Cikkek

Orbán Szilvia

2020. június 22.

Az elmúlt hosszú hetek alatt számos trend bukkant fel a közösségi média gasztronómiát kedvelő felhasználói körében, de talán a legújabb a legszebb.

A koronavírus-járvány miatti bezártság sokakat fordított a konyhaművészet felé – hirtelen azok is elkezdtek érdeklődni a sütés-főzés iránt, akik korábban más elfoglaltsággal ütötték el a szabadidejüket. Az újonnan jött figyelem mellett persze ott volt a gasztronómia szerelmeseinek eleve népes tábora is, s a két csapat az elmúlt hetekben vállvetve kreatívkodott a konyhákban.

A kijárási korlátozás ideje alatt a kulináris témára nyitott felhasználók időről időre felkaptak egy-egy témát, amely aztán hetekig uralta a közösségi média felületeit. Először a banánkenyér volt az úr, aztán jöttek a kelt tészták, amit a gabonapelyhek módjára fogyasztott minipalacsinták követtek.

Az utóbbi pár nap, úgy tűnik, új kedvencet hozott a legnépszerűbb platformokon, így az Instagram, a Tiktok és a Twitter is tele van a legfrissebb trend szemet gyönyörködtető fotóival, videóival. A favorit pedig nem más, mint az olaszok lepénykenyere, a focaccia.

Mi az a focaccia?


A focaccia lényegében egy lapos kenyérféle, amelynek sokféle változata ismert, így létezik élesztővel, és a nélkül készülő, illetve sós és édes verziója is. Tésztája hasonlít a mi langallónkéra, történeti gyökerei pedig egészen

az 1500-as évekig nyúlnak vissza, az olaszországi Genova városába.

Alapvető hozzávalói: a liszt, a víz, az olívaolaj, a só, és általában, az élesztő. Szívesen veszi, ha a tésztát ízesítjük, ehhez használhatunk akár friss, szétnyomkodott paradicsomot vagy szárítottat, de kakukkfüvet, rozmaringot, fokhagymát, olívabogyót is. Mivel kevés alapanyagból készül, a minőségét nagyban befolyásolja a hozzávalók minősége – a tészta összeállításakor érdemes mindenből a legjobbat használni.

Az embereket nyilvánvalóan megihlette a tepsibe simított lágy tészta látványa, és egyre jobban, s szebben díszített változatokkal álltak elő, míg aztán kis túlzással már-már műalkotásnak is beillő finomságok is születtek, amelyeket megalkotóik külön hashtaggel (#focacciaart) is jelölnek – persze a tésztára álmodott csodás csendéletek csupa ehető elemmel díszítettek.


Ahogy a trend egyre több embert csábít és inspirál, mi mind dizájnban, mind pedig formában egyre különlegesebb alkotásokban gyönyörködhetünk. A konyhatündérek kedvencei az erdei és kerti jelenetek, amelyeket a posztolók friss zöldségekkel és fűszernövényekkel, ehető virágokkal, illetve gyógynövényekkel keltenek életre.

„Az Instagramon láttam néhány fotót, és azt gondoltam, hogy én is megpróbálkozom vele, hiszen amúgy is gyakran sütök focacciát” – mesélte a Metrónak egy ügyes focaccia-művész, Caroline O’Donnabhain. „Nagyon tetszett az a gondolat, hogy gyógynövényeket, virágokat is használhatok a zöldségek mellett – ez nagyon is illett az én stílusomhoz. Szuper kreatív elfoglaltság, ráadásul mivel a kijárási korlátozás alatt otthonról dolgoztam, sokkal több időm is volt a konyhában tevékenykedni.”

Keiron George pékmestert szintén megihlette az új trend, és mesterművéről az alábbi mondatokkal posztolt egy fotót:

„Flower Power! Ez a fokhagymás-rozmaringos focaccia elképesztő illatot áraszt… hát nem elbűvölően gyönyörű?!”

George elmondta, hogy eleve nagyon kedveli az ehető művészetet – napi szinten készít is effajta finomságokat -, de amikor meglátta Teri Culletto inspiráló, csodaszép focacciáit, tudta, hogy ezt neki is ki kell próbálnia.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra