A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Balaton

Magyar Konyha

2012. október 8.

A balatoni nyaralás elengedhetetlen része a pincék hűvösében vagy az árnyas teraszokon megejtett borozgatás. A balatoni borvidékek "gyümölcseit" azonban nem csak ezen alkalmakkor élvezhetjük.

1. Villa Tolnay

Badacsonyi Zöldveltelini, 2009

Visszafogott, lassan nyíló illat, hűvös, kissé fémes virágosság és
ásványosság az ízben. Karcsú, de magas savszerkezete ellenére
az összképet az - egyébként nem túl magas - alkoholtartalom
uralja. Alaposan lehűtve és inkább ételek mellett, mint magában
érdemes fogyasztani.

Kézműves Borok Háza: 1200 Ft



2. Villa Tolnay

Badacsonyi Rajnai rizling, 2009

Diszkrét illat és íz, amiben a virágosság és a dieseles jelleg gyönyörűen
kiegészítik egymást. Kerek test, tömör, sűrű savszerkezet,
olajosan sűrű konzisztencia. Felszíne finoman csersavas,
egyensúlya tökéletes. A meleg, 2009-es évjárat a Balaton környékén
valószínűleg a rajnai rizlingben találta meg a hozzá leginkább
illő szőlőfajtát.

Kézműves Borok Háza: 1300 Ft



3. Laposa Pince

Somlói Juhfark, 2008

Misztikus fajta, egyszerű szerkezet. A juhfarktól az esetek 95
százalékában ne várjunk bonyolult, összetett világot - ettől a
tételtől sem. A Somló szinte átüti a bor aromavilágát, amiben
tömör ásványosság és animalitás keveredik egymással. Az utóízben
enyhe avarosság és kesernyésség. Kifejezetten férfias bor,
vagyis nem kezdőknek kínáljuk.

Kézműves Borok Háza: 3200 Ft



4. Kislaki Bormanufaktúra

Piros Habzóbor, 2010

Friss, zöldesen, zöldpaprikásan eleven illat- és ízvilág, tartalmas,
vastag test. Vibráló savkészlet, ami a szén-dioxid-tartalommal
együtt nem simul teljesen össze a határozott csersavassággal
és kesernyésséggel. Ettől egy kicsit rusztikus a jellege. Lehűtve a
frissessége kerekedik felül, és nagyszerű nyári ételkísérővé válik
- fűszeres, paprikás fogások mellett bontakozik ki.

Kézműves Borok Háza: 2200 Ft



5. Somlói Apátsági Pince

Somlói Juhfark, 2009

Kifejezetten telt, nagyon gazdag bor. Illatában és ízében a szőlő
túlerjedésének jegyei, fémes mineralitással. Textúrája olajos,
savszerkezete feszes, tömör, felszínén bársonyos csersavasság
jelenik meg. Nem a mindennapok bora: szép ünnepeken, mély
beszélgetések vagy éppen ételkísérőként fűszeres sültek mellett
brillírozik.

pinceáron.hu: 2790 Ft


 

6. Tóth Sándor

Áldozói Zenit, 2006

Gyömbéres, viaszos, minerális illat. Ízében az illat jegyei némi
avarossággal egészülnek ki. Kerek test, finom, széles, csiszolt
savkészlet, selymes felszín. Utóízében enyhe kesernyésség jelenik
meg, ami segít ellensúlyozni az enyhén az alkohol felé elmozduló
egyensúlyt. Nem modern stílus, de kifejezetten szép
bor. Ne a kezdő borfogyasztók kísérletezzenek vele. Inkább ős%uFFFDszel
és télen adja át a hangulatát, nyáron ne nagyon, legfeljebb
hűvös estéken próbáljuk meg - egy régi jó baráttal.

Kézműves Borok Háza: 1950 Ft



7. 2HA Szőlőbirtok és Pince

Szent György-hegyi Olaszrizling, 2009

Kifejezetten divatos illat és íz: citrusosság - főleg mandarin -,
szép, de nagyon határozott új fahordós jegyek, vajasság. Selymes
felszín, puha, széles savkészlet, enyhén az alkohol felé mozduló
egyensúly. Stílusa kicsit újvilágias, de kezdő borfogyasztóknak is
nyugodtan kínálhatjuk. Utóízében az új fás jelleg dominál.

Kézműves Borok Háza: 2300 Ft



8. Szászi Endre

Szent György-hegyi Olaszrizling, 2009

Visszafogott illat és íz, enyhe viaszossággal, mineralitással, a háttérben
némi virágos jelleggel. Savkészlete kifejezetten puha, széles,
felszíne sima, csiszolt. Közepesen tömör szerkezetű, lágy bor.
Kezdőknek is jól érthető élményt kínál. Érdemes fogyasztás előtt
jól lehűteni.

pinceáron.hu: 1490 Ft



9. Pálffy Pince

Köveskáli Szürkebarát (Cserekút-dűlő), 2008

Elegáns, virágos illat. Az íz tökéletes folytatása az illatnak - némi
viaszos jelleggel kiegészülve. Széles, játékos savkészlet, finoman
fanyar csersavasság a felszínen. Az érezhető maradékcukor-tartalmat
és a viszonylag magas alkoholtartalmat enyhe kesernyésség
ellensúlyozza az utóízben. Jól lehűtve kiegyensúlyozott,
kissé melegebben az édesség kerül az előtérbe.

pinceáron.hu: 2900 Ft



10. Kislaki Bormanufaktúra

Jánoshegyi Kékfrankos, 2009

Nagyon szépen fejlődik, hónapról hónapra kedvesebb arcát
mutatja: meleg illat és ízvilág szederrel, kökénnyel, áfonyával -
enyhe füstösséggel a háttérben. Lágy, széles test, vastag, bársonyos
csersavval a felszínen. Meleg, mély szerkezet. Már most is
jól iható, de lehet bőven érlelni.

pinceáron.hu: 2290 Ft

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra