Cikkek

Lányok, asszonyok! Sütemény nélkül nincs húsvét. Az ünnep ráadásul alkalmat ad az új finomságok kipróbálására. Válogatásunkba klasszikus recept és különlegesség egyaránt bekerült. Jöhetnek a locsolók!


Linzerkarika


(Kocsis Regina receptje)




Hozzávalók: 250 g liszt 150 g hideg vaj felkockázva 100 g porcukor 1 csipet só sárgabaracklekvár


Elkészítése: A lisztet, a porcukrot és a sót keverjük össze egy tálban, majd adjuk hozzá a vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze, dolgozzuk simára kézzel vagy robotgéppel. Ügyeljünk arra, hogy ne gyúrjuk túl sokáig, különben a vaj megpuhul, amitől a tészta nyújtáskor repedezni fog, sütés után pedig széteshet.


Formázzunk belőle gombócot, és fóliába csomagolva tegyük fél órára hűtőbe. Lisztezett felületen nyújtsuk kb. 2-3 mm vastagra, majd szaggassuk ki linzer­kiszúróval – a felét lyukassal, a másik felét telivel a klasszikus linzerformához. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 8-10 percig süssük, hagyjuk kihűlni.


A linzerek felső lapját szórjuk meg porcukorral. Az alsó darabokat kenjük meg baracklekvárral és tegyünk rá egy-egy lyukas tetőt. Pihentetés után megpuhul, lezárt dobozban tároljuk.



Csicsói kulcsos kalács




Hozzávalók: 800 g liszt 4 dl tej 20 g élesztő 150 g kacsa- vagy libazsír 100 g cukor 5 g só 1 db felvert tojás a lekenéshez cukros víz (2 ek cukor 1 dl vízben felolvasztva)


Elkészítése: A tésztához 1 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszttel, a cukorral, a zsírral és a sóval egyneművé dagasztjuk. Letakarva ¾ órát hagyjuk kelni, ezután lisztezett deszkára borítjuk. Az egyharmadát félrerakjuk, a tészta kétharmadát pedig 8 egyenlő részre osztjuk és rudakká sodorjuk. A nyolc rudat a képen látható módon összefonjuk és az utolsó, hosszabb tésztával körbekerítjük. Tojással lekenjük. 180 °C-on 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük, még forrón cukros vízzel kenjük meg.



Hatlapos




Tészta Hozzávalók: 500 g liszt 40 g vaj 40 g zsír 100 g porcukor 20 g szalalkáli 2 dl tej


Elkészítése: A lisztet, a vajat, a zsírt és a porcukrot egy tálban elkeverjük. A szalalkálit feloldjuk a tejben, hozzáadjuk a lisztes alaphoz és sima tésztát formázunk belőle. Ilyenkor már érezni a jellegzetes szalalkáliillatot, de ez teljesen természetes. Osszuk hat egyenlő részre a tésztát, a legegyszerűbb, ha mérlegen lemérjük és úgy osztjuk szét. A tésztákat külön-külön nyújtsuk ki, lisztezett tepsi hátulján süssük 200 fokra előmelegített sütőben 4-5 percig. Hagyjuk a lapokat teljesen kihűlni betöltés előtt.


Krém Hozzávalók: 200 g cukor 1 l tej 150 g liszt 50 g kakaópor 250 g vaj 1 csipet só 50 g olvasztott vaj a befejezéshez porcukor a befejezéshez


Elkészítése: A lisztet, a cukrot, a kakaóport, a tejet és a sót csomómentesre keverjük, és folyamatosan keverve sűrűre főzzük. A felületére fóliát simítunk, így hagyjuk langyosra hűlni. A vajat kihabosítjuk, kikeverjük a kihűlt kakaós krémalappal. Öt egyenlő részre osztjuk és betöltjük vele a hat kisütött tésztalapot. Lefóliázva szobahőmérsékleten pihentessük egy éjszakát. Másnap 50 g olvasztott vajjal megkenjük a sütemény tetejét, hagyjuk megdermedni, majd megszórjuk porcukorral. Ezután szeleteljük, tálaljuk.



Márványszelet




Hozzávalók: 350 g liszt 140 g cukor 140 g olvasztott vaj 1 dl tej 2 dl joghurt 10 g sütőpor 3 ek kakaópor


Elkészítése: Az egyik legegyszerűbb sütemény, a hozzávalókat elég összekeverni: a kakaópor kivételével a többi alapanyagot csomómentesre keverjük, majd az így kapott masszát kettéosztjuk. Az egyik sima marad, a másikhoz hozzáadjuk a kakaóport. Hosszúkás, kb. 15×25 cm-es formát kivajazunk-lisztezünk, felváltva kanalazzunk bele a masszákat. Egy kés vagy hurkapálca hegyét három-négyszer húzzuk át a keveréken, ettől lesz márványos a sütemény. 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, amikor kihűlt, kifordítjuk a formából.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra