecskesajt grillen, BBQ-oldalas, Code angusburger, pulled pork tortilla, mindez a Green Egg sütőből. A köret és a saláta tetszés szerint variálható, választhatunk belugalencsét, mentás vajas zöldborsót vagy coleslaw salátát. Széles italválaszték, este bárhangulat.
A KONYHÁM - ÚJ
Balatonfenyves, Balatonpart utca
Tel: +36-20/669-7894
Nyitvatartás: h.–v. 9–24
Újhullámos büfé csempészi be a tengerparti életérzést a fenyvesi strandra. Laza, de igényes fehér fadeszka és tányérszerviz, a kiszolgálás vidám és közvetlen. A kínálatban gourmetburger, saláta, tortizza, aperol, napi ajánlat és néhány komolyabb fogás: rizottó, sült tarja. Igyekvő konyha, hibákkal: a marhapofa omlós, a fűszerek viszont hiányoznak, a házi tagliatelle túlfőtt. Korrekt wrap szaftos csirkedarabokkal. Egyelőre a dizájn mellett az ízek kevésbé dominálnak, de idényre biztosan belendül.
VITORLÁS BISZTRÓ
Keszthely, Csík Ferenc sétány 3.
Tel.: +36-30/349-5277
Nyitvatartás: április végétől szeptember közepéig h.–v. 11–21
Harmadik szezonját kezdte el a Vitorlás bisztró, amely új minőséget hozott a keszthelyi strand korábbi évtizedekben megrekedt gasztronómiai felhozatalába. Az eredetileg cukrász Frank Noémi az édesanyjával főz, a férje és a nagyfiuk felszolgál. Az étlapon egyszerű, de magas színvonalon kivitelezett fogások: eperkrémleves forró túrógombóccal, fűszeres tejben pihentetett rántott csirkecombfilé, zalai dödölle pirított szalonnával, uborkasaláta emlékezetes tejföllel, tonkababos madártej. Hozzá fröccsözhetünk, és élvezhetjük a balatoni kilátást. És mi a tanulság? Lehet beach foodot csinálni pulled pork és kézműves burger nélkül is.
TIKI BEACH BISZTRÓ - ÚJ
Zamárdi, Margó Ede sétány nyugati vége
Tel.:+36-70/678-0302
Nyitvatartás: h.–v. 10–23
Színes székek, vidám feliratok a sarokban gyerekjátékok. A tavalyi sikeres Tiki beach burger hagymalekvárral továbbra is az étlapon, csakúgy, mint az olasz pizzasütő vékony pizzája. Mellette bisztróételek, steak, kacsasült, desszertnek csokoládéláva saját fagylalttal. Nincs fritőz, nincs mikró. Szakonyi Dávid séf a Salon étteremben tanulta a mesterséget, kreatív napi ajánlatát érdemes megkóstolni, csak azt nem értettük, hogy a Balaton partján miért polipot kínál napi halként.
IBOLYA BÜFÉ
Balatonboglár, Kodály strand,
Kodály Zoltán utca 24.
Tel.: +36-30/312-6268
Nyitvatartás: május 20.–szeptember 1. h.–v. 11.30–20
Az Ibolya jóval a kora előtt jár, már akkor tisztességes házi konyhát hozott a Balaton-partra, amikor ez még nem is volt divatban. A büfé megnevezés csalóka, mert lángos és sült kolbász helyett rendes koszt jár. A sült hal, tészta, palacsinta és persze az örök kedvenc, a legendás pacal állandó, s ha a helyi termelők és a piac is úgy akarják, kerül lecsó, töltött paprika, borsóleves, gyümölcsleves, babgulyás, zúzapörkölt is a tányérra. Az igényes ételekről a névadó Ibolya gondoskodik, a rendes étkészlet, kellemes környezet és pörgős kiszolgálás pedig lánya, Klaudia érdeme.
NÁDAS - ÚJ
Révfülöp, Móló
Tel.: +36-30/330-6801
Nyitvatartás: áprilistól októberig h.–v. 9–24
A hajóállomás utolsó büféje. Schiffer Géza és Bea 22 éve viszik a strandbüfét, és készítik jó alapanyagokból a hagyományos strandételeket. A látványkonyhán készül a süllő, a ponty, a szarvaspörkölt, a vadlibából készült húsleves. Érdemes megkóstolni a mákos gubát és a mákos palacsintát. Vigyázzunk, ne keverjük össze a szintén révfülöpi Nádas borozóval!
ANDRÁS BÜFÉ
Balatonszemes, Arany János utca 90.
Tel.: +36-84/360-676
Nyitvatartás: május 12.– szeptember 9. h.–v. 10–20
A „Bandibüfé” népszerűségét és kultuszát jelzi, hogy már a nyitónapon folyamatosan érkeznek a vendégek, autósok és bringások egyaránt. Vincze András ebben a műfajban verhetetlen: a szaftos rántott borda bundája aranylik, elmaradhatatlan kísérő a házisonkás-uborkásmajonézes krumplisaláta. Sült hal is akad, hekk és süllő, és ízletes a marinált olajos keszeg. Desszertnek tölteléktől duzzadó palacsinta. A jó falatok mellé műanyag tálca, zsírpapír, üveg borospohár és kedves kiszolgálás dukál.