Nemrégiben bejárta a világsajtót a hír, hogy 93 éves korában elhunyt a tiramisu atyja, Ado Campeol. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány érdekes, de kevésbé ismert anekdotát a milliók által kedvelt olasz édességről.
#1 Megkérdőjelezett apaság
Kezdjük rögtön az eredetével, amelyről más ikonikus receptekhez hasonlóan számos legenda kering. A hivatalos verzió szerint a tiramisu a Velencéhez közeli Trevisoban látta meg a napvilágot, az Ado Campeol tulajdonában álló Le Beccherie étteremben.

1970-ben kezdett itt dolgozni szakácsként Roberto Linguanotto, akitől a tulaj felesége, Alba Campeol egy olyan desszertet kért, amely kicsiknek, nagyoknak egyaránt megfelel. A séf ennek a kérésnek eleget téve alkotta meg a a kerek formába rétegzett, kávéba áztatott piskótából és mascarponekrémből álló, keserű kakaóporral meghintett süteményt.
Egyes feltételezések szerint a véletlennek is lehetett ebben része: vaníliafagylalt készítése közben pottyanhatott egy adag mascarpone a tojás-cukor alapba,
a séf pedig felismerte a keverékben rejlő potenciált és kiegészítette a többi összetevővel.
A desszert 1972 óta van étlapon, de receptjét soha nem védették le.
![]()
Valamivel északabbra, Tolmezzo faluban Dolce Torinóként már korábban kínáltak babapiskóta, vaj, csokoládé, tojássárgája és tej felhasználásával készülő süteményt egy étteremben - állítólag a főnökasszony, Norma Pielli adta a tippet a cukrásznak, hogy a vajat mascarponéra cserélje és mártsa a piskótát kávéba.
Gorizia provincia Pieris városában a Vetturino nevű süteményt tekintik a tiramisu ősének, a csokoládé és zabaglione (cukorral és kevés desszertborral kikevert tojássárgája, vízgőz felett besűrítve) alapú édesség receptjét alkotója, Mario Consolo közjegyző előtt rögzítette a negyvenes években.
Egy pikánsabb történet szerint az édesség egyenesen bordélyban született,
a benne lévő kávé volt hivatott formába hozni (tirami sù = dobj fel) igény szerint az örömlányokat vagy vendégeiket.
Akárhogyan is történt, a tiramisu ma már minden olasz nemzeti büszkesége, 2017 óta pedig a Mezőgazdasági Minisztérium is lajstromba vette, mint a Friuli-Venezia Giulia régió gasztronómiai specialitását.
#2 Nemzetközi karrier
Nyomtatásban 1980-ban, a Sabatini Coletti olasz egynyelvű szótárban tűnik fel először a szó, az első internetes megjelenés pedig a Merriam-Webster’s Online Dictionary-hez kötődik 1982-ben.
A firenzei székhelyű Accademia della Crusca, a nagy presztízsű olasz nyelvészeti társaság bejegyezte, mint gasztronómiai italicizmus, amelyet 23 másik nyelv átvett.
Az internetes keresésekben, receptgyűjteményekben az egyik leggyakoribb olasz kifejezés, az Instagram a #tiramisu hashtagre 3,8 millió találatot ad ki. (Ezzel bőven megelőzi a panna cottát és a panettonét, de labdába sem rúghat angolszász vetélytársaival szemben, amelyek közül a cheesecake verhetetlen 13,1 millió említéssel.)

2017 óta pedig már ünnepe is van: március 21., a tavasz első napja lett a Tiramisu Day.
#3 Csillagos tiramisu
Az ikonikus olasz desszert a legnagyobbakat is megihlette. A legendás El Bulliban, amely éveken keresztül a molekuláris csúcsgasztronómia állócsillagának számított egészen 2011-es bezárásáig,
Ferran Adrià egy egészen őrült, japán beütésű sós változatot álmodott meg: misóval, gorgonzola fagylalttal, osztrigatatárral és velős csonttal.
Így nézett ki:

Clara és Gigi Padovani: Tiramisù című könyvükben tudományos igénnyel dolgozzák fel az olaszok kedvenc desszertjének az eredetét, a hozzá kapcsolódó történeteket, emellett közzéteszik 23 olasz és külföldi, Michelin-csillagos séf, köztük Albert Adrià, Mauro Colagreco, Niko Romito vagy Enrico Crippa interpretációját.
#4 Édes - sós, ehető - iható
A tiramisu nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik és ez a buktatója is: annyira kevés dolog kell hozzá, hogy azonnal észrevehető, ha silány alapanyaggal dolgoztunk.
Sokan esküsznek a klasszikus receptre, míg mások ezernyi variációban készítik évszaktól, alkalomtól, vérmérséklettől függően.
Más kérdés, hogy ebben az esetben hivatalosan már nem hívhatjuk tiramisunak, de ez az apróság senkit ne tartson vissza a kísérletezéstől.
Való igaz, hogy a tiramisu minden alkotóeleme beindítja a fantáziát. Variálhatunk a formával (tál, pohár, torta), a keksszel, a krémmel, likőr vagy más hozzávalók (gyümölcs, csokoládé…) hozzáadásával.
![]()
Az óvatos újragondolástól a legvadabb ötletekig széles a skála, a TikTokon például nagy a sikere, legalábbis a nézettsége a japán-olasz szerelemgyereknek, a tiramisu mochinak.
A tiramisu azonban nemcsak desszertként, hanem
sós változatban, előételként is megállja a helyét,
például paradicsommal, lazaccal, gombával, avokádóval…
Ünnepi koktél formájában is felbukkan a receptoldalakon: gerincét kávé- és csokoládélikőr, alkoholtartalmát vodka vagy rum, selymességét pedig a belekevert tejszín / mascarpone adja.
#5 Világbajnok
Idén októberben rendezte meg a Nemzetközi Cukrász Föderáció az első tiramisu világbajnokságot, ahol 24 profi mérte össze tudását.

Nagy meglepetésre az olaszok még csak dobogóra sem kerültek: a francia Nabil Barina nyerte a versenyt klasszikus és kókuszos-mangós-maracujás desszertjeivel. A második helyen egy japán, a harmadikon pedig egy svájci versenyző végzett.
#6 Filmsztár
A népszerű olasz édesség a popkultúrába is beszivárgott: dalszövegekben bukkan fel, sőt még egy musicalt is szenteltek neki. A szerelem hullámhosszán című, 1993-ban bemutatott hollywoodi mozi egyik jelenetében az özvegy édesapát alakító Tom Hanks-nek a
barátja kifejezetten csajozós tippként említi az akkoriban még kvázi ismeretlen tiramisut.
A “Mi lesz, ha egy nő ezt kéri tőlem és nem tudom, hogy mi az? - Imádni fogod.” dialógus szexuális áthallása több száz nézőt késztetett arra, hogy telefont ragadjon és panaszt tegyen a forgalmazónál.
2016-ban került az olasz mozikba Fabio De Luigi Tiramisù című vígjátéka, amelyben Antonio, az esetlen gyógyszerügynök egy orvosi rendelőben felejti a felesége által jótékonysági célra készített édességet. Egy ottani orvos belekóstol és Antonio élete ettől egy csapásra megváltozik: a tiramisu köré kerített sztorinak köszönhetően karrierje felível és ez számos bonyodalmat eredményez...
#7 Tiramisu a falon
Chantal Proulx, Montreálban élő festőművész alkotása gazdag, meleg színeivel bármelyik nappali dísze lehet. Az eredeti ugyan elkelt, de reprodukció rendelhető (édesszájúaknak akár párban a Crème brûlée című képpel).

#8 Űrkaland
A tiramisu népszerűsége olyannyira nem ismer határokat, hogy még a világűrbe is eljutott! 2013-ban a Szojuz űrhajó fedélzetén tartózkodó olasz asztronauta, Luca Parmitano ugyanis ezt kérte a születésnapjára, kívánságát a torinói séf, Davide Scabin teljesítette:
#9 A méret a lényeg
A Guinness Rekordok Könyve két tiramisu rekordról tesz említést. 2015-ben a Friuli megyében található Gemona városban készült
az eddigi legnagyobb súlyú tiramisu, amely összesen 3015 kilót nyomott,
elkészítésében több mint 200 önkéntes segédkezett.
2019-ben a Galbani Santa Lucia szponzorálásával valósult meg a leghosszabb tiramisu: a 273,50 méteres gigadesszertet egy milánói szakácsiskola diákjai készítették Stefano Callegaro irányításával.