Cikkek

Gonda Mariann, kép: Pixabay

2021. november 10.

tiramisu

Nemrégiben bejárta a világsajtót a hír, hogy 93 éves korában elhunyt a tiramisu atyja, Ado Campeol. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány érdekes, de kevésbé ismert anekdotát a milliók által kedvelt olasz édességről.

#1 Megkérdőjelezett apaság

Kezdjük rögtön az eredetével, amelyről más ikonikus receptekhez hasonlóan számos legenda kering. A hivatalos verzió szerint a tiramisu a Velencéhez közeli Trevisoban látta meg a napvilágot, az Ado Campeol tulajdonában álló Le Beccherie étteremben.

Kép: Le Beccherie Facebook

1970-ben kezdett itt dolgozni szakácsként Roberto Linguanotto, akitől a tulaj felesége, Alba Campeol egy olyan desszertet kért, amely kicsiknek, nagyoknak egyaránt megfelel. A séf ennek a kérésnek eleget téve alkotta meg a a kerek formába rétegzett, kávéba áztatott piskótából és mascarponekrémből álló, keserű kakaóporral meghintett süteményt.

Egyes feltételezések szerint a véletlennek is lehetett ebben része: vaníliafagylalt készítése közben pottyanhatott egy adag mascarpone a tojás-cukor alapba,

a séf pedig felismerte a keverékben rejlő potenciált és kiegészítette a többi összetevővel.

A desszert 1972 óta van étlapon, de receptjét soha nem védették le.


Valamivel északabbra, Tolmezzo faluban Dolce Torinóként már korábban kínáltak babapiskóta, vaj, csokoládé, tojássárgája és tej felhasználásával készülő süteményt egy étteremben - állítólag a főnökasszony, Norma Pielli adta a tippet a cukrásznak, hogy a vajat mascarponéra cserélje és mártsa a piskótát kávéba.

Gorizia provincia Pieris városában a Vetturino nevű süteményt tekintik a tiramisu ősének, a csokoládé és zabaglione (cukorral és kevés desszertborral kikevert tojássárgája, vízgőz felett besűrítve) alapú édesség receptjét alkotója, Mario Consolo közjegyző előtt rögzítette a negyvenes években.

Egy pikánsabb történet szerint az édesség egyenesen bordélyban született,

a benne lévő kávé volt hivatott formába hozni (tirami sù = dobj fel) igény szerint az örömlányokat vagy vendégeiket.

Akárhogyan is történt, a tiramisu ma már minden olasz nemzeti büszkesége, 2017 óta pedig a Mezőgazdasági Minisztérium is lajstromba vette, mint a Friuli-Venezia Giulia régió gasztronómiai specialitását.

#2 Nemzetközi karrier

Nyomtatásban 1980-ban, a Sabatini Coletti olasz egynyelvű szótárban tűnik fel először a szó, az első internetes megjelenés pedig a Merriam-Webster’s Online Dictionary-hez kötődik 1982-ben.

A firenzei székhelyű Accademia della Crusca, a nagy presztízsű olasz nyelvészeti társaság bejegyezte, mint gasztronómiai italicizmus, amelyet 23 másik nyelv átvett.

Az internetes keresésekben, receptgyűjteményekben az egyik leggyakoribb olasz kifejezés, az Instagram a #tiramisu hashtagre 3,8 millió találatot ad ki. (Ezzel bőven megelőzi a panna cottát és a panettonét, de labdába sem rúghat angolszász vetélytársaival szemben, amelyek közül a cheesecake verhetetlen 13,1 millió említéssel.)

Kép: AMPI

2017 óta pedig már ünnepe is van: március 21., a tavasz első napja lett a Tiramisu Day.

#3 Csillagos tiramisu

Az ikonikus olasz desszert a legnagyobbakat is megihlette. A legendás El Bulliban, amely éveken keresztül a molekuláris csúcsgasztronómia állócsillagának számított egészen 2011-es bezárásáig,

Ferran Adrià egy egészen őrült, japán beütésű sós változatot álmodott meg: misóval, gorgonzola fagylalttal, osztrigatatárral és velős csonttal.

Így nézett ki:

A hajdani El Bulli tiramisuja, kép: luxeat.com

Clara és Gigi Padovani: Tiramisù című könyvükben tudományos igénnyel dolgozzák fel az olaszok kedvenc desszertjének az eredetét, a hozzá kapcsolódó történeteket, emellett közzéteszik 23 olasz és külföldi, Michelin-csillagos séf, köztük Albert Adrià, Mauro Colagreco, Niko Romito vagy Enrico Crippa interpretációját.

