Cikkek

MKO

2022. március 21.

E hét fontos a gasztronómia szerelmeseinek: március 22-24. megnyitja kapuit a Sirha Budapest, ahol nemcsak 16 ország 300 kiállítója várja az érdeklődőket, hanem a világ legrangosabb szakácsversenyének kontinentális döntője, a Bocuse d’Or Europe is.

A versenyzők számára kialakított konyhai boxokban természetesen magyar csapat is lesz: a sorsolás szerint a második versenynapon indulnak, harmadikként. Dalnoki Bencét commis-ként, azaz mint segéd, Nyikos Patrik támogatja – edzőjük a 2016-os kontinensdöntő győztesével Széll Tamás. A csapat elnöke a szintén a Stand étteremben dolgozó Szulló Szabina.

A főzés kezdési időpontja:
09:00
Tányértéma tálalása: 14:00
Hústál tálalása: 14:35

Az eredményhirdetés a második versenynapon 18 órakor lesz.

A háborús helyzetre való tekintettel sem az orosz, sem az ukrán csapat nem indul – a 2023-as lyoni világdöntőre a tíz legmagasabb pontszámot elért csapat juthat tovább. Két új nemzetet is köszönthetünk, Lettország és Szlovákia először indul a Bocuse-on.

A csapatoknak a szokott módon két ételt kell elkészíteniük. Az idei tányértéma alapja három kézműves módon termesztett burgonyafajta, a Coronada, az Anuschka és a Madison lesz, a hústál témája pedig a magyar konyha egy másik jellegzetes alapanyaga, az őzhús, konkrétan az őzgerinc és az őzcomb lesz. Ezt a fogást háromféle körettel kell tálalni, az egyiknek tartalmaznia kell tejfölt és túrót is.

A zsűri tiszteletbeli elnöke: Ana Roš - Hiša Franko** Restaurant, Szlovénia
A zsűri elnöke: Christian André Pettersen (Norvégia)
A konyhai zsűri vezetője: Rácz Jenő (Rumour étterem)

Minden csapatnak 5 óra 35 perc áll rendelkezésére a versenyfogások elkészítésére, miközben ügyelniük kell a konyhai tisztaságra és a pazarlás elkerülésére is, hiszen mindezeket - a szabályok pontos betartásával együtt - külön, konyhai zsűri ellenőrzi.

Mi lesz még?


A Hungexpó területén megtartandó Sirhán más gasztronómiai témájú rendezvényekre is sor kerül, többek között a Budapest Desszert Versenyre, a Közétkeztetési Szakácsversenyre, az Innovációs Termékversenyre, a Pataki János cukrászati emlékversenyre és a Coffee Challenge-re.

A nemzetközi kiállításon rendezik meg a Hungarian Wine Summitot, száz nemzetközi borszakember meghívásával. A delegáció március 20-tól a magyar borrégiókat bemutató, kétnapos túrán vesz részt, majd a nemzetközi kapcsolatépítő rendezvényhez a tágabb szakmai közönség a Sirha Budapesten csatlakozhat.

A szakkiállításon nyolcvan-kilencven magyar borászat kap bemutatkozási lehetőséget sétálókóstoló keretében, emellett tokaji bor- és pezsgőbárral, valamint a fontosabb szőlőfajtákat és borstílusokat bemutató mesterkurzusokkal várják a látogatókat.Kis magyar Bocuse-töri


2012 – 2013 Széll Tamás
A márciusi európai selejtezőn a 9. helyet szerezte meg. A 2013. januári lyoni döntőben a 10. lett.
2014 – 2015 Molnár Gábor
A stockholmi európai selejtezőn Molnár Gábor bejutott a lyoni döntőbe, ahol a 13. helyet szerezte meg.
2016 – 2017 Széll Tamás
A budapesti európai döntőt Széll Tamás nyerte, majd a 2017-es lyoni világdöntőn 4. lett.
2018 – 2019 Pohner Ádám
A torinói európai döntőből 8. helyezéssel továbbjutott a lyoni döntőbe, ahol a 12 lett.
2020–2021 Veres István
A tallini európai selejtezőről a 9. helyen juttot ki Lyonba, ahol a 11. helyezést érték el.

Ki ellen versenyzünk?


SAM VAN HOUCKE, Belgium
CHRISTOPH HUNZIKER, Svájc
BRIAN MARK HANSEN, Dánia
ALEXANDER GUREEV, Észtország
RUBÉN AMRO, Spanyolország
JOHAN KURKELA, Finnország
NAÏS PIROLLET, Franciaország
IAN MUSGRAVE, Egyesült Királyság
DALNOKI BENCE, Magyarország
SIGURJÓN BRAGI GEIRSSON, Izland
DINARS ZVIDRINS, Lettország
KEES VISSER, Hollandia
FILIP AUGUST BENDI, Norvégia
JAKUB KASPRZAK, Lengyelország
JIMMI ERIKSSON, Svédország
PETER DURANSKÝ, Szlovákia
EMRE İNANIR, Törökország

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra