Az olasz klasszikushoz képest a nepáli „pizza” receptje könnyebb és csípősebb.
Az úgynevezett nepáli pizza egy ideje már elég népszerű New Yorkban, ahol az Eat Offbeat nevű catering céget tekintik a finomság bölcsőjének. Úgy tudni, hogy a vállalat – amely egyébként a menekültek soraiból toborozza munkatársait – nepáli illetőségű séfje, Rachana rukkolt elő az új típusú étellel, amelyhez mini laposkenyeret, chili szószt, paradicsomot-paprikát, illetve mozzarellát halmozott egymásra.
Itt van tehát egy újabb trend, mutatjuk a receptet 4-6 személyre:
Hozzávalók:
- 128 g finomra őrölt grízes liszt
- 1 tk só (kóser)
- 1 ek cukor
- 1 tk garam masala
- 1 tk őrölt kömény
- 240 ml natúr joghurt
- 3 tk olívaolaj
- 1 szál répa (felkockázva)
- 1-1 zöld, sárga és piros kaliforniai paprika (felkockázva)
- 150 g félbevágott vagy felkockázott koktélparadicsom
- 80 ml paradicsomos chili szósz (pl. Maggi Hot&Sweet)
- 1-1 tk szárított oregánó és bazsalikom
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 ek vaj (sótlan)
- 100 g reszelt parmezán
- 150 g aprított mozzarella
- + 1 ek felkarikázott újhagyma
Elkészítés:
A lisztet, a sót, a cukrot, a garam masalát és a köményt keverjük jól össze. A joghurtot is keverjük el 240 ml vízzel, és amikor teljesen elegyedtek, a száraz összetevőkkel keverjük jól össze, és tegyük félre minimum 20 percre, de egy óránál ne hosszabb időre.
Egy nagyobb serpenyőben egy teáskanálnyi olívaolajat közepes-magas hőfokon melegítsünk fel, és ha forró, dobjuk hozzá a répát és a paprikákat. Pároljuk-süssük őket puhára, nagyjából 10 percig. Vegyük kissé lejjebb a lángot (közepesre), és adjuk hozzá a paradicsomot is, amivel még további 5 percig pirítsuk, aztán tegyük félre.
A chiliszószt keverjük össze a szárított oregánóval és bazsalikommal, és tegyük azt is félre.
Ha a tészta eleget pihent, szórjuk hozzá a szódabikarbónát, jól dolgozzuk el, és a sütőt melegítsük elő 205 fokra. Két edényt (lehetőleg köralapút) béleljünk ki sütőpapírral.
Egy tapadásmentes edényben közepes-magas lángon melegítsük fel a maradék két teáskanál olajat és a fél teáskanálnyi vajat. Ha a vaj felolvadt, a tésztából nagyjából 80-120 ml-nyi mennyiséget vegyünk ki egyszerre, és amennyire vékonyan csak tudjuk, oszlassuk el az edényben, körülbelül 12-15 centiméteres átmérőjű korongokat formálva. Amikor a tészta szélei átsültek, és az alja is barnulni kezd, spatula segítségével fordítsuk át a tésztákat (oldalanként nagyjából 2-3 percre lesz szükség). Ha a laposkenyerek kisültek, tegyük őket félre, és süssük a következő adagot, s mindegyik előtt olvasszunk újabb fél teáskanálnyi vajat az edényben.
Ha az összes előkészülettel megvagyunk, elkezdhetjük a „pizzák” összeállítását: egy csapott evőkanálnyi chilis-fűszeres paradicsomszósszal kenjük meg az egyes kenyérkéket, egyenletesen szórjuk meg parmezánnal, majd erre kerüljön a sült zöldséges keverék, illetve a mozzarella.
Az összerakott nepáli pizzákat ezután tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük készre, vagyis addig, amíg a sajt elolvad és aranyszínű lesz, ez körülbelül 10 perc. A sütőből kivéve szórjuk meg őket a frissen felvágott, illatos újhagymával, és azonnal kínáljuk.
A fenti recept forrása: