A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Balaton

Magyar Konyha

2012. március 8.

A Balaton partján vigyázni kell. Egymást érik a cigányzenés "becsali" csárdák, a fantáziátlan kisvendéglők, amiket inkább vendégfogónak, mintsem vendégfogadónak kellene nevezni, s a "trendi", pörgős éttermek, ahol a "merdzsóval" érkező újgazdagok tesznek kísérletet arra, hogy kiejtsék a bersagliere laska nevet. Számos kudarc ellenére megkíséreltünk összegyűjteni tíz olyan éttermet, melyekért (ha nem is mindig könnyű szívvel, de) felelősséget vállalunk.

1. Kistücsök étterem

Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky u. 25.
Közvetlenül a 7-es út mellett.
Tel.: +36 (84) 360-133
E-mail: kistucsoketterem@t-online.hu

A vidék ízei. A régió hagyományos fogásai és az évszakok friss alapanyagai modern konyhatechnológiával párosítva. A ré-gió legjobb borválasztéka. Nyáron fantasz­tikus kerthelyiség, amit Csapody Balázs, a tulajdonos csak így nevez: "a nappalim". (Interjúnk a tulajdonossal és a séffel a 6. oldalon. A Kistücsök receptjei a 12. ol­dalon.)

2. Villa Medici Hotel & Restaurant

Veszprém, Kittenberger Kálmán u. 11.
Asztalfoglalás:
Villa Medici étterembe: +36 (88) 590-072,
Nosztalgia kisvendéglőbe: +36 (88) 590-073
E-mail: villamedici@villamedici.hu

Bár Veszprém a Balatontól 14 kilométerre fekszik, a Villa Medici megéri ezt a kis ki­térőt. A Veszprém szívében, a Betekints-völgyben (az állatkert közelében) fekvő családias szállodában két étterem is mű­ködik. A Villa Medici igazi fine dining ét­terem, ínyenckonyhával. Az elmúlt évek­ben többször szerepelt Magyarország tíz legjobb étterme között. A Nosztalgia kis­vendéglő tradicionális magyar konyhát visz, rusztikus környezettel, nyitott kan­dallóval.

3. Chateau Visz

Visz, Berencsepuszta
Tel.: +36 (85) 710-003
E-mail: info@chateauvisz.hu

A hajdani grófi vadászkastély, a Jankovich-kúria helyén, 45 hektáros ősfás birtok kö­zepén épült szálló és gourmet étterem, a Somogyi-dombság lankái között, a Ka­posvár felé vezető 67-es úton, az M7-es autópályától tíz kilométerre. Különböző fórumokon többször választották Magyar­ország legjobb éttermének. A konyhát né­hány hónapja új séf, a dijoni születésű, 39 éves Olivier Marchand irányítja, aki tizen­hat évig Németországban dolgozott.


4. Kővirág panzió és étterem

Köveskál, Fő u. 9/a
Tel.: +36 (20) 568-4724
E-mail: koviragpanzio@freemail.hu

Nyitva szeptember közepéig hétfő-csütörtök 17 órától, péntek-vasárnap 12 órától

Ha Zánka felől érkezünk, akkor a falu ele­jén, ha Tapolca felől, akkor a falu végén találjuk ezt a bensőséges hangulatú, csa­ládi vendégfogadót. A táj a Káli-medence szelíd pannon vidéke, a hangulat mediter­rán, a konyha a Balaton-felvidék jellegze­tes ízeit párosítja a tradicionális magyar konyha fogásaival. Bodza-, gyömbér-és meggyszörp, hideg uborkaleves házi kecskesajttal, grillezett tök sült zöldséges kuszkusszal, roston sült harcsa, bundás sárgabarack akácmézzel. A rokonszenves fiatal házaspár (Mészáros György és Zakar Kata) 2007 óta vezeti a panziót és az éttermet.


5. Oliva étterem és grillkert

Veszprém, Buhim utca 14-16.
Tel.: +36 (88) 561-900
E-mail: oliva@oliva.hu

A Balatontól 14 kilométerre, Veszprém történelmi óvárosában áll az Oliva étte­rem, amit Mészáros Zoltán és Újhelyi Gá­bor tulajdonosok 2000-ben nyitottak meg. A vadszőlővel befuttatott belső kertben mediterrán hangulat fogadja az érkezőt.
Ropogós sertéscsülök sült hagymával, vörösboros kacsa grillezett édeskömén­nyel, serpenyős libamáj meggypálinká­val flambírozva. A ház egyik slágerére, a gyömbéres meggyraguval tálalt csoko­ládébombára húsz percet kell várni, de megéri, Tornyos Balázs desszertjéért so­kan Budapestről utaznak ide.

6. Majthényi présház és borozó

Balatonlelle, Kishegy

Tel.: +36 (20) 968-2397
E-mail: kat.konyari@freemail.hu

Konyári János, a híres balatonlellei borász birtoka a város feletti Kishegyen fekszik, négy kilométerre a városközponttól. So­kak szerint innen nyílik a legszebb kilátás az északi partra. Tény, hogy a mesébe illő, 1784-ben a villáműző Szent Donát tiszte­letére emelt barokk kápolna mellett fek­vő présház verandájáról lenyűgöző pano­ráma tárul elénk, és egy pohár szárhegyi borral a kezünkben órákig is csodálhatjuk a fényárban úszó Balatont. Az ételkínálat tisztességes: libamáj, kemencében sült liba-és kacsacomb, báránycsülök, borjú­paprikás. Ha nagyobb társasággal kereke­dünk fel, a biztonság kedvéért telefonál­junk Konyári Katalinnak, aki a présházat vezeti. Nem fogjuk megbánni.

7. Eszencia étterem és borbár

A Silver Resort Hotelben
Balatonfüred, Zákonyi sétány 4.
Asztalfoglalás: + 36 (87) 583-032, +36 (87) 583-001 E-mail: sales.balaton@silverresort.hu

Az idei Torkos csütörtökön megnyílt étte­rem vezetői a sajtótájékoztatón azt nyi­latkozták, hogy a szemesi Kistücsök észa­ki vetélytársai szeretnének lenni. Céljuk: "gasztronómiai alternatívát nyújtani a Balatonon". Szerződtették a fiatal séfet, Ruga Endrét, és megkísérelték a reform­kori Füred tradicionális étlapját és a mai, modern kulináriát ötvözni. A beszállítókat azonban még nem találják, és a pincér­nők is szívesebben fürödnének a Balaton­ban, mintsem hogy kivasalják az abroszt. Ennek ellenére az Eszenciában történik valami, és ezt a gebines, dagonyázó ba­latoni álgasztronómia világában illik ész­revenni.


8. Söptei pincészet és étterem

Csopak, Istenfia u. 5.
Tel.: +36 (87) 340-201, + 36 (30) 520-8382
E-mail: sopteirobert@sopteipince.hu

Csopak felett, a főúttól néhány percre a Pécselyi-medencében fekvő családi bo­rászatot és éttermet - ahogy ez a Bala­ton-parton másutt is megszokott - apa és két fia, azaz Söptei Géza, illetve Zsolt és Róbert viszi. Utóbbi a főszakács. Ott­létünkkor karalábé-krémlevest, marinált pontyot,szarvashátszínt mákos-krumplis nudlival, epres tiramisut, valamint tartósí­tószer nélkül készült szűretlen szőlőlevet, elegáns sárgamuskotályt kínáltak. Igyek­vő, becsületes konyha, hamisítatlan Bala­ton-felvidéki hangulat. Az étterem húsvét­tól szeptember végéig tart nyitva, a borok, a szőlőlé megvásárolható.


9. Bakos kisvendéglő

Szigliget, Iharos utca 4.
Tel.: +36 (87) 461-210, +36 (30) 994-5040
E-mail: attila@bakosvendeglo.hu

A Keszthely felé vezető 71-es főúton a badacsonytördemici elágazásnál balra, körülbelül egy kilométerre, az avasi temp­lomrommal szemben úgy húzódik meg az Antal-hegy aljában a Bakos kisvendég­lő, mint valami boszorkánytanya. Valójá­ban az is, hiszen Bakos Attila vendéglős közel húsz esztendeje ki sem mozdul csa­ládi fényképei, csecsebecséi közül. A fala­kon minden négyzetcentiméteren fotó és kordokumentum: a család és a Monarchia házi múzeuma ez. Régi a fogadó (vincel­lérháznak épült 1936-ban), és régies a me­nükártya is. Ám a kottában (itt így nevezik az étlapot) találunk bodza-és áfonyaször­pöt, sóskaerőlevest szarvassonkával, cső­ben sütött erdei csalánt, máglyarakást és a fogadós asszony kedvencét, szilvalek­várral kínált mákkockát is. Egyszerű fa­lusi kocsma ez, kedélyes pont a balatoni vendéglátás sivár mocsarában. Az étte­remmel szemben található a Wass Albert emlékpark, amit a fogadós a saját telkén közadakozásból emelt.

10. Szent Orbán borház

Badacsony, Kisfaludy Sándor u. 5.
Tel.: +36 (87) 431 382
E-mail: storban@szeremley.co
Kedden szünnap

A 71-es főútvonalon Keszthely felé halad­va, a badacsonytomaji vasútállomást el­hagyva, az Árok utcán a Kisfaludy-ház irá­nyában áll a borház. Szeremley Huba, az ismert borász festői környezetben, a ven­déglővé átalakított régi pincében kínálja borait és szürkemarha-, mangalica-és bi­valyhúsból készült sonkáit, vastagkolbá­szait. Néha a kenyeret is maga süti. Pazar kilátás.