Cikkek

Magyar Konyha

2020. január 14.

Január végéig még kapható az újságárusoknál a Magyar Konyha aktuális száma a budapesti gasztrokalauzzal, amely 25 kategóriában mutatja be a főváros legjobb helyeit.

Az elmúlt hónapokban közel ezer vendéglátót látogattunk meg a fővárosban: bejártuk az új városközpontokat a VIII. és IX. kerületben, a budapesti kínai negyedet, kirándultunk Máriaremetére és Rákosszentmihályra, felfedeztünk romantikus kisvendéglőt, Duna-parti barbecue-sütőt, eldugott perzsa lakáséttermet, még a megújult Szépművészeti Múzeum büféjét is teszteltük. Jártunk szinte mindenütt, ahol jó ételre, italra, hangulatra volt kilátás.

És megérte a kalandozás.

A budapesti gasztrovilág óriásit változott röpke egy év alatt. Budapest kétségtelenül a világ egyik legizgalmasabb városa, gasztronómiai szempontból is. Már nemcsak a trendek után kullogunk, hanem egyedülálló vendéglátóhelyek nyílnak nálunk is. Néhány éve még külön kiemeltük, ha egy étterem magyar termelők, tenyésztők termékeit használta alapanyagként. Ma nemhogy nem divat, hanem egyenesen kínos külföldi báránnyal vagy zöldséggel dolgozni. A regionalitás, szezonalitás, a helyi alapanyagok használata szinte kötelező.

Gundel - Litauszki Zsolt

Az ínyencéttermek száma pedig évről évre emelkedik. A jóslatok, hogy a fine diningnak befellegzett, nem teljesültek. Már csak azért sem, mert a fogalmak jelentése folyamatosan változik. Idén a luxusétterem kifejezést használtuk azokra az egységekre, ahol minden apró részletre figyelnek a berendezéstől a tálaláson át a szervizig. A mai értelemben vett fine dining a tányérokra vonatkozik. A szerzői fogásokra, ahol a legfőbb szempont az ételek minősége. A szerzői konyha két különböző irányzattá fejlődött:

vannak helyek, ahol a séfek hónapokig kísérleteznek egy-egy új fogással,

évente négyszer váltanak menüsort, másutt napi menü van, a piaci beszerzés adja az ötletet a főzéshez. Egy biztos, a legjobb fogások már a legegyszerűbb alapanyagokból készülnek.

Manu+

De hagyjuk is a csúcskonyhát, hiszen a 25 kategóriából mindössze öt foglalkozik az ínyencéttermekkel. Listánkban szerepelnek nemzeti konyhák, a legjobb mediterrán, közel-keleti, távol-keleti és indiai éttermek. Külön kategóriába soroltuk a pizzázókat és a burgerezőket, de megkerestük a legjobb piaci helyeket is. Minden évben pozitív meglepetést okoznak a kávézók, mintha Budapest az újhullámos kávéházak városa lenne: nehéz kiválasztani a tíz legjobbat, ezért inkább az újakra fókuszáltunk. Ugyanez a helyzet a pékségekkel is. Évekig alig volt kovásszal készülő, minőségi kenyér a piacon, most könnyedén kiválasztottuk a tíz legjobb pékséget.

Emelkedett a színvonal a reggelizőhelyek és a street food büfék esetében is,

de az idei legnagyobb meglepetést a mentes helyek hozták. Míg tavaly nehezen találtunk tíz ajánlható vegetáriánus vagy vegán helyet, addig idén már minőségi alapanyagokkal dolgozó, ízletes mentes konyháról számolhatunk be.

Flow

Úgyhogy vegyenek fel kényelmes cipőt, érdemes a nyakukba venni a várost. Kezdjék a napot villásreggelivel, délben kóstoljanak meg egy ebédmenüt, majd igyanak meg egy specialty kávét. Vacsorázzanak egy elegáns helyen, majd folytassák egy bor- vagy koktélbárban. Mindegyik hely kiválasztásához találnak ötletet idei gasztrokalauzunkban – ezt nyugodt szívvel garantáljuk.

A TOP10 Budapest gasztrokalauz január 28-ig kapható az újságárusoknál, a Magyar Konyha decemberi számának mellékleteként.