Megjelent a 2021-es Guinness-rekordok Könyve, benne a legnagyobb éttermi sajtválaszték rekordjával. A cím büszke birtokosa a 30 éve alapított Les Grands Buffets.
A narbonne-i étterem a hagyományos francia konyha színe-javát kínálja - büférendszerben. Az all you can eat koncepció ebben a minőségi kategóriában meglehetősen szokatlan, de működik, 4,5/5 pontos értékelésével a vendéglátóhely évek óta megkapja a Tripadvisor Travellers’ Choice matricáját.
42,90 euróért a vendég korlátozás nélkül fogyaszthat bélszínt, kacsamájat vagy akár homárt és válogathat a klasszikus francia cukrászat remekeiből. De leginkább a sajtválaszték az, amitől leesik az ember álla. Az alapító, Louis Privat jó értelemben vett sovinizmustól fűtve a fejébe vette, hogy
a legnagyobb éttermi sajtválaszték rangos címe csakis a sajt hazáját, Franciaországot illetheti meg,
elképzelhetetlen, hogy azt egy Las Vegas-i, dubaji vagy sanghaji étterem követelje magának. Bár a rekordot csak 2019. december 5-én hitelesítette a Guinness, az étterem már 2018 év végén felavatta az új sajtpultot.
Az ambiciózus projekt tervezése és megvalósítása négy évig tartott, Xavier Thuret MOF sajtmester szakmai irányításával, akinek szívügye a francia sajtfogyasztási kultúra ápolása. Négy alkalmazott foglalkozik teljes munkaidőben a sajtokkal: gondoskodnak az utánrendelésről, biztosítják a megfelelő tárolási körülményeket, segítenek a vendégeknek a választásban, kiszolgálnak.
Egy kis statisztika, hogy legyen némi fogalmunk a nagyságrendekről:
A 111 különböző sajt egy 30 méteres vitrinben sorakozik, kategóriánként elrendezve.
11 francia régió termékei mellett 23 európai sajtot is tartanak.
Naponta 500 kg sajttal töltik fel a pultot.
2019-ben 35 tonna sajtot rendeltek 400 ezer euró értékben.
Egy vendég átlagosan 10 deka sajtot fogyaszt.
Néhány példa a kínálatbóll a teljesség igénye nélkül
Kenhető sajtok: mont d’or, fourme d’Ambert vagy a zöldfűszeres cervelle de canuts...
Hors d’âge (hosszú ideig érlelt sajtok): 1000 napos gouda, extra hosszan érlelt mimolette...
Préselt kemény sajtok: abondance, comté, beaufort...
Klasszikusok: camembert, brie, morbier, reblochon...
Kéksajtok: rokfort, montbriac...
Juh- és kecskesajtok: ossau-iraty, picodon...
Regionális specialitások: tomme de Lozère, laguiole...
Büdös sajtok: münster, livarot, maroilles...
Különleges sajtok: a virágos tomme vagy a jellegzetes formájú sein de nounou (dajka csecse)...
Külföldi sajtok: pecorino, feta, mozzarella, stilton, tête de moine, manchego...
Újranyitás újdonságokkal
Az étterem a márciusi leállás óta zárva tart, a közel hét hónapos kényszerszünet után októbertől nyit ki újra. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy a vendégek és a személyzet egészségének védelmét szolgáló változtatásokat megvalósítsák. Szigorú protokollt dolgoztak ki, hogy továbbra is a megszokott módon, roskadásig rakott asztalokkal fogadhassák a vendégeket. A pultokat üvegtetővel látták el, amely védi az ételeket a levegőben lebegő kórokozóktól, és az önkiszolgálás is megszűnik, kesztyűt viselő alkalmazottak szeletelik és szolgálják ki a választott ételt.
Az újdonságok szerencsére nem merülnek ki a fokozott elővigyázatosságban, a konyha is készül meglepetésekkel.
Néhány nem hétköznapi tétellel gazdagodik a kínálat: a Lièvre à la Royale (hizlalt májjal és belsőségekkel töltött vadnyúl szarvasgombás mártásban), a vargányás erőlevesben posírozott foie gras vagy a ritkaságszámba menő Canard á la presse, a rozéra sült kacsamell, amelynek mártásához az állat vérét és máját használják fel -
ezek az ételek a múlt század eleji Párizs nagyvilági gasztronómiáját idézik.
Nem ez az egyetlen világcsúcs
Az étkezési kultúrájukra híresen büszke franciák számos kategóriában világrekorderek, övék például a legnagyobb - 1300 kilós - fehér nugát vagy a leghosszabb - 50,27 méteres - aperitif tál,.
A legváltozatosabb (nem éttermi) sajttál egy Nancy-i sajtkereskedő, Philippe Marchand nevéhez fűződik, aki a helyi Gasztronómiai Hét alkalmával 2016-ban 2140 sajtot mutatott be, amelyek 730 különböző fajtát képviseltek. A sajtok elhelyezéséhez egy 40 méteres hűtött sátrat állítottak fel, a kereskedő a vásár után megmaradt mennyiséget a helyi élelmiszerbanknak ajánlotta fel.
A legsajtosabb pizza rekordjának megdöntését pedig idén februárban regisztrálta a Guinness, az új rekorder egy lyoni pizzasütő, aki 257 különböző sajtot helyezett el a 30 centis pizzán.