A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Balaton

Magyar Konyha

2011. október 14.

A Kistücsök továbbra is a Balaton legjobb étterme. Akad néhány rokonszenves kísérlet, ám a tópartot változatlanul uralják a buszos, cigányzenés "becsali" csárdák, a fantáziátlan kisvendéglők, amiket inkább vendégfogónak, mintsem vendégfogadónak kellene nevezni, s a "trendi", pörgős éttermek, ahol a "merdzsóval" érkező újgazdagok tesznek kísérletet arra, hogy kiejtsék a bersagliere laska nevet. Számos kudarc ellenére megkíséreltünk össze szedni tíz olyan éttermet, melyekért (ha nem is mindig könn

TOP 10 BALATONI ÉTTEREM

1. Kistücsök étterem

Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky u. 25.
Közvetlenül a 7-es út mellett.
Tel.: +36 (84) 360-133
E-mail: kistucsoketterem@t-online.hu

A vidék ízei. A régió hagyományos fogásai és az évszakok friss alapanyagai modern konyhatechnológiával párosítva. A ré-gió legjobb borválasztéka. Nyáron fantasz­tikus kerthelyiség, amit Csapody Balázs, a tulajdonos csak így nevez: "a nappalim". (Interjúnk a tulajdonossal és a séffel a 6. oldalon. A Kistücsök receptjei a 12. ol­dalon.)

2. Villa Medici Hotel & Restaurant

Veszprém, Kittenberger Kálmán u. 11.
Asztalfoglalás: a Villa Medici étterembe: +36 (88) 590-072, a Nosztalgia kisvendéglőbe: +36 (88) 590-073
E-mail: villamedici@villamedici.hu

Bár Veszprém a Balatontól 14 kilométerre fekszik, a Villa Medici megéri ezt a kis ki­térőt. A Veszprém szívében, a Betekints-völgyben (az állatkert közelében) fekvő családias szállodában két étterem is mű­ködik. A Villa Medici igazi fine dining ét­terem, ínyenckonyhával. Az elmúlt évek­ben többször szerepelt Magyarország tíz legjobb étterme között. A Nosztalgia kis­vendéglő tradicionális magyar konyhát visz, rusztikus környezettel, nyitott kan­dallóval.

3. Chateau Visz

Visz, Berencsepuszta
Tel.: +36 (85) 710-003
E-mail: info@chateauvisz.hu

A hajdani grófi vadászkastély, a Jankovich-kúria helyén, 45 hektáros ősfás birtok kö­zepén épült szálló és gourmet étterem, a Somogyi-dombság lankái között, a Ka­posvár felé vezető 67-es úton, az M7-es autópályától tíz kilométerre. Különböző fórumokon többször választották Magyar­ország legjobb éttermének. A konyhát né­hány hónapja új séf, a dijoni születésű, 39 éves Olivier Marchand irányítja, aki tizen­hat évig Németországban dolgozott.



4. Kővirág panzió és étterem

Köveskál, Fő u. 9/a
Tel.: +36 (20) 568-4724
E-mail: koviragpanzio@freemail.hu

Nyitva szeptember közepéig hétfő-csütörtök 17 órától, péntek-vasárnap 12 órától
Ha Zánka felől érkezünk, akkor a falu ele­jén, ha Tapolca felől, akkor a falu végén találjuk ezt a bensőséges hangulatú, csa­ládi vendégfogadót. A táj a Káli-medence szelíd pannon vidéke, a hangulat mediter­rán, a konyha a Balaton-felvidék jellegze­tes ízeit párosítja a tradicionális magyar konyha fogásaival. Bodza-, gyömbér-és meggyszörp, hideg uborkaleves házi kecskesajttal, grillezett tök sült zöldséges kuszkusszal, roston sült harcsa, bundás sárgabarack akácmézzel. A rokonszenves fiatal házaspár (Mészáros György és Zakar Kata) 2007 óta vezeti a panziót és az éttermet.


5. Oliva étterem és grillkert

Veszprém, Buhim utca 14-16.
Tel.: +36 (88) 561-900
E-mail: oliva@oliva.hu

A Balatontól 14 kilométerre, Veszprém történelmi óvárosában áll az Oliva étte­rem, amit Mészáros Zoltán és Újhelyi Gá­bor tulajdonosok 2000-ben nyitottak meg. A vadszőlővel befuttatott belső kertben mediterrán hangulat fogadja az érkezőt.
Ropogós sertéscsülök sült hagymával, vörösboros kacsa grillezett édeskömén­nyel, serpenyős libamáj meggypálinká­val flambírozva. A ház egyik slágerére, a gyömbéres meggyraguval tálalt csoko­ládébombára húsz percet kell várni, de megéri, Tornyos Balázs desszertjéért so­kan Budapestről utaznak ide.

6. Majthényi présház és borozó


Balatonlelle, Kishegy

Tel.: +36 (20) 968-2397
E-mail: kat.konyari@freemail.hu

Konyári János, a híres balatonlellei borász birtoka a város feletti Kishegyen fekszik, négy kilométerre a városközponttól. So­kak szerint innen nyílik a legszebb kilátás az északi partra. Tény, hogy a mesébe illő, 1784-ben a villáműző Szent Donát tiszte­letére emelt barokk kápolna mellett fek­vő présház verandájáról lenyűgöző pano­ráma tárul elénk, és egy pohár szárhegyi borral a kezünkben órákig is csodálhatjuk a fényárban úszó Balatont. Az ételkínálat tisztességes: libamáj, kemencében sült liba-és kacsacomb, báránycsülök, borjú­paprikás. Ha nagyobb társasággal kereke­dünk fel, a biztonság kedvéért telefonál­junk Konyári Katalinnak, aki a présházat vezeti. Nem fogjuk megbánni.

7. Eszencia étterem és borbár

A Silver Resort Hotelben
Balatonfüred, Zákonyi sétány 4.
Asztalfoglalás: + 36 (87) 583-032, +36 (87) 583-001 E-mail: sales.balaton@silverresort.hu

Az idei Torkos csütörtökön megnyílt étte­rem vezetői a sajtótájékoztatón azt nyi­latkozták, hogy a szemesi Kistücsök észa­ki vetélytársai szeretnének lenni. Céljuk: "gasztronómiai alternatívát nyújtani a Balatonon". Szerződtették a fiatal séfet, Ruga Endrét, és megkísérelték a reform­kori Füred tradicionális étlapját és a mai, modern kulináriát ötvözni. A beszállítókat azonban még nem találják, és a pincér­nők is szívesebben fürödnének a Balaton­ban, mintsem hogy kivasalják az abroszt. Ennek ellenére az Eszenciában történik valami, és ezt a gebines, dagonyázó ba­latoni álgasztronómia világában illik ész­revenni.


8. Söptei pincészet és étterem

Csopak, Istenfia u. 5.
Tel.: +36 (87) 340-201, + 36 (30) 520-8382
E-mail: sopteirobert@sopteipince.hu

Csopak felett, a főúttól néhány percre a Pécselyi-medencében fekvő családi bo­rászatot és éttermet - ahogy ez a Bala­ton-parton másutt is megszokott - apa és két fia, azaz Söptei Géza, illetve Zsolt és Róbert viszi. Utóbbi a főszakács. Ott­létünkkor karalábé-krémlevest, marinált pontyot,szarvashátszínt mákos-krumplis nudlival, epres tiramisut, valamint tartósí­tószer nélkül készült szűretlen szőlőlevet, elegáns sárgamuskotályt kínáltak. Igyek­vő, becsületes konyha, hamisítatlan Bala­ton-felvidéki hangulat. Az étterem húsvét­tól szeptember végéig tart nyitva, a borok, a szőlőlé megvásárolható.


9. Bakos kisvendéglő

Szigliget, Iharos utca 4.
Tel.: +36 (87) 461-210, +36 (30) 994-5040
E-mail: attila@bakosvendeglo.hu

A Keszthely felé vezető 71-es főúton a badacsonytördemici elágazásnál balra, körülbelül egy kilométerre, az avasi temp­lomrommal szemben úgy húzódik meg az Antal-hegy aljában a Bakos kisvendég­lő, mint valami boszorkánytanya. Valójá­ban az is, hiszen Bakos Attila vendéglős közel húsz esztendeje ki sem mozdul csa­ládi fényképei, csecsebecséi közül. A fala­kon minden négyzetcentiméteren fotó és kordokumentum: a család és a Monarchia házi múzeuma ez. Régi a fogadó (vincel­lérháznak épült 1936-ban), és régies a me­nükártya is. Ám a kottában (itt így nevezik az étlapot) találunk bodza-és áfonyaször­pöt, sóskaerőlevest szarvassonkával, cső­ben sütött erdei csalánt, máglyarakást és a fogadós asszony kedvencét, szilvalek­várral kínált mákkockát is. Egyszerű fa­lusi kocsma ez, kedélyes pont a balatoni vendéglátás sivár mocsarában. Az étte­remmel szemben található a Wass Albert emlékpark, amit a fogadós a saját telkén közadakozásból emelt.

10. Szent Orbán borház

Badacsony, Kisfaludy Sándor u. 5.
Tel.: +36 (87) 431 382
E-mail: storban@szeremley.co
Kedden szünnap

A 71-es főútvonalon Keszthely felé halad­va, a badacsonytomaji vasútállomást el­hagyva, az Árok utcán a Kisfaludy-ház irá­nyában áll a borház. Szeremley Huba, az ismert borász festői környezetben, a ven­déglővé átalakított régi pincében kínálja borait és szürkemarha-, mangalica-és bi­valyhúsból készült sonkáit, vastagkolbá­szait. Néha a kenyeret is maga süti. Pazar kilátás.

TOP 10 BALATONI HALSÜTŐ

Igazi retró. Düledező büfék, hullámpala, paprikás olajszag, sorban állás, sör, rozéfröccs, strandpapucs, fecske fürdőga­tya. Hekk, keszeg, lángos, pala­csinta, sült kolbász. Koviubi, ha van. Nagy szelet puha kenye­rek. Életérzés. Időutazás a het­venes évekbe. A balatoni gaszt­ronómia utolsó mohikánjai a halsütők.


1. Sió halsütő

Siófok, Vitorlás u. 1-3.
Tel.: +36 (20) 363-3470
Nyitva tartás: egész évben

A siófoki vitorláskikötőbe vezető úton, a kikötő előtt. Huszár László mesterszakács nem mai gyerek, ezért amikor belép vala­ki az üzletébe, és megkérdezi, "Hát aztán a keszeget meg tudja-e sütni jól?", csak rábök a saját hajára: "Nem látja, hogy ebbe őszültem bele?" Balatoni halászle­vet, egészben sült süllőt, keszeget, rántott pontyot, hozzá görög uborkasalátát kínál. És ebben a műfajban bármikor felveszi a versenyt a tópart bármelyik éttermével.

 
 
 
 


2. Oszi bácsi keszegsütödéje

Szigliget, Soponya utca 
Tel.: +36 (30) 969-1695


A szigligeti strandon, a főbejárattól balra már látjuk kiírva: "Oszi büfé". De Juha Gyu­lát még az egynapos turisták is Oszi bá­csiként emlegetik. 67 éves, és közel negy­ven éve süti a halat - tengerészsapkában. Ő a balatoni keszegsütők fejedelme. Foga­lom. Az a jófajta vidéki kedély, amit már csak Eötvös Károly anekdotáiban talá­lunk meg. Például: "Egy nyegle fiatal oda­szól a békésen horgászó öregnek: - Tata, harapnak a halak? - Á, dehogy! - hunyorít az öreg. - Nyugodtan megsimogathatod őket." Taróczy Balázs wimbledoni tenisz­bajnok és Pap Vera színésznő is ide jár.

 
 
3. András büfé

Balatonszemes, Arany János utca 90.
Tel.: +36 (30) 913-1730

A 7-es úton, Balatonlelle felé haladva a 132-es kilométernél jobbra, alig száz méterre a parton. A Balaton egyszerű fiai csak Bandibüféként emlegetik. Nem csoda, hiszen Vincze András harminc éve süti itt a fogast meg a keszeget. Rán­tott karaja, hagymás burgonyás salátá­ja híresebb a déli parton, mint Heston Blumenthal csigakásája. Tesz is bele min­dent: apróra vágott sonkát, főtt tojást, uborkát, tejfölt. A hetvenes évekbeli de­sign sokakat vonz ide: törzsvendég töb­bek közt Légli Ottó borász és Bíró Lajos séf. Utóbbi, mielőtt átruccanna a Chateau Viszbe, előtte itt jól bevacsorál. A luxus­éttermeknél sosem lehet tudni. 

4. Jóbarátok halsütöde

Balatonalmádi, Budatava strand
Tel.: +36 (30) 936-2809
Nyitva tartás: egész évben

A Balaton egyik legrégebbi halsütödéje a strand bejárata mellett. Jelenlegi tulaj­donosa, Márkus Ferenc hat éve kínálja a sült keszeget, fogast, pisztrángot és a ve­gyes halászlevet. Tábla hirdeti, hogy hűsé­ges törzsvendégei Keszegfalvának nevez­ték el a büfét.


5. Halas Karcsi

Zamárdi-felső, Mókus u. 1/a
Tel.: +36 (84) 349-352, +36 (30) 974-8119

Csibrák Károly harminc éve süti a halat. Egy közepes süllőt másfél száz késvágás­sal irdal be. Nála keszeg, fogas, busa, balin háromszor annyi fogy, mint hekk. Specia­litása az egészben sült kősüllő, a rántott haltej. Szabó Gyula színész volt a leghíre­sebb törzsvendég, amíg meg nem betege­dett. De ide jár Benkő László, Búza Sándor, Földessy Margit is.

6. Kremánék halsütödéje

Siófok, Liszt Ferenc sétány 31.
Tel.: +36 (20) 314-0427, +36 (20) 434-0911

Kremán János 1959-ben elsőként váltot­ta ki a halsütésre szóló iparengedélyt. A nádtetős kis kerthelyiséget (az Ezüst­part szálló mögött) ma már a harma­dik nemzedék viszi. Csak halat árulnak, paprikás lisztben sült kárászt és kesze­get, roston sült süllőt, pisztrángot meg hekket. Igazi balatoni harcsa szerintük már nincs, azt sajnos már a telepítéskor ellopják. A 78 éves Holl Ferenc, az alapí­tó veje két dologra büszke az életben: a Máltai Lovagrend nagymesteri címére meg a halsütödére.

7. Hal-Álom halsütöde

Balatonszemes, Kikötő u. 4.
Tel.: +36 (70) 589-6753

Az utolsó kocsma a Balaton felől, a kikötő végében, kerthelyiséggel. Feltehetően az ország legfurcsább nevű büféje, bár a ma­gyar nép humorát nem illik alábecsülni, hiszen Hajdúböszörményben Mc Kajálsz, Mátészalkán Halcapone névvel működik sütöde. Újpesten van Mc HIV's Büfé, Nagy­venyimben Lúdtalp Betéti Társaság. Szó­val, aki a Hal-Álom halsütödébe betér, jog­gal mondhatja: "Egy életem, egy halálom, a keszeget kipróbálom!" De sütnek fogast, pontyot is, sőt Mikolai Mária, ha kérik, ké­szít harcsapörköltet is.

8. Halsütő

Balatonfűzfő, Föveny strand
Tel.: +36 (20) 974-9196 Nyitva tartás: áprilistól október végéig

A Föveny strand főbejáratától jobbra. Ozs­váth Józsefné tizenöt éve csak ötfajta ha­lat tart, ám ez az ötfajta hal (keszeg, ponty, süllő, pisztráng és hekk) mindig kapható. A legtöbb még mindig a hekkből fogy. Ez a legolcsóbb hal (300 Ft/10 dkg), és szálka­mentes. Ők két helyen bevágják a halat, hogy jobban süljön. Egyébként a hekket csak amatőrök irdalják. A halsütő mellett találjuk a Balaton legjobb lángossütőjét, a legendás Anna nénit.

9. Nádfedeles halsütő

Balatonlelle, Fogas utca
Tel.: +36 (30) 316-6779

A 40 éve működő halsütő Balatonlelle szí­vében, az állomás mögött található. Ré­gen a Balatoni Halászati Rt. halsütője volt, tavaly óta Szalai Sándor bérli. Profilja: sült keszeg, süllő, ponty, harcsa, hekk roston, halászlé, halsaslik. De árulnak marha-, szarvas-és harcsapörköltet is. A kerthe­lyiség valóban nádfedeles.

10. Halbolt és Halsütő

Balaton Autentikus Bio-és Látványpiac
Gyenesdiás, a Kárpáti korzón, a Madách utca végében, a játékstrand és a vasút között
Tel.: +36 (30) 277-3377

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halboltja és sütödéje. Európai uniós támo­gatással, nagy reklámmal megnyílt üzlet. A halat Siófokról hozzák, a választék sze­gényes, a halsütést még tanulják. De leg­alább van friss hal. Igaz, borsos áron.

TOP 5 BALATONI CUKRÁSZDA


1. Bergmann cukrászda

Balatonfüred, Petőfi Sándor u. 64.
Tel.: +36 (87) 341-087
www.bergmanncukraszda.hu
Bergmann cukrászda és kávéház
Balatonfüred, Zsigmond u. 1.
Tel:. +36 (87) 482-763
www.bergmanncukraszda.hu

(Cikkünk a 66. oldalon.)


2. Karolina kávéház 

Balatonfüred, Zákonyi Ferenc sétány 4.
Tel.: +36 (87) 583-098
E-mail: info@karolina.hu
www.karolina.hu

(Cikkünk a 62. oldalon.)

3. Marcipán cukrászda és kávézó

Siófok, Fő u. 174-176.
Tel.: +36 (84) 310-433, + 36 (30) 492-8045
E-mail: info@marcipan-kavezo.hu

Közel hetvenféle sütemény, remek piték (tönkölyös, barackos, szilvás), hatvanféle főzött fagylalt, a húszéves Marci pékség kenyerei, köztük a híres "favágókenyér".

4. Liget kávéház és étterem

Balatonalmádi, Véghelyi Dezső u. 1.
Tel.: +36 (88) 432-044, + 36 (20) 954-5650
E-mail: bumbi@sednet.hu

A Liget 1928-ban épült olasz stílusú kávé­háznak, majd kaszinóként, lokálként mű­ködött. A II. világháborúban a vadászpi­lóták törzshelye volt. Üzletvezető: Szabó Zoltán. Az Öregparkban, a hajóállomás­nál, közvetlenül a Balaton-parton találha­tó. A Kávéházi kalauz pár éve a legjobb vi­déki kávéháznak minősítette.

5. Márton cukrászat

Balatonlelle, Rákóczi u. 239.
Tel.: +36 (85) 554-950

Valamikor szebb napokat látott cukrá­szat a 7-es főútvonalon, a lellei körforga­lom előtt. Hatvanféle sütemény, húszféle fagylalt, köztük a ház két specialitása: az Esterházy-meggytorta és a Malakoff-torta.