A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Balaton

Magyar Konyha

2014. július 21.

Balaton , Csíkos lekvár , Kocsis Bálint

A séfek fantáziája végtelen. Erre jó példa Kocsis Bálint, aki a balatonfői étterem szakácsaként lekvárkészítésre adta a fejét. Klasszikus lekvárok mellett zöldségekkel, fűszernövényekkel ízesített chutneyt készít, sőt kóstolható cseresznyelekvár virágszirmokkal is.

 "Kezdetben a magam örömére, öncélúan kísérleteztem ki azt a lekvárt, amellyel kapcsolatban az volt az ars poeticám, hogy friss hozzávalókból, lehetőleg tartósítószer-mentes, egészséges és jóízű finomságot készítsek. Egy idő után természetessé vált, hogy a saját lekváromat is becsempészem a menüinkbe, borestjeinkbe. A vendégek, az ott lehorgonyzó hajósok aztán kezdtek rákérdezni a lekvár eredetére. Ekkor gondolkoztam el azon, hogy ha ennyire érezni a különbséget az én lekvárom és a többi között, akkor érdemes tovább próbálkoznom" - meséli Kocsis Bálint, aki a felismerés óta számtalan különlegességet "kutyult össze". Arra törekszik, hogy a lekvár ne szégyenítse meg a gyümölcsöt, ezért a többieknél jóval rövidebb főzési idővel és szalicil nélkül dolgozik. Ma már a "kevésbé rossz" kálium-szorbátot sem használja: olyan módszerrel tartósít, amit nagyanyáink dunsztolásnak hívnak. A különbség annyi, hogy nem lábosban és sparherten, hanem egy lekvárfőző üzem saválló kádjaiban, hőkezeléssel éri el ugyanazt a végeredményt. A gyümölcsök közül a hazait választja, de van számos olyan alapanyag is a CSIKOS üvegekben, amely hazánkban nem terem meg.

Körömvirág, lestyán, homoktövis

"Mindig a legjobb döntést hozom a minőség érdekében" - vallja a séf, aki a professzionális lekvárfőző üzemben gyümölcsidényben heti két alkalommal bérli a helyiségeket, és az ottani csapattal közösen valósítja meg a legújabb ötleteit. A receptúra a sajátja, ahogy a márkanév is, amely egy bolondos anagrammának köszönhetően a vezetéknevéből ered. Hogy mitől más a CSIKOS, mint a megszokott lekvárok? "A felhasznált alapanyagok tudatos kombinációja az, ami megkülönbözteti a lekvárjaimat a többitől. Nem ad hoc jelleggel párosítok ízeket, hanem végiggondolom számos - főként kulináris és egészségtudatossági - szempont alapján. A rozmaringtól a mentán át a kakaóbabig és a gyömbérig alkalmazok ízeket, textúrákat. Emellett nincs hozzáadott tartósítószer. Vagy gyümölcscukor (fruktóz) formájában adok cukrot a lekvárjaimhoz, vagy teljes mértékben cukor nélkül készülnek" - mondja Kocsis Bálint, aki szerint a felhasznált alapanyagok milyensége arra is jó, hogy szűrje a vásárlóközönséget. Akinek számítanak az említett részletek, azok megértik a körömvirág, a lestyán, a homoktövis és az aloe vera használatát is.

Grillhúsok és sajtok mellé

A lekvárok ötletgazdája a főzőbemutatóin nem győzi hangsúlyozni, hogy az egészséges is lehet finom. A nem cukorbeteg rajongók is elsősorban azt értékelik a CSIKOS termékekben, hogy nincsenek agyonverve cukorral. Kocsis Bálint maga is igyekszik odafigyelni táplálkozására, sok nyers zöldséget fogyaszt, rendszeresen mozog, igyekszik jó karban tartani magát és a környezetét. "Nem gyógylekvárokat készítek, hanem olyanokat, amelyekben benne maradt a gyümölcsök jó tulajdonsága, és mellőzöm a kevésbé javasolt alapanyagokat, módszereket" - mondja. A hagyományostól eltérő fűszerezések olyan alkotóelemei, mint például a levendula és a citromfű valóban görcsoldó, lazító, relaxáló hatásúak, emellett olyan kellemes ízkombinációt jelentenek, hogy kalácsra vagy croissant-ra kenve, de akár többfogásos vacsorához is fel lehet őket használni. A fodor- és borsmentával készült alma-mentát gyümölcssaláták, fagylaltok, főtt vagy párolt húsok mellé ajánlja a mester, míg az almalekvár chilivel és mentával inkább a "bevállalósoknak" készült, kifejezetten húsok, sültek, grillhúsok és sajtok mellé.

A paradicsomchutney rozmaringgal és körömvirággal az olasz ízek kedvelőinek való, sült húsokra, szendvicsekre és ütős dresszingként salátákra, míg a feketeszeder aloe verával és steviával nemcsak vitalizáló, regeneráló és antioxiáns hatású, de húsok és sajtok fogyasztásához is kiváló. A feketeerdő lekvár belga csokival és meggyel attól a sztereotípiától akarja elszakítani a vásárlókat, hogy minden, ami csokoládé, az édes, de a közönségkedvencnek számító meggylekvár marcipánnal és mandulával sem agyonédesített desszert.

(A további különlegességekért és a teljes kínálatért érdemes megnézni a www.csikoslekvar. hu weboldalt.)

Kedves, vidám közösség

Ami hobbinak indult, az másfél évvel ezelőtt egy másfél fős vállalkozássá nőtte ki magát. A "feledik rész" az a gyermekkori grafikus barát, aki a CSIKOS lekvárok fiatalos, színes, csíkos, jópofa dizájnját találta ki. "Meggyőződésem, hogy azért válhattunk ilyen rövid idő alatt ismert márkává, mert egyszerű, pozitív attitűdje van a lekvároknak, és mert nem használtuk a szokásos marketingkliséket. Csíkos, vidám színeink a legősibb természeti mintákat jelenítik meg: így folyik a víz, ilyenek a szántóföldjeink, a hegyvonulataink. Jól sikerülhetett az üzenetünk, mert a lekvárfogyasztóink rendszeresen küldenek a honlapunkra és a Facebook-oldalunkra színes-csíkos képeket olyan hétköznapi dolgokról, mint egy esernyő vagy egy lépcsősor. Sőt, kaptunk fotókat Dublinból, Amerikából, Tirolból vagy Indiából is, ahol helyi lakosok CSIKOS lekvárt tartanak a kezükben. Kedves, vidám közösség van kialakulóban körülöttünk" - mondja Kocsis Bálint.

• Paradicsomos rizottó olvasztott sajttal és paradicsomchutney-val

Másfél év után eljött az összegzés ideje is: az eddigiek elemzése és a továbbiak megtervezése. Kocsis Bálint hiszi, hogy Magyarországon is van létjogosultsága a jó minőségű termékeknek, van értelme harcolni ezekért a célokért, ahogy a gasztronómia területén is számos egyesület, étterem és séf teszi ezt nap mint nap. Hiszi, hogy a befektetett munka és energia megtérül, ha őszintén és hittel tesszük, és úgy, hogy az mindannyiunk javára váljék. "Folyamatosan jönnek az ötletek, az újabb ízkombinációk és módszerek. Ki fogom próbálni őket. Közben pedig, azt hiszem, szép lassan fel kell nőnöm a három gyermekemhez és a sikert hozó lekvárjaimhoz a hétköznapokban is."

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra