Cikkek

Magyar Konyha

2022. október 22.

Park vendéglő , Buda , 12. kerület , 12. kerületi étterem , francia , ebédmenü , vacsora

A megbízható konyha, a kedves szó, a magyaros ízek, a megfizethető ételek tesznek egy vendéglőt törzshellyé. A Park Vendéglő a XII. kerületiek szívében erre a titulusra pályázik.


Budán azt mondják, nehéz kenyér a vendéglátás, kevés hely tud igazán gyökeret verni. Noha Pesten ténylegesen több a próbálkozás, a vendéglátóegységek neveit gyakran fölösleges megjegyezni, annyi a váltás.


Ha jobban elmélyülünk a nosztalgikus vendéglátóipari állócsillagokat felsoroló listákban, azok jellemzően XII. kerületi helyeket sorolnak. Az ikonikusok ráadásul Buda sétálóutcáján, a Böszörményi úton és vonzáskörzetében találhatók, legyen szó a Makk VII-ről, az Ezüstpontyról, a Tik-Takról, a Marosról vagy a Rigó Jancsiról. A generációkat kiszolgáló egységek számára itt úgy tűnik, kedvező a mikroklíma.


Hegyvidéki nosztalgia


Jó eséllyel pályázik a biztos bástya titulusra a Böszörményi út végén, a Gesztenyéskert és a MOM Park közelében lévő Park Vendéglő, amely névválasztásában a környezeti adottságokkal játszik. Üzemeltetői még emlékeznek a hegyvidéki vendéglátás fénykorára. A daliás időkben a környéket azok a zöldvendéglők tették nevezetessé, amelyekben hangulatos környezet, nyáron árnyas kerthelyiség, hagyományos, ízletes konyha kedvező áron kínált ételekkel, nem utolsósorban barátságos kiszolgálás várta nemcsak a környéken élő budaiakat, hanem a budai hegyekbe kiránduló pestieket is. A Park Vendéglő ehhez a hagyományhoz szeretne visszanyúlni úgy, hogy az időközben eltelt több mint fél évszázad megváltozott igényeit és trendjeit is figyelembe veszi.


Francia attitűd


Az ingatlanban régóta vendéglátás folyik. A saroképület alján a Három Szív étterem után jött a La Terra, amit 2017-ben az ott dolgozók vettek át, hogy immár Park Vendéglő néven koncepcióváltással, de a jól bejáratott heti menürendszer megtartásával kezdjenek egy szerethető hely felépítésébe. A hegyvidéki hagyományok mellé a franciás attitűdnek is helyet adtak. Franciaországban kifejezetten népszerűek a lakóhelyközeli éttermek, amit a környéken élők a magukénak érezhetnek. Mert közel vannak, megbízható a minőségük, családiasak, a pincérek ismerősként üdvözlik a vendéget és rögtön hozzák a szokásosat. Ez az élmény ráadásul, ahogy mondjuk Párizsban, itt sem extrán drága, ezért gyakrabban megengedheti magának, aki szereti az ilyesmit.


Becsületes konyha


A franciás hangulat a konyhára nem jellemző, a magyaros ízek annál inkább. Közönségkedvenc a marhahúsleves velőscsonttal, a csülök és a sztrapacs- ka, a belsőségek, az ementáli sajttal és fekete-erdei sonkával töltött szűzpecse- nye pankomorzsába forgatva, vagy az áfonyás szarvasragu. A vendéglő erénye a kiszámítható minőségen túl a kerthelyiség, a jól összeszokott és állandó pincérgárda, a családias légkör és kis idősíkon belül is az állandóság. A Covidot a házhoz szállításoknak köszönhetően túlélték, a vendégek visszatérhettek, jöttek is.


Ebédidőben jellemzően a szomszédos irodákban dolgozókkal telnek meg a terek. Ilyenkor hatalmas a pörgés a jó minőségű és megfelelő ár/érték arányú fogások, a villámgyors kiszolgálás miatt, de nincs panasz a hétvégére sem. Ekkor sok családi esemény és ünnep helyszínéül választják a környékbeliek a Park Vendéglőt. Több ilyen helyet Budának és Pestnek, tőlük lehetne élhetőbb a város! (X)


PARK VENDÉGLŐ

1126 Budapest, Böszörményi út 44–46.

(06 1) 614 0769

parkvendeglobuda.hu



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra