Cikkek

Kitzinger Szonja

2022. november 9.

Krúdy szerint a liba nem mindennapi tápláléknak való. És – mint sok minden másban – ebben is igaza van. A liba ünnepi eledel. De most november van, és ki Márton- nap libát nem eszik, egész évben éhezik. Lássuk, ha nem otthon, idegenben kik és hol készítenek jót, s jól, ha libáról van szó.


1. Szeged, Alkímista Kulináris Műhely



Mikor? November 10-11-12.

Tollak, szárnyak, újborok – Márton és barátai



Vízi szárnyasok vidám kulináris parádéja jön a mezőgazdasági munkák lezárása, az éves számvetés idején, a mulatságok és lacipecsenyézők kínálatának modern átiratával. Nem lehetünk szegények, úgyhogy lesz libazsírhab, meleg káposztás kenyér, pecsenyelé, zúzaforgács, füstölt madártojás, gersli, narancsos kacsakolbász, tepertő, karamell és ropogós új borok. Mindezt egy olyan konyhától, amely a Michelin-ellenőröknek is kedvére való volt.


2. Noszvaj, Nomád Hotel



Mikor? Egész novemberben



Egész novemberben lesz liba a hétvégi vacsora menüben, illetve az ebédnél is felkerül a táblára valamilyen libaétel. November 11-én este pedig a hagyományos csőrétől a farhátig 7 fogásos Márton-napi libalakomára kerül sor borkóstolóval, méghozzá este 19.30-tól. A menü idén a következő: Libamáj Ferrero Rocher/Liba ramen leves, udon tészta, marinált tojás/ Ludaskása/Libamell ,sütőtök variációk, granola/Préselt libacomb, káposztás cvekedli, lila káposzta krém/Libazúza pörkölt, burgonya cappuccino/Töksüti


3. Etyek, Pincesor


Mikor? November 12-én



A Libadalomra nem csupán a pincesoron való séta miatt érdemes kényelmes cipővel készülni, hanem a Libafutam okán is. Idén is megrendezik ugyanis libafutamot, vagyis a szőlősorok között tartott terelőversenyt. Lúdas Matyi szellemi örököseinek nevezését a helyszínen várják. Ugyanitt a szüret után már az újbort is meg lehet majd kóstolni több helyen, sőt lesz premier előtti pezsgőkóstoló is. Az őszi időszakban már jól esik a forralt bor vagy valamilyen igazán tüzes ital, de a vendégek a forró sütőtökkrémlevessel is átmelegíthetik majd magunkat. Az ételkínálat a mennyei libasülttől a tökös-mákos házi rétesig terjed.

4. Budapest, Rosenstein Vendéglő


Mikor? Liba napok kilencedike, szerda estétől kifulladásig.



Sok kulináris esemény összefonódott a Rosensteinnel az évtizedek alatt, de a Márton nap a legjobb példa erre, összeállításunkból ezért sem maradhat ki a családi kisvendéglő. Száz szó helyett álljon itt, vagyis fentebb egy grafika és a menü, ami mindent elmond arról, mi vár ott az emberre.

5. Köveskál, Káli Art Inn


Mikor? November 10-12.



A Káli Art Inn egész évben nyitva tart, előzetes bejelentkezésre vacsoravendégeket is fogad. A környezet csodálatos, a ködös-napfényes, elszíneződött őszben káprázatos élmény a Balaton késő őszi arcát felfedezni, este pedig művészi környezetben elkölteni a Márton-napi menüt, amelynek minőségéért most is a ház séfje, Ekler Viktor kezeskedik.

Csütörtök: Libarilette/Szárnyas consommé/Bőrös malackaraj, petrezselymes burgonya, almapüré/Furmintkrém kompóttal

Péntek: Konfitált libamáj, vajas briós, tokajis körte/Birsalmás zellerkrém leves/Libacomb, lilakáposzta, hagymás burgonya tócsni/Lúdlábtorta

Szombat: Töltött sült paradicsom, feta, fokhagymás paraj/Libaleves maceszgombóccal/Ludaskása, matuzsálem sajt vagy Céklás rizottó, juhsajt/Gesztenyés tiramisu

+1: Budapest, Auguszt Cukrászda, Fény utca


Mikor?: November elejétől - november 12-ig



Az Auguszt cukrászdában az ünnep előszele, a Márton-nap. Már ekkor érződik valami az év végi izgalmakból, különös hangulat lengi be a teret. Ilyenkor már kapható bejgli, de még az évközi finomságok is, most azonban koncentráljunk a liba ünnepére. A cukrászda szakemberei az évnek kizárólag ebben a szakaszában készítenek Lúdláb tortát. Megkóstolásra érdemes ugyanitt a libatepertős pogácsa vagy a szezon cukrászati gegje, a liba alakú pogácsa, illetve a marcipánliba. Ha tehetik, tereljenek haza egyet a kedves kis figurákból!