Magyar Konyha
2012. március 8.Igazi retró. Düledező büfék, hullámpala, paprikás olajszag, sorban állás, sör, rozéfröccs, strandpapucs, fecske fürdőgatya. Hekk, keszeg, lángos, palacsinta, sült kolbász. Koviubi, ha van. Nagy szelet puha kenyerek. Életérzés. Időutazás a hetvenes évekbe. A balatoni gasztronómia utolsó mohikánjai a halsütők.
1. Sió halsütő
Siófok, Vitorlás u. 1-3.
Tel.: +36 (20) 363-3470
Nyitva tartás: egész évben
A siófoki vitorláskikötőbe vezető úton, a kikötő előtt. Huszár László mesterszakács nem mai gyerek, ezért amikor belép valaki az üzletébe, és megkérdezi, "Hát aztán a keszeget meg tudja-e sütni jól?", csak rábök a saját hajára: "Nem látja, hogy ebbe őszültem bele?" Balatoni halászlevet, egészben sült süllőt, keszeget, rántott pontyot, hozzá görög uborkasalátát kínál. És ebben a műfajban bármikor felveszi a versenyt a tópart bármelyik éttermével.
2. Oszi bácsi keszegsütödéje
Szigliget, Soponya utca
Tel.: +36 (30) 969-1695
A szigligeti strandon, a főbejárattól balra már látjuk kiírva: "Oszi büfé". De Juha Gyulát még az egynapos turisták is Oszi bácsiként emlegetik. 67 éves, és közel negyven éve süti a halat - tengerészsapkában. Ő a balatoni keszegsütők fejedelme. Fogalom. Az a jófajta vidéki kedély, amit már csak Eötvös Károly anekdotáiban találunk meg.
Például: "Egy nyegle fiatal odaszól a békésen horgászó öregnek: - Tata, harapnak a halak? - Á, dehogy! - hunyorít az öreg. - Nyugodtan megsimogathatod őket." Taróczy Balázs wimbledoni teniszbajnok és Pap Vera színésznő is ide jár.
3. András büfé
Balatonszemes, Arany János utca 90.
Tel.: +36 (30) 913-1730
A 7-es úton, Balatonlelle felé haladva a 132-es kilométernél jobbra, alig száz méterre a parton. A Balaton egyszerű fiai csak Bandibüféként emlegetik. Nem csoda, hiszen Vincze András harminc éve süti itt a fogast meg a keszeget. Rántott karaja, hagymás burgonyás salátája híresebb a déli parton, mint Heston Blumenthal csigakásája. Tesz is bele mindent: apróra vágott sonkát, főtt tojást, uborkát, tejfölt.
A hetvenes évekbeli design sokakat vonz ide: törzsvendég többek közt Légli Ottó borász és Bíró Lajos séf. Utóbbi, mielőtt átruccanna a Chateau Viszbe, előtte itt jól bevacsorál. A luxuséttermeknél sosem lehet tudni.
4. Jóbarátok halsütöde
Balatonalmádi, Budatava strand
Tel.: +36 (30) 936-2809
Nyitva tartás: egész évben
A Balaton egyik legrégebbi halsütödéje a strand bejárata mellett. Jelenlegi tulajdonosa, Márkus Ferenc hat éve kínálja a sült keszeget, fogast, pisztrángot és a vegyes halászlevet. Tábla hirdeti, hogy hűséges törzsvendégei Keszegfalvának nevezték el a büfét.
5. Halas Karcsi
Zamárdi-felső, Mókus u. 1/a
Tel.: +36 (84) 349-352, +36 (30) 974-8119
Csibrák Károly harminc éve süti a halat. Egy közepes süllőt másfél száz késvágással irdal be. Nála keszeg, fogas, busa, balin háromszor annyi fogy, mint hekk.
Specialitása az egészben sült kősüllő, a rántott haltej. Szabó Gyula színész volt a leghíresebb törzsvendég, amíg meg nem betegedett. De ide jár Benkő László, Búza Sándor, Földessy Margit is.
6. Kremánék halsütödéje
Siófok, Liszt Ferenc sétány 31.
Tel.: +36 (20) 314-0427, +36 (20) 434-0911
Kremán János 1959-ben elsőként váltotta ki a halsütésre szóló iparengedélyt. A nádtetős kis kerthelyiséget (az Ezüstpart szálló mögött) ma már a harmadik nemzedék viszi. Csak halat árulnak, paprikás lisztben sült kárászt és keszeget, roston sült süllőt, pisztrángot meg hekket. Igazi balatoni harcsa szerintük már nincs, azt sajnos már a telepítéskor ellopják. A 78 éves Holl Ferenc, az alapító veje két dologra büszke az életben: a Máltai Lovagrend nagymesteri címére meg a halsütödére.
7. Hal-Álom halsütöde
Balatonszemes, Kikötő u. 4.
Tel.: +36 (70) 589-6753
Az utolsó kocsma a Balaton felől, a kikötő végében, kerthelyiséggel. Feltehetően az ország legfurcsább nevű büféje, bár a magyar nép humorát nem illik alábecsülni, hiszen Hajdúböszörményben Mc Kajálsz, Mátészalkán Halcapone névvel működik sütöde. Újpesten van Mc HIV's Büfé, Nagyvenyimben Lúdtalp Betéti Társaság. Szóval, aki a Hal-Álom halsütödébe betér, joggal mondhatja: "Egy életem, egy halálom, a keszeget kipróbálom!" De sütnek fogast, pontyot is, sőt Mikolai Mária, ha kérik, készít harcsapörköltet is.
8. Halsütő
Balatonfűzfő, Föveny strand
Tel.: +36 (20) 974-9196 Nyitva tartás: áprilistól október végéig
A Föveny strand főbejáratától jobbra. Ozsváth Józsefné tizenöt éve csak ötfajta halat tart, ám ez az ötfajta hal (keszeg, ponty, süllő, pisztráng és hekk) mindig kapható. A legtöbb még mindig a hekkből fogy. Ez a legolcsóbb hal (300 Ft/10 dkg), és szálkamentes. Ők két helyen bevágják a halat, hogy jobban süljön. Egyébként a hekket csak amatőrök irdalják. A halsütő mellett találjuk a Balaton legjobb lángossütőjét, a legendás Anna nénit.
9. Nádfedeles halsütő
Balatonlelle, Fogas utca
Tel.: +36 (30) 316-6779
A 40 éve működő halsütő Balatonlelle szívében, az állomás mögött található. Régen a Balatoni Halászati Rt. halsütője volt, tavaly óta Szalai Sándor bérli. Profilja: sült keszeg, süllő, ponty, harcsa, hekk roston, halászlé, halsaslik. De árulnak marha-, szarvas-és harcsapörköltet is. A kerthelyiség valóban nádfedeles.
10. Halbolt és Halsütő
Balaton Autentikus Bio-és Látványpiac
Gyenesdiás, a Kárpáti korzón, a Madách utca végében, a játékstrand és a vasút között
Tel.: +36 (30) 277-3377
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halboltja és sütödéje. Európai uniós támogatással, nagy reklámmal megnyílt üzlet. A halat Siófokról hozzák, a választék szegényes, a halsütést még tanulják. De legalább van friss hal. Igaz, borsos áron.