Cikkek

Gonda Mariann

2020. június 24.

The World’s 50 Best Restaurants , aid , étterem , koronavírus

A Michelin Guide egyik legnagyobb konkurense a The World’s 50 Best Restaurants, ami ezer gasztronómiai szakértő - séfek, étteremtulajdonosok, kritikusok a világ minden tájáról - összesített véleménye alapján felállított rangsor. A brit William Reed Business Media által kiadott listát sokszor kritizálták már átláthatatlan osztályozási metódusa, Európa túl- és a női séfek alulreprezentáltsága miatt.

A 2002 óta létező rangsor 2011 óta külön díjazza a legjobb női séfet (amely nyilván előrelépés, de ugyanakkor konzerválja is a lista maszkulin jellegét), 2016 óta díjat osztanak a legjobb cukrászséfnek, és 2017-től megjelent a fenntartható étterem kategóriája is. Az Európa-központúság csökkent, de még ma is jellemző, az első ötvenből 20 helyezés jutott más földrészek éttermeinek a tavalyi listán.

Minden hibája ellenére óriási megtiszteltetés a rangsorban szerepelni, minden évben milliók várják türelmetlenül az új kiadást, amely idén nem fog megjelenni a globális egészségügyi válsághelyzet miatt. A szolidaritás és a társadalmi igazságosság jegyében a 50 Best vezetősége úgy döntött, hogy stratégiai partnerével, a San Pellegrino-val közösen egy segélyprogramot - valamiféle gasztronómiai Live Aid-et - indít 50 Best for Recovery néven, amely közvetlen és megfogható pénzügyi segítséget nyújt világszerte a koronavírus-járvány miatt bajba jutott éttermeknek.

Az átfogó program legfontosabb része az úgynevezett Recovery Fund, amely egyrészt a partnerek felajánlásaiból, másrészt változatos adománygyűjtő akciók révén fogja segíteni a éttermi szektort az alábbi módokon:

Esetenként 5000 dollárig terjedő mértékben közvetlen pénzügyi támogatást nyújt független éttermeknek, bároknak. A világ minden országából lehet rá pályázni, a feltételeket július hónapban teszik közzé.

A 50 Best adományokkal támogatja majd azokat a non-profit szervezeteket, amelyek az éttermi szakma megsegítésén és a rászorulók élelmezésén munkálkodnak. A támogatandók között olyanok szerepelnek, mint például az amerikai Lee Initiative’s Restaurant Reboot Relief Program, amelynek keretében 140 ezer adag ételt és több tonnányi élelmiszer csomagot juttattak el kiszolgáltatott helyzetbe került éttermi dolgozóknak az USA 19 városában, a korlátozások feloldása óta pedig helyi fenntartható gazdaságoktól vásárolt alapanyagokat adnak át ingyen ugyancsak helyi éttermeknek. A listán található az indiai Feed The Needy, amely a karantén alatt több nagyvárosban mintegy 10 millió adag ételt oszt ki rászorulóknak. Jut az alapból a Chefs for Spain-nek, a World Central Kitchen spanyol tagozatának is, amely országszerte 10 városban alkalmaz segélykonyháiban hirtelen munka nélkül maradt szakácsokat.

A 38 országban jelenlévő Social Gastronomy Movement-tel karöltve részt vesz a szükségben szenvedőket segítő jótékonysági szervezet 1 millió étel elnevezésű kampányában is.

A 50 Best adománygyűjtő akciójának legnagyobb figyelemre esélyes eleme a “Bid for Recovery” nagyszabású online árverés.

A vendégek lehetőséget kapnak arra, hogy támogassák a számukra oly kedves éttermi vendéglátást, és licitáljanak a legutóbbi listán szereplő séfek által felajánlott több, mint 100 életreszóló gasztronómiai élmény egyikére.

Az aukció július 3-tól 12-ig tart, a tételek komplett listáját június 29-én teszik közzé a 50BestForRecovery.com oldalon. Addig is álljon itt ízelítőnek néhány a felajánlások közül:

Egy nap Mauro Colagreco-val: a séf és felesége fogadja a két szerencsés vendéget a festői Menton-ban, ahol a Mirazur híres kertjében együtt választják ki az alapanyagokat, a kikötőben találkoznak az étteremnek szállító halászokkal, majd a séffel ebédelnek a Pecora Negra bio pizzériában. Bebocsátást nyernek a Mirazur kreatív konyhájába is, ahol megismerkednek a csapattal, majd elfogyasztják a vadonatúj kóstolómenüt, mielőtt egy pohárkészlet és egy rekesz bor társaságában távoznak.

The Incrennible Experience! Dominique Crenn társaságában, aki 2016-ban kiérdemelte a World’s Best Female Chef címet, emellett egyike annak az öt nőnek, akik jelen pillanatban három Michelin-csillagot tudhatnak magáénak. A kétnapos San Francisco-i program a Bleu Belle farm meglátogatásával kezdődik, fermentálással, méhészkedéssel, olívaolaj préseléssel. Ezt követi egy exkluzív borkóstoló egy elismert kaliforniai borásszal, majd a degusztációs menü elfogyasztása az Atelier Crenn-ben. A második napon a neves cukrászséf, Juan Contreras által tartott csokoládé masterclass várja a résztvevőket, majd a program egy, a Petit Crenn-ben elköltött vacsorával ér véget.

A hozzánk közelebbi desztinációk között találjuk a bécsi Steirereck felajánlását, amely egy helikopteres városnézést is magába foglal, vagy a szlovéniai Hiša Franko kétnapos programját, illetve licitálhatunk tárgyi ajándékokra is.

A jótékonysági kezdeményezés persze nemcsak azokat szólítja meg, akik hajlandóak egy vagyont fizetni ezekért a valóban páratlan élményekért, a maga szintjén mindenki támogathatja az akciót. A Home Comforts című, egyszerű otthoni recepteket tartalmazó e-könyvet egy minimum 10 dolláros adomány fejében július 1-jétől bárki letöltheti, aki szívügyének érzi az éttermi vendéglátás talpraállítását. Ezzel egyidőben egy versenyt is hirdetnek a nagyközönségnek a közösségi médiában, ennek részleteiről a következő hetekben ígérnek tájékoztatást.

A konkrét pénzügyi segítségen kívül a 50 Best fontosnak tartja, hogy összegyűjtse és megossza azokat az információkat, amelyek segítséget nyújthatnak a szakma felépüléséhez. Ezzel a céllal hozták létre a Recovery Hub-ot,

ezen a platformon tesznek elérhetővé mindenféle hasznos tartalmat, biztonsági kézikönyvet, jogi tanácsokat, webkonferenciákat, séfek inspiráló történeteit, az éttermeknek a krízishelyzetben tanúsított tiszteletreméltó helytállásáról szóló beszámolókat.


Szintén a tapasztalatcseréről és a közös gondolkodásról szól a szeptemberre tervezett Recovery Summit, egy virtuális szakmai csúcs, ahol a globális közösség megoszthatja egymással a tanulságokat, helyes gyakorlatokat és együtt kidolgozhatja a jövő vendéglátásának modelljét.

A tervek szerint az idén elmaradt ünnepélyes közzététel jövőre megrendezésre kerülhet, és a 2020-as lista szereplői részesülhetnek a megérdemelt elismerésben. A 50 Best ugyanakkor reményét fejezi ki, hogy az átélt nehézségekből világszerte erősebben és összetartóbban születik újjá a vendéglátók és vendégek közössége.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra