Az amerikai elnökválasztás finisében újra reneszánszát éli a választási kalács: a Google keresőjében milliók kutatnak az “election cake” receptje után.
Amerika visszatartott lélegzettel figyeli a választás részeredményeit, de napokat, sőt rosszabb esetben akár heteket is kell várni, mire végre kiderül, ki lesz az Egyesült Államok 46. elnöke. A választási kampány, amely bővelkedett színdarabba, vagy inkább bohózatba illő jelenetekben, eléggé kiakasztotta a választókat, akik ösztönösen a sütésben kerestek és találtak vigaszt.
Egy kis sütitörténelem
A választási kalács hagyománya a 18. században született, receptje először Amelia Simmons 1796-os American Cookery című könyvében jelent meg. Akkoriban választáskor
minden szavazó kapott egy szeletet a süteményből, miután teljesítette állampolgári kötelességét.
Sokuk messziről érkezett, és útközben meg is éhezett, rájuk fért az uzsonna. Gondoskodott arról is, hogy az urnák lezárása után a szavazóbiztosok jóllakottan álljanak neki a voksok gyakran hajnalig tartó számlálásának.
New Englandben
az Election Day, amikor kormányzót választottak, csaknem akkora ünnep volt, mint a Hálaadás, templomi szentbeszéddel és otthoni - családi és baráti - ünnepléssel.
Figyelembe véve, hogy a puritánok sem Karácsonyt, sem Húsvétot nem tartottak, a Választás Napja szolgáltatott alkalmat ennek kompenzálására. Az ünnepi asztalról nem hiányozhatott az Election Cake, és minden valamirevaló háziasszonynak saját, jól bevált receptje volt. Ebben az időben még csak a férfiak szavazhattak, a nők ezzel a finom süteménnyel próbálták rávenni őket, hogy a nekik fontos jelölt vagy ügy mellé álljanak, ebben nagyjából ki is merült a választásban való részvételük 1920-ig, az általános szavazójog bevezetéséig. Ekkortól a hagyomány kicsit feledésbe is merült.
Valahol félúton az olasz panettone és a gyümölcskenyér között, a fűszeres választási kalács kelt tésztából kuglóf formában készül, aszalt gyümölcsökkel és pekándióval gazdagítva, fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel és szerecsendióval illatosítva, whiskyvel megbolondítva.
Lássuk a receptet!
Election Cake Fanny Farmer 1896-os Boston Cooking School Cookbookjából
Hozzávalók:
⅔ csésze (150 ml) langyos víz
1 cs. (7 g) szárított élesztő
4 csésze (565) g finomliszt
1 ek. sütőpor
½ ek. só
2 ek. fahéj
½ ek. őrölt gyömbér
¼ ek. őrölt szerecsendió
¼ ek. őrölt szegfűszeg
225 g puha vaj
2 nagy tojás enyhén felverve
2 csésze (400 g) barnacukor
1 csésze (236 g) író
1 ek. vanília aroma
1 csésze (145 g) mazsola
¼ csésze (35 g) finomra vágott tetszőleges aszalt gyümölcs
A mázhoz:
1,5 csésze (180 g) porcukor
2 ek. whisky
½ ek. vanília aroma
1 csésze whisky a tészta átitatásához (elhagyható)
Elkészítés:
Alaposan vajazzuk ki és lisztezzük a kuglóf formát.
A robotgép táljába öntsