Magyar Konyha
2011. október 14.A Kistücsök továbbra is a Balaton legjobb étterme. Akad néhány rokonszenves kísérlet, ám a tópartot változatlanul uralják a buszos, cigányzenés "becsali" csárdák, a fantáziátlan kisvendéglők, amiket inkább vendégfogónak, mintsem vendégfogadónak kellene nevezni, s a "trendi", pörgős éttermek, ahol a "merdzsóval" érkező újgazdagok tesznek kísérletet arra, hogy kiejtsék a bersagliere laska nevet. Számos kudarc ellenére megkíséreltünk össze szedni tíz olyan éttermet, melyekért (ha nem is mindig könn
TOP 10 BALATONI ÉTTEREM
1. Kistücsök étterem
Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky u. 25.
Közvetlenül a 7-es út mellett.
Tel.: +36 (84) 360-133
E-mail: kistucsoketterem@t-online.hu
A vidék ízei. A régió hagyományos fogásai és az évszakok friss alapanyagai modern konyhatechnológiával párosítva. A ré-gió legjobb borválasztéka. Nyáron fantasztikus kerthelyiség, amit Csapody Balázs, a tulajdonos csak így nevez: "a nappalim". (Interjúnk a tulajdonossal és a séffel a 6. oldalon. A Kistücsök receptjei a 12. oldalon.)
2. Villa Medici Hotel & Restaurant
Veszprém, Kittenberger Kálmán u. 11.
Asztalfoglalás: a Villa Medici étterembe: +36 (88) 590-072, a Nosztalgia kisvendéglőbe: +36 (88) 590-073
E-mail: villamedici@villamedici.hu
Bár Veszprém a Balatontól 14 kilométerre fekszik, a Villa Medici megéri ezt a kis kitérőt. A Veszprém szívében, a Betekints-völgyben (az állatkert közelében) fekvő családias szállodában két étterem is működik. A Villa Medici igazi fine dining étterem, ínyenckonyhával. Az elmúlt években többször szerepelt Magyarország tíz legjobb étterme között. A Nosztalgia kisvendéglő tradicionális magyar konyhát visz, rusztikus környezettel, nyitott kandallóval.
3. Chateau Visz
Visz, Berencsepuszta
Tel.: +36 (85) 710-003
E-mail: info@chateauvisz.hu
A hajdani grófi vadászkastély, a Jankovich-kúria helyén, 45 hektáros ősfás birtok közepén épült szálló és gourmet étterem, a Somogyi-dombság lankái között, a Kaposvár felé vezető 67-es úton, az M7-es autópályától tíz kilométerre. Különböző fórumokon többször választották Magyarország legjobb éttermének. A konyhát néhány hónapja új séf, a dijoni születésű, 39 éves Olivier Marchand irányítja, aki tizenhat évig Németországban dolgozott.
4. Kővirág panzió és étterem
Köveskál, Fő u. 9/a
Tel.: +36 (20) 568-4724
E-mail: koviragpanzio@freemail.hu
Nyitva szeptember közepéig hétfő-csütörtök 17 órától, péntek-vasárnap 12 órától
Ha Zánka felől érkezünk, akkor a falu elején, ha Tapolca felől, akkor a falu végén találjuk ezt a bensőséges hangulatú, családi vendégfogadót. A táj a Káli-medence szelíd pannon vidéke, a hangulat mediterrán, a konyha a Balaton-felvidék jellegzetes ízeit párosítja a tradicionális magyar konyha fogásaival. Bodza-, gyömbér-és meggyszörp, hideg uborkaleves házi kecskesajttal, grillezett tök sült zöldséges kuszkusszal, roston sült harcsa, bundás sárgabarack akácmézzel. A rokonszenves fiatal házaspár (Mészáros György és Zakar Kata) 2007 óta vezeti a panziót és az éttermet.
5. Oliva étterem és grillkert
Veszprém, Buhim utca 14-16.
Tel.: +36 (88) 561-900
E-mail: oliva@oliva.hu
A Balatontól 14 kilométerre, Veszprém történelmi óvárosában áll az Oliva étterem, amit Mészáros Zoltán és Újhelyi Gábor tulajdonosok 2000-ben nyitottak meg. A vadszőlővel befuttatott belső kertben mediterrán hangulat fogadja az érkezőt.
Ropogós sertéscsülök sült hagymával, vörösboros kacsa grillezett édesköménnyel, serpenyős libamáj meggypálinkával flambírozva. A ház egyik slágerére, a gyömbéres meggyraguval tálalt csokoládébombára húsz percet kell várni, de megéri, Tornyos Balázs desszertjéért sokan Budapestről utaznak ide.
6. Majthényi présház és borozó
Balatonlelle, Kishegy
Tel.: +36 (20) 968-2397
E-mail: kat.konyari@freemail.hu
Konyári János, a híres balatonlellei borász birtoka a város feletti Kishegyen fekszik, négy kilométerre a városközponttól. Sokak szerint innen nyílik a legszebb kilátás az északi partra. Tény, hogy a mesébe illő, 1784-ben a villáműző Szent Donát tiszteletére emelt barokk kápolna mellett fekvő présház verandájáról lenyűgöző panoráma tárul elénk, és egy pohár szárhegyi borral a kezünkben órákig is csodálhatjuk a fényárban úszó Balatont. Az ételkínálat tisztességes: libamáj, kemencében sült liba-és kacsacomb, báránycsülök, borjúpaprikás. Ha nagyobb társasággal kerekedünk fel, a biztonság kedvéért telefonáljunk Konyári Katalinnak, aki a présházat vezeti. Nem fogjuk megbánni.
7. Eszencia étterem és borbár
A Silver Resort Hotelben
Balatonfüred, Zákonyi sétány 4.
Asztalfoglalás: + 36 (87) 583-032, +36 (87) 583-001 E-mail: sales.balaton@silverresort.hu
Az idei Torkos csütörtökön megnyílt étterem vezetői a sajtótájékoztatón azt nyilatkozták, hogy a szemesi Kistücsök északi vetélytársai szeretnének lenni. Céljuk: "gasztronómiai alternatívát nyújtani a Balatonon". Szerződtették a fiatal séfet, Ruga Endrét, és megkísérelték a reformkori Füred tradicionális étlapját és a mai, modern kulináriát ötvözni. A beszállítókat azonban még nem találják, és a pincérnők is szívesebben fürödnének a Balatonban, mintsem hogy kivasalják az abroszt. Ennek ellenére az Eszenciában történik valami, és ezt a gebines, dagonyázó balatoni álgasztronómia világában illik észrevenni.
8. Söptei pincészet és étterem
Csopak, Istenfia u. 5.
Tel.: +36 (87) 340-201, + 36 (30) 520-8382
E-mail: sopteirobert@sopteipince.hu
Csopak felett, a főúttól néhány percre a Pécselyi-medencében fekvő családi borászatot és éttermet - ahogy ez a Balaton-parton másutt is megszokott - apa és két fia, azaz Söptei Géza, illetve Zsolt és Róbert viszi. Utóbbi a főszakács. Ottlétünkkor karalábé-krémlevest, marinált pontyot,szarvashátszínt mákos-krumplis nudlival, epres tiramisut, valamint tartósítószer nélkül készült szűretlen szőlőlevet, elegáns sárgamuskotályt kínáltak. Igyekvő, becsületes konyha, hamisítatlan Balaton-felvidéki hangulat. Az étterem húsvéttól szeptember végéig tart nyitva, a borok, a szőlőlé megvásárolható.
9. Bakos kisvendéglő
Szigliget, Iharos utca 4.
Tel.: +36 (87) 461-210, +36 (30) 994-5040
E-mail: attila@bakosvendeglo.hu
A Keszthely felé vezető 71-es főúton a badacsonytördemici elágazásnál balra, körülbelül egy kilométerre, az avasi templomrommal szemben úgy húzódik meg az Antal-hegy aljában a Bakos kisvendéglő, mint valami boszorkánytanya. Valójában az is, hiszen Bakos Attila vendéglős közel húsz esztendeje ki sem mozdul családi fényképei, csecsebecséi közül. A falakon minden négyzetcentiméteren fotó és kordokumentum: a család és a Monarchia házi múzeuma ez. Régi a fogadó (vincellérháznak épült 1936-ban), és régies a menükártya is. Ám a kottában (itt így nevezik az étlapot) találunk bodza-és áfonyaszörpöt, sóskaerőlevest szarvassonkával, csőben sütött erdei csalánt, máglyarakást és a fogadós asszony kedvencét, szilvalekvárral kínált mákkockát is. Egyszerű falusi kocsma ez, kedélyes pont a balatoni vendéglátás sivár mocsarában. Az étteremmel szemben található a Wass Albert emlékpark, amit a fogadós a saját telkén közadakozásból emelt.
10. Szent Orbán borház
Badacsony, Kisfaludy Sándor u. 5.
Tel.: +36 (87) 431 382
E-mail: storban@szeremley.co
Kedden szünnap
A 71-es főútvonalon Keszthely felé haladva, a badacsonytomaji vasútállomást elhagyva, az Árok utcán a Kisfaludy-ház irányában áll a borház. Szeremley Huba, az ismert borász festői környezetben, a vendéglővé átalakított régi pincében kínálja borait és szürkemarha-, mangalica-és bivalyhúsból készült sonkáit, vastagkolbászait. Néha a kenyeret is maga süti. Pazar kilátás.
TOP 10 BALATONI HALSÜTŐ
Igazi retró. Düledező büfék, hullámpala, paprikás olajszag, sorban állás, sör, rozéfröccs, strandpapucs, fecske fürdőgatya. Hekk, keszeg, lángos, palacsinta, sült kolbász. Koviubi, ha van. Nagy szelet puha kenyerek. Életérzés. Időutazás a hetvenes évekbe. A balatoni gasztronómia utolsó mohikánjai a halsütők.
1. Sió halsütő
Siófok, Vitorlás u. 1-3.
Tel.: +36 (20) 363-3470
Nyitva tartás: egész évben
A siófoki vitorláskikötőbe vezető úton, a kikötő előtt. Huszár László mesterszakács nem mai gyerek, ezért amikor belép valaki az üzletébe, és megkérdezi, "Hát aztán a keszeget meg tudja-e sütni jól?", csak rábök a saját hajára: "Nem látja, hogy ebbe őszültem bele?" Balatoni halászlevet, egészben sült süllőt, keszeget, rántott pontyot, hozzá görög uborkasalátát kínál. És ebben a műfajban bármikor felveszi a versenyt a tópart bármelyik éttermével.
2. Oszi bácsi keszegsütödéje
Szigliget, Soponya utca
Tel.: +36 (30) 969-1695
A szigligeti strandon, a főbejárattól balra már látjuk kiírva: "Oszi büfé". De Juha Gyulát még az egynapos turisták is Oszi bácsiként emlegetik. 67 éves, és közel negyven éve süti a halat - tengerészsapkában. Ő a balatoni keszegsütők fejedelme. Fogalom. Az a jófajta vidéki kedély, amit már csak Eötvös Károly anekdotáiban találunk meg. Például: "Egy nyegle fiatal odaszól a békésen horgászó öregnek: - Tata, harapnak a halak? - Á, dehogy! - hunyorít az öreg. - Nyugodtan megsimogathatod őket." Taróczy Balázs wimbledoni teniszbajnok és Pap Vera színésznő is ide jár.
3. András büfé
Balatonszemes, Arany János utca 90.
Tel.: +36 (30) 913-1730
A 7-es úton, Balatonlelle felé haladva a 132-es kilométernél jobbra, alig száz méterre a parton. A Balaton egyszerű fiai csak Bandibüféként emlegetik. Nem csoda, hiszen Vincze András harminc éve süti itt a fogast meg a keszeget. Rántott karaja, hagymás burgonyás salátája híresebb a déli parton, mint Heston Blumenthal csigakásája. Tesz is bele mindent: apróra vágott sonkát, főtt tojást, uborkát, tejfölt. A hetvenes évekbeli design sokakat vonz ide: törzsvendég többek közt Légli Ottó borász és Bíró Lajos séf. Utóbbi, mielőtt átruccanna a Chateau Viszbe, előtte itt jól bevacsorál. A luxuséttermeknél sosem lehet tudni.
4. Jóbarátok halsütöde
Balatonalmádi, Budatava strand
Tel.: +36 (30) 936-2809
Nyitva tartás: egész évben
A Balaton egyik legrégebbi halsütödéje a strand bejárata mellett. Jelenlegi tulajdonosa, Márkus Ferenc hat éve kínálja a sült keszeget, fogast, pisztrángot és a vegyes halászlevet. Tábla hirdeti, hogy hűséges törzsvendégei Keszegfalvának nevezték el a büfét.
5. Halas Karcsi
Zamárdi-felső, Mókus u. 1/a
Tel.: +36 (84) 349-352, +36 (30) 974-8119
Csibrák Károly harminc éve süti a halat. Egy közepes süllőt másfél száz késvágással irdal be. Nála keszeg, fogas, busa, balin háromszor annyi fogy, mint hekk. Specialitása az egészben sült kősüllő, a rántott haltej. Szabó Gyula színész volt a leghíresebb törzsvendég, amíg meg nem betegedett. De ide jár Benkő László, Búza Sándor, Földessy Margit is.
6. Kremánék halsütödéje
Siófok, Liszt Ferenc sétány 31.
Tel.: +36 (20) 314-0427, +36 (20) 434-0911
Kremán János 1959-ben elsőként váltotta ki a halsütésre szóló iparengedélyt. A nádtetős kis kerthelyiséget (az Ezüstpart szálló mögött) ma már a harmadik nemzedék viszi. Csak halat árulnak, paprikás lisztben sült kárászt és keszeget, roston sült süllőt, pisztrángot meg hekket. Igazi balatoni harcsa szerintük már nincs, azt sajnos már a telepítéskor ellopják. A 78 éves Holl Ferenc, az alapító veje két dologra büszke az életben: a Máltai Lovagrend nagymesteri címére meg a halsütödére.
7. Hal-Álom halsütöde
Balatonszemes, Kikötő u. 4.
Tel.: +36 (70) 589-6753
Az utolsó kocsma a Balaton felől, a kikötő végében, kerthelyiséggel. Feltehetően az ország legfurcsább nevű büféje, bár a magyar nép humorát nem illik alábecsülni, hiszen Hajdúböszörményben Mc Kajálsz, Mátészalkán Halcapone névvel működik sütöde. Újpesten van Mc HIV's Büfé, Nagyvenyimben Lúdtalp Betéti Társaság. Szóval, aki a Hal-Álom halsütödébe betér, joggal mondhatja: "Egy életem, egy halálom, a keszeget kipróbálom!" De sütnek fogast, pontyot is, sőt Mikolai Mária, ha kérik, készít harcsapörköltet is.
8. Halsütő
Balatonfűzfő, Föveny strand
Tel.: +36 (20) 974-9196 Nyitva tartás: áprilistól október végéig
A Föveny strand főbejáratától jobbra. Ozsváth Józsefné tizenöt éve csak ötfajta halat tart, ám ez az ötfajta hal (keszeg, ponty, süllő, pisztráng és hekk) mindig kapható. A legtöbb még mindig a hekkből fogy. Ez a legolcsóbb hal (300 Ft/10 dkg), és szálkamentes. Ők két helyen bevágják a halat, hogy jobban süljön. Egyébként a hekket csak amatőrök irdalják. A halsütő mellett találjuk a Balaton legjobb lángossütőjét, a legendás Anna nénit.
9. Nádfedeles halsütő
Balatonlelle, Fogas utca
Tel.: +36 (30) 316-6779
A 40 éve működő halsütő Balatonlelle szívében, az állomás mögött található. Régen a Balatoni Halászati Rt. halsütője volt, tavaly óta Szalai Sándor bérli. Profilja: sült keszeg, süllő, ponty, harcsa, hekk roston, halászlé, halsaslik. De árulnak marha-, szarvas-és harcsapörköltet is. A kerthelyiség valóban nádfedeles.
10. Halbolt és Halsütő
Balaton Autentikus Bio-és Látványpiac
Gyenesdiás, a Kárpáti korzón, a Madách utca végében, a játékstrand és a vasút között
Tel.: +36 (30) 277-3377
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halboltja és sütödéje. Európai uniós támogatással, nagy reklámmal megnyílt üzlet. A halat Siófokról hozzák, a választék szegényes, a halsütést még tanulják. De legalább van friss hal. Igaz, borsos áron.
TOP 5 BALATONI CUKRÁSZDA
1. Bergmann cukrászda
Balatonfüred, Petőfi Sándor u. 64.
Tel.: +36 (87) 341-087
www.bergmanncukraszda.hu
Bergmann cukrászda és kávéház
Balatonfüred, Zsigmond u. 1.
Tel:. +36 (87) 482-763
www.bergmanncukraszda.hu
(Cikkünk a 66. oldalon.)
2. Karolina kávéház
Balatonfüred, Zákonyi Ferenc sétány 4.
Tel.: +36 (87) 583-098
E-mail: info@karolina.hu
www.karolina.hu
(Cikkünk a 62. oldalon.)
3. Marcipán cukrászda és kávézó
Siófok, Fő u. 174-176.
Tel.: +36 (84) 310-433, + 36 (30) 492-8045
E-mail: info@marcipan-kavezo.hu
Közel hetvenféle sütemény, remek piték (tönkölyös, barackos, szilvás), hatvanféle főzött fagylalt, a húszéves Marci pékség kenyerei, köztük a híres "favágókenyér".
4. Liget kávéház és étterem
Balatonalmádi, Véghelyi Dezső u. 1.
Tel.: +36 (88) 432-044, + 36 (20) 954-5650
E-mail: bumbi@sednet.hu
A Liget 1928-ban épült olasz stílusú kávéháznak, majd kaszinóként, lokálként működött. A II. világháborúban a vadászpilóták törzshelye volt. Üzletvezető: Szabó Zoltán. Az Öregparkban, a hajóállomásnál, közvetlenül a Balaton-parton található. A Kávéházi kalauz pár éve a legjobb vidéki kávéháznak minősítette.
5. Márton cukrászat
Balatonlelle, Rákóczi u. 239.
Tel.: +36 (85) 554-950
Valamikor szebb napokat látott cukrászat a 7-es főútvonalon, a lellei körforgalom előtt. Hatvanféle sütemény, húszféle fagylalt, köztük a ház két specialitása: az Esterházy-meggytorta és a Malakoff-torta.