#4 Édes - sós, ehető - iható

A tiramisu nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik és ez a buktatója is: annyira kevés dolog kell hozzá, hogy azonnal észrevehető, ha silány alapanyaggal dolgoztunk.

Sokan esküsznek a klasszikus receptre, míg mások ezernyi variációban készítik évszaktól, alkalomtól, vérmérséklettől függően.

Más kérdés, hogy ebben az esetben hivatalosan már nem hívhatjuk tiramisunak, de ez az apróság senkit ne tartson vissza a kísérletezéstől.

Való igaz, hogy a tiramisu minden alkotóeleme beindítja a fantáziát. Variálhatunk a formával (tál, pohár, torta), a keksszel, a krémmel, likőr vagy más hozzávalók (gyümölcs, csokoládé…) hozzáadásával.


Az óvatos újragondolástól a legvadabb ötletekig széles a skála, a TikTokon például nagy a sikere, legalábbis a nézettsége a japán-olasz szerelemgyereknek, a tiramisu mochinak.

A tiramisu azonban nemcsak desszertként, hanem

sós változatban, előételként is megállja a helyét,

például paradicsommal, lazaccal, gombával, avokádóval…

Ünnepi koktél formájában is felbukkan a receptoldalakon: gerincét kávé- és csokoládélikőr, alkoholtartalmát vodka vagy rum, selymességét pedig a belekevert tejszín / mascarpone adja.

#5 Világbajnok

Idén októberben rendezte meg a Nemzetközi Cukrász Föderáció az első tiramisu világbajnokságot, ahol 24 profi mérte össze tudását.

Kép: FIB Facebook

Nagy meglepetésre az olaszok még csak dobogóra sem kerültek: a francia Nabil Barina nyerte a versenyt klasszikus és kókuszos-mangós-maracujás desszertjeivel. A második helyen egy japán, a harmadikon pedig egy svájci versenyző végzett.

#6 Filmsztár

A népszerű olasz édesség a popkultúrába is beszivárgott: dalszövegekben bukkan fel, sőt még egy musicalt is szenteltek neki. A szerelem hullámhosszán című, 1993-ban bemutatott hollywoodi mozi egyik jelenetében az özvegy édesapát alakító Tom Hanks-nek a

barátja kifejezetten csajozós tippként említi az akkoriban még kvázi ismeretlen tiramisut.

A “Mi lesz, ha egy nő ezt kéri tőlem és nem tudom, hogy mi az? - Imádni fogod.” dialógus szexuális áthallása több száz nézőt késztetett arra, hogy telefont ragadjon és panaszt tegyen a forgalmazónál.


2016-ban került az olasz mozikba Fabio De Luigi Tiramisù című vígjátéka, amelyben Antonio, az esetlen gyógyszerügynök egy orvosi rendelőben felejti a felesége által jótékonysági célra készített édességet. Egy ottani orvos belekóstol és Antonio élete ettől egy csapásra megváltozik: a tiramisu köré kerített sztorinak köszönhetően karrierje felível és ez számos bonyodalmat eredményez...

#7 Tiramisu a falon

Chantal Proulx, Montreálban élő festőművész alkotása gazdag, meleg színeivel bármelyik nappali dísze lehet. Az eredeti ugyan elkelt, de reprodukció rendelhető (édesszájúaknak akár párban a Crème brûlée című képpel).

Kép: Chantal Proulx Facebook

#8 Űrkaland

A tiramisu népszerűsége olyannyira nem ismer határokat, hogy még a világűrbe is eljutott! 2013-ban a Szojuz űrhajó fedélzetén tartózkodó olasz asztronauta, Luca Parmitano ugyanis ezt kérte a születésnapjára, kívánságát a torinói séf, Davide Scabin teljesítette:


#9 A méret a lényeg

A Guinness Rekordok Könyve két tiramisu rekordról tesz említést. 2015-ben a Friuli megyében található Gemona városban készült

az eddigi legnagyobb súlyú tiramisu, amely összesen 3015 kilót nyomott,

elkészítésében több mint 200 önkéntes segédkezett.


2019-ben a Galbani Santa Lucia szponzorálásával valósult meg a leghosszabb tiramisu: a 273,50 méteres gigadesszertet egy milánói szakácsiskola diákjai készítették Stefano Callegaro irányításával.


Forrás: 1, 2, 3, 4