Cikkek

Gonda Mariann, kép: Vahiné

2020. október 9.

Születésnap nincs torta nélkül, szülinapi torta pedig nincs gyertya nélkül. Állítólagos vásárlói igényekre válaszolva a Vahiné megalkotta a vessző alakú gyertyát a feledik születésnapok ünnepléséhez. A terméket egyelőre influenszer családokhoz juttatták el tesztelésre, hamarosan kiderül, hogy kereskedelmi forgalomban kapható lesz-e.

A születésnapok minden családban, baráti körben fontos események, az ajándékok, a torta és a gyertya pedig nélkülözhetetlen kellékei az ünneplésnek. A legeufórikusabb pillanat, amelyet élesre töltött fényképezőgéppel vár minden szülő, amikor szemünk fénye elfújja a gyertyá(ka)t, mi meg elmorzsolunk egy-két könnycseppet, hogy milyen gyorsan elrohant megint egy esztendő.

Egy kisgyerek életében azonban egy év megfoghatatlanul hosszú idő, számukra egy örökkévalóságnak tűnhet, mire itt a következő szülinap. A közösségi oldalak tanúsága szerint egy ideje kezd divatba jönni a gyerekek feledik születésnapjának megünneplése. Ha akarjuk, ha nem, megfogalmazódott egy erős igény egy speciális gyertyára, amely ezt lehetővé teszi.


Az érintett szülők azzal érvelnek, hogy csemetéik így

könnyebben megértik az életkor jelentését és az idő múlását.

Az ötlet számos ellenzője szerint viszont ez egyenes út a gyerekek elkényeztetéshez. Mindenki döntse el maga, melyik oldalra áll ebben a nagy horderejű kérdésben…

Egy biztos: a sütési segédanyagokra és kellékekre specializálódott francia márka ötlete üzletileg ügyes húzás. Hiszen a gyakoribb születésnap több tortát jelent, ergo több otthoni cukrászkodást, vagyis sok-sok eladott terméket.


A Vahiné portfóliójában ugyanis minden van, amire egy tortához szükségünk lehet: vanília, sütőpor, aromák, bevonók, színezékek, dekorgyöngyök - még kész süteménykeverékek is, ha liszt, cukor, tojás sincs otthon. Nagy választékban gyárt ezeken kívül tortára helyezhető műanyag vagy ehető táblákat, különböző színű és formájú, zenélő és elfújhatatlan gyertyákat. A 0-9 terjedő szám alakú sorozat egészül most ki a vesszővel.

Ha bejön az újítás, az a teljes termékvonalat húzza magával.

Ha vásárlói oldalról nézzük, határozottan szórakoztató eljátszani az alkalmazási lehetőségek listázásával. Először is, miért csak a gyerekek? Felnőtt is örülhet egy meglepetésszerű spontán köszöntésnek vagy éppen egy nagyon idős szerettünknek jelezhetjük, mennyire értékeljük tisztes korát.


És miért korlátoznánk be magunkat a feledik születésnapokra: ki mondta, hogy a vessző után csak ötös állhat? Akár az év minden napján ünnepelhetünk - bár félő, hogy egy idő után unalmas lenne -, vagy a bármilyen okból elhalasztott ünneplést megejthetjük egy tetszőleges későbbi időpontban, az ennek megfelelően aktualizált tizedestörttel.

Kicsit úgy, mint Alice Tükörországban, amikor megismerkedik a nemszületésnap fogalmával, 

amely az év 364 napján apropót szolgáltat a gratulációk fogadásához.

Végső soron társadalmi konvencióknak engedelmeskedünk, amikor évente egyszer ünnepelünk születésnapot: nyugodtan tehetnénk ezt sűrűbben, de akár ritkábban is. Ezen a véleményen vannak jó páran, akik a születésnapban csakúgy, mint a karácsonyban, Valentin-napban és a többi kereskedelmivé silányított ünnepben a mesterségesen generált fogyasztási igényt, a töméntelen mennyiségű hulladékot látják.

De egyáltalán nem szükséges állást foglalni, maradjunk annyiban, hogy süteményt sütni jó - valójában nem is kell hozzá semmilyen alkalom.