Cikkek

Orbán Szilvia

2021. október 6.

Adott egy apró sziget a Külső-Hebridákon, és egy híres klán nevét viselő, de hétköznapi életet élő pék. De hogyan lesz ebből hatalmas népszerűség a világhálón, szakácskönyv, és több milliós nézettség?

Azt mondják, bárkiből lehet TikTok-sztár – nem vitatjuk. De amikor Coinneach MacLeod hagyományos hebridai recepteket és rövid életkép videókat kezdett posztolni Isle of Lewis egyik kis falujából, nem volt ember, aki azt jósolta volna, hogy nemsokára majd negyedmillió ember követi a tevékenységét minden egyes nap, és a videói 14 milliós nézettséget produkálnak.Narancslekváros sütemény, felföldi marhát mintázó cupcake, haggis bon bon – mindez jó adag ízes, skót akcentussal megspékelve, egy imádnivaló terrier, Seoras társaságában. Ez tehát az a kombináció, aminek nehéz ellenállni. A siker annyira meglepő és egyben magával ragadó, hogy MacLeod máris első szakácskönyve kiadásának örülhet, amelyben csatornájának legkedveltebb ételeit mutatja be.

Aki kedvet kapott, a nemzetközi weboldalakon szeptember végétől már megtalálhatja az izgalmasnak ígérkező kötetet, előtte viszont ismerkedjünk meg a szerzővel is egy kicsit: Coinneach MacLeod sütés iránti szeretetével talán csak szűkebb hazája iránti érzelmei vetekednek. A közösségi média is elsősorban azért vonzotta, mert a Külső-Hebridák, közelebbről pedig szülőföldje, Isle of Lewis csodálatos természeti szépségeit, hagyományait – ezzel együtt autentikus receptjeit is – meg szerette volna mutatni a világnak, s úgy gondolta, hogy erre a TikTok tökéletes platform lehet.

A skót pék profilja létrehozása és működtetése során egy valamit nagyon megtanult: legyen bármi is a szenvedélyed, legyen az bármilyen szűk terület is, a TikTokon biztosan megtalálod azokat, akiket ez érdekelni fog. Az Independent kérdésére válaszolva az újdonsült szerző elmondta: bár soha nem gondolta volna, hogy egy kis hebridai szigetről való, szőrös-szakállas pékre figyelni fognak az emberek, de a 14 milliós nézettség mégis ezt igazolja. MacLeod szerint a titka a hitelesség, és hogy a nézők látják, hogy mennyire szereti, amit csinál – persze az sem árt, ha az embernek van egy imádnivaló West Highland terrierje, teszi hozzá.


MacLeod a sütés-főzés szeretetét a családból hozza: nagynénje, a 93 éves Bellag állítólag még mindig a sziget legjobb pékjének számít. Az sem mellékes, hogy egy apró sziget még apróbb falujában (Cromore) felnőve, kekszre éhes gyerekként nem ugorhatott csak úgy le a sarki boltba – a legközelebbi ugyanis 48 kilométerre volt. Így a kis Coinneach hamar megtanulta: a házi süteményeknél nincsen jobb.

A nehézségek ellenére a Külső-Hebridákon az élet szerinte mégis varázslatos. MacLeod nyilvánvalóan elfogult szűkebb hazájával, de váltig állítja, hogy ez a világ leggyönyörűbb helye – és valljuk be, ezzel nehéz vitatkozni. A festői szépségű, zord táj mellett viszont a kulturális örökség is elképesztően színes és felfedezésre vár:
a hagyományok, a legendák, a nyelv mind-mind komoly vonzerővel bír.
A pék-szakácskönyvszerző állítja: aki ellátogat a szigetre, életreszóló élménnyel távozik majd. Akinek az ötezer éves Callanish Stones spirituális élménye önmagában nem lenne elég, biztosan megtalálja az örömét a mindennapokban is használt gael nyelv romantikus szépségében, a Harris tweed meleg puhaságában, a Luskentyre-part hófehér homokjában, vagy élete első ceilidh-jén, amikor először forgatja meg igazán egy tagbaszakadt skót – szoknyában.


A ceilidh (ejtsd: kéjli) a skótok hagyományos zenés-táncos mulatsága.

A most megjelenő szakácskönyvről MacLeod elmondta: a kiadvány tele van melegséget árasztó, tradicionális skót recepttel. Persze a nagy klasszikusokat is megtaláljuk benne, ám némi skót csavarral: a fánkokhoz hot toddy jár, a málnás pavlovát egy kis Isle of Harrisből való ginnel dobja fel, az édesítéshez elképesztően finom csarabmézet használ, koktélját pedig a hebridai Hogmanay-ről, azaz Szilveszter éjről nevezi el.

A hot toddy egy vizes alapú forró ital, amelyet hagyományosan whisky, citrom és –lé, méz, fahéj és szegfűszeg felhasználásával készítenek.

A szakácskönyvet csodás természetfotók is kiegészítik, a receptek között pedig személyes történetek bújnak meg. 

MacLeod szerint az, aki még sosem kóstolt a Hebridákról való ételt, kezdje Bellag néni puding receptjével, ami lényegében a skót clootie dumpling – aszalt gyümölcsökkel készülő, ruhában gőzölt vagy főzött desszertféle, hasonló a brit karácsonyi pudinghoz – hebridai változata. A könyvben szereplő leírás állítólag Bellag titkos receptje, amit eddig soha senkinek nem volt hajlandó elárulni.

A Hebridean Baker: Recipes and Wee Stories from the Scottish Islands például itt már elérhető, az ára 14 font, nagyjából 5850 forint.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra