Magyar Konyha
2012. március 8.A Balaton partján vigyázni kell. Egymást érik a cigányzenés "becsali" csárdák, a fantáziátlan kisvendéglők, amiket inkább vendégfogónak, mintsem vendégfogadónak kellene nevezni, s a "trendi", pörgős éttermek, ahol a "merdzsóval" érkező újgazdagok tesznek kísérletet arra, hogy kiejtsék a bersagliere laska nevet. Számos kudarc ellenére megkíséreltünk összegyűjteni tíz olyan éttermet, melyekért (ha nem is mindig könnyű szívvel, de) felelősséget vállalunk.
1. Kistücsök étterem
Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky u. 25.
Közvetlenül a 7-es út mellett.
Tel.: +36 (84) 360-133
E-mail: kistucsoketterem@t-online.hu
A vidék ízei. A régió hagyományos fogásai és az évszakok friss alapanyagai modern konyhatechnológiával párosítva. A ré-gió legjobb borválasztéka. Nyáron fantasztikus kerthelyiség, amit Csapody Balázs, a tulajdonos csak így nevez: "a nappalim". (Interjúnk a tulajdonossal és a séffel a 6. oldalon. A Kistücsök receptjei a 12. oldalon.)
2. Villa Medici Hotel & Restaurant
Veszprém, Kittenberger Kálmán u. 11.
Asztalfoglalás:
Villa Medici étterembe: +36 (88) 590-072,
Nosztalgia kisvendéglőbe: +36 (88) 590-073
E-mail: villamedici@villamedici.hu
Bár Veszprém a Balatontól 14 kilométerre fekszik, a Villa Medici megéri ezt a kis kitérőt. A Veszprém szívében, a Betekints-völgyben (az állatkert közelében) fekvő családias szállodában két étterem is működik. A Villa Medici igazi fine dining étterem, ínyenckonyhával. Az elmúlt években többször szerepelt Magyarország tíz legjobb étterme között. A Nosztalgia kisvendéglő tradicionális magyar konyhát visz, rusztikus környezettel, nyitott kandallóval.
3. Chateau Visz
Visz, Berencsepuszta
Tel.: +36 (85) 710-003
E-mail: info@chateauvisz.hu
A hajdani grófi vadászkastély, a Jankovich-kúria helyén, 45 hektáros ősfás birtok közepén épült szálló és gourmet étterem, a Somogyi-dombság lankái között, a Kaposvár felé vezető 67-es úton, az M7-es autópályától tíz kilométerre. Különböző fórumokon többször választották Magyarország legjobb éttermének. A konyhát néhány hónapja új séf, a dijoni születésű, 39 éves Olivier Marchand irányítja, aki tizenhat évig Németországban dolgozott.
4. Kővirág panzió és étterem
Köveskál, Fő u. 9/a
Tel.: +36 (20) 568-4724
E-mail: koviragpanzio@freemail.hu
Nyitva szeptember közepéig hétfő-csütörtök 17 órától, péntek-vasárnap 12 órától
Ha Zánka felől érkezünk, akkor a falu elején, ha Tapolca felől, akkor a falu végén találjuk ezt a bensőséges hangulatú, családi vendégfogadót. A táj a Káli-medence szelíd pannon vidéke, a hangulat mediterrán, a konyha a Balaton-felvidék jellegzetes ízeit párosítja a tradicionális magyar konyha fogásaival. Bodza-, gyömbér-és meggyszörp, hideg uborkaleves házi kecskesajttal, grillezett tök sült zöldséges kuszkusszal, roston sült harcsa, bundás sárgabarack akácmézzel. A rokonszenves fiatal házaspár (Mészáros György és Zakar Kata) 2007 óta vezeti a panziót és az éttermet.
5. Oliva étterem és grillkert
Veszprém, Buhim utca 14-16.
Tel.: +36 (88) 561-900
E-mail: oliva@oliva.hu
A Balatontól 14 kilométerre, Veszprém történelmi óvárosában áll az Oliva étterem, amit Mészáros Zoltán és Újhelyi Gábor tulajdonosok 2000-ben nyitottak meg. A vadszőlővel befuttatott belső kertben mediterrán hangulat fogadja az érkezőt.
Ropogós sertéscsülök sült hagymával, vörösboros kacsa grillezett édesköménnyel, serpenyős libamáj meggypálinkával flambírozva. A ház egyik slágerére, a gyömbéres meggyraguval tálalt csokoládébombára húsz percet kell várni, de megéri, Tornyos Balázs desszertjéért sokan Budapestről utaznak ide.
6. Majthényi présház és borozó
Balatonlelle, Kishegy
Tel.: +36 (20) 968-2397
E-mail: kat.konyari@freemail.hu
Konyári János, a híres balatonlellei borász birtoka a város feletti Kishegyen fekszik, négy kilométerre a városközponttól. Sokak szerint innen nyílik a legszebb kilátás az északi partra. Tény, hogy a mesébe illő, 1784-ben a villáműző Szent Donát tiszteletére emelt barokk kápolna mellett fekvő présház verandájáról lenyűgöző panoráma tárul elénk, és egy pohár szárhegyi borral a kezünkben órákig is csodálhatjuk a fényárban úszó Balatont. Az ételkínálat tisztességes: libamáj, kemencében sült liba-és kacsacomb, báránycsülök, borjúpaprikás. Ha nagyobb társasággal kerekedünk fel, a biztonság kedvéért telefonáljunk Konyári Katalinnak, aki a présházat vezeti. Nem fogjuk megbánni.
7. Eszencia étterem és borbár
A Silver Resort Hotelben
Balatonfüred, Zákonyi sétány 4.
Asztalfoglalás: + 36 (87) 583-032, +36 (87) 583-001 E-mail: sales.balaton@silverresort.hu
Az idei Torkos csütörtökön megnyílt étterem vezetői a sajtótájékoztatón azt nyilatkozták, hogy a szemesi Kistücsök északi vetélytársai szeretnének lenni. Céljuk: "gasztronómiai alternatívát nyújtani a Balatonon". Szerződtették a fiatal séfet, Ruga Endrét, és megkísérelték a reformkori Füred tradicionális étlapját és a mai, modern kulináriát ötvözni. A beszállítókat azonban még nem találják, és a pincérnők is szívesebben fürödnének a Balatonban, mintsem hogy kivasalják az abroszt. Ennek ellenére az Eszenciában történik valami, és ezt a gebines, dagonyázó balatoni álgasztronómia világában illik észrevenni.
8. Söptei pincészet és étterem
Csopak, Istenfia u. 5.
Tel.: +36 (87) 340-201, + 36 (30) 520-8382
E-mail: sopteirobert@sopteipince.hu
Csopak felett, a főúttól néhány percre a Pécselyi-medencében fekvő családi borászatot és éttermet - ahogy ez a Balaton-parton másutt is megszokott - apa és két fia, azaz Söptei Géza, illetve Zsolt és Róbert viszi. Utóbbi a főszakács. Ottlétünkkor karalábé-krémlevest, marinált pontyot,szarvashátszínt mákos-krumplis nudlival, epres tiramisut, valamint tartósítószer nélkül készült szűretlen szőlőlevet, elegáns sárgamuskotályt kínáltak. Igyekvő, becsületes konyha, hamisítatlan Balaton-felvidéki hangulat. Az étterem húsvéttól szeptember végéig tart nyitva, a borok, a szőlőlé megvásárolható.
9. Bakos kisvendéglő
Szigliget, Iharos utca 4.
Tel.: +36 (87) 461-210, +36 (30) 994-5040
E-mail: attila@bakosvendeglo.hu
A Keszthely felé vezető 71-es főúton a badacsonytördemici elágazásnál balra, körülbelül egy kilométerre, az avasi templomrommal szemben úgy húzódik meg az Antal-hegy aljában a Bakos kisvendéglő, mint valami boszorkánytanya. Valójában az is, hiszen Bakos Attila vendéglős közel húsz esztendeje ki sem mozdul családi fényképei, csecsebecséi közül. A falakon minden négyzetcentiméteren fotó és kordokumentum: a család és a Monarchia házi múzeuma ez. Régi a fogadó (vincellérháznak épült 1936-ban), és régies a menükártya is. Ám a kottában (itt így nevezik az étlapot) találunk bodza-és áfonyaszörpöt, sóskaerőlevest szarvassonkával, csőben sütött erdei csalánt, máglyarakást és a fogadós asszony kedvencét, szilvalekvárral kínált mákkockát is. Egyszerű falusi kocsma ez, kedélyes pont a balatoni vendéglátás sivár mocsarában. Az étteremmel szemben található a Wass Albert emlékpark, amit a fogadós a saját telkén közadakozásból emelt.
10. Szent Orbán borház
Badacsony, Kisfaludy Sándor u. 5.
Tel.: +36 (87) 431 382
E-mail: storban@szeremley.co
Kedden szünnap
A 71-es főútvonalon Keszthely felé haladva, a badacsonytomaji vasútállomást elhagyva, az Árok utcán a Kisfaludy-ház irányában áll a borház. Szeremley Huba, az ismert borász festői környezetben, a vendéglővé átalakított régi pincében kínálja borait és szürkemarha-, mangalica-és bivalyhúsból készült sonkáit, vastagkolbászait. Néha a kenyeret is maga süti. Pazar kilátás.