Balaton

MKO

2020. július 14.

Bemutatjuk azt a 333 helyet, amelyet mindenkinek érdemes felkeresni a Balatonnál.


A vesztegzár vége

KI GONDOLTA volna akár még áprilisban is, hogy – immár nyolcadik alkalommal – újra kiadhatjuk az idei balatoni gasztrokalauzt. Sőt! Nemcsak hogy felleltünk közel 280 régi helyet, hanem 55 újról is beszámolhatunk. Szinte hihetetlen, de a válság közepette tucatszám nyíltak új helyek. Kisvendéglők, halsütők, food truckok, étteremlakások, kultúrbisztrók, cukrászdák: úgy látszik, a tóparti gasztronómia agyoncsaphatatlan!


Úgyhogy idén is körbejártuk a tavat, és örömmel nyugtáztuk: az igazán jó helyek szinte kivétel nélkül túlélték az apokalipszist. Az újak pedig igazodtak az évek óta erősödő trendhez: sokszínű, igényes tóparti gasztronómia van kialakulóban, kizárólag a magyar tengerre jellemző ízekkel és életérzéssel.


Az étlap még sosem volt ilyen változatos. Az ínyencfogások, a helyi alapanyagokra épülő beach foodok után megnövekedett a régi típusú kisvendéglők száma is, ahol az igényesebb vendégek már nemcsak a közismert borokat, a Hedon kézműves sört keresik, hanem a keszthelyi tokhalat, a tapolcai pisztrángot, a balatonfenyvesi angus marhát, a tekeresvölgyi sajtot, vagy éppen a Lellei Konyakmeggyet is.


Egyre több minőségi strandbisztró is nyílt, ahol szinte divat a helyi alapanyagok használata, és akár fürdőruhában is kóstolhatunk gourmet-fogásokat és kitűnő tóparti borokat. Mindehhez persze kellett a termelők, piacok, delikáteszek, borászok támogatása, és olyan közösségi összefogás, mint a Patkó piac, amely bizonyította: a déli part termelői is elkötelezettek, még ha egyelőre nem is olyan ismertek, mint a Balaton-felvidék manufaktúrái.


Szerencsére nem lett igazuk azoknak, akik a halászati tilalom miatt a tóparti halételek eltűnését jósolták. Hála az aquakultúráknak és a friss tengeri halakat forgalmazó vállalkozásoknak, a halkínálat viszonylag gazdag, a „balatoni hekk” már nem kötelező. Aki pedig szereti, mert megszokta, mint a fokhagymás lángost, annak sincs oka szégyenkezni, hiszen ma már a jó lángos sem ritkaság, pedig azért régebben fél órát is sorban álltunk.


Még egy újdonság: a borászok olyan meghatározó szereplőivé váltak a tóparti gasztronómiának, hogy idei kiadványunkban külön fejezetet szenteltünk a pincészeteknek. Mert mi lehet kellemesebb dolog az életben, mint egy forró nyári nap után leülni egy árnyas diófa alá valamelyik borteraszon, és badacsonyi, csopaki vagy boglári bort kortyolgatni?

Madary Orsolya
szerkesztő


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra