Cikkek

Kitzinger Szonja

2022. október 30.

Bár hihetnénk, hogy a közelgő ünnepi szezon miatt gyúl egyre több vendéglátóhelyen gyertya az asztalokon, azonban ennél praktikusabb okokból történik mindez.


Sok brit kocsma fő vonzereje a patinája. Nagy-Britanniában nem ritkák a több száz éves kocsmák, melyek dekorációjukban is tisztelegnek múltjuk előtt. Nekik jön kapóra az a szokás, amit nem kizárólag ők élesztenek újjá: jelesül, hogy gyre több helyen nyúlnak vissza a gyertyafényes világításhoz, ami lehetne romantikus, de jelen energiaszámlák mellett nevezzük inkább praktikusnak.


A The Guardian szerint sok kisvállalkozás villanyszámlája több mint a négyszeresére nőtt 2021 februárja óta. Így a bezárás helyett számos kocsma döntött úgy, hogy lekapcsolja a villanyt a vendégtereiben. 


Kate Chawner-Woods, aki a The Mason Arms-ot vezeti Cornwallban, már bevezette a gyertyafényes estéket, miután azzal volt kénytelen szembesülni, hogy a 2018-as havi 700 fontról idén 3000 fontra ugrott az energiaszámlája. Egy vendég javasolta neki, hogy térjenek vissza a gyökerekhez. Hétfőnként csak gyertyafényt használnak, ami a kocsma nyitása körüli időket idézi, és az nem ma volt, hanem 1753-ban. A gyertyafényes vacsorák vendégmágnesnek bizonyultak: nemhogy csökkent, élénkült a forgalom.


Harringtonban a The Tollemache Arms tulajdonosa a The Drinks Businessnek hasonlóról számolt be. Itt novemberben csütörtök esténként lekapcsolják a villanyt, hogy a vendégek a négyfogásos vacsorájukat gyertyafény mellett fogyaszthassák el. A hangulatot élő zenével fokozzák. Ők ettől több vásárlót remélnek, illetve bíznak abban is, hogy az energiaválságra, mint napjaink jelentős problémájára sikerül felhívniuk ezzel a vendégek figyelmét.


Ha átszámoljuk, persze nem az asztal fölötti lámpatestek a nagyfogyasztók egy pub vagy étterem esetében, hanem mondjuk a hűtők, de a reakció mégis az, hogy az ötlet tetszik a vendégeknek.


Ha már itt tartunk, Írország sincs ötletek híján. Az Independent szerint a dublini Doyle's Corner olyan éjszakákat tart, ahol az ügyfelek 20 százalék kedvezményt kapnak ételszámlájukból, ha viselik a kabátjukat, hogy ezáltal is segítsenek a kocsmának mérsékelni a fűtésszámláját.


Forrás: Food & Wine

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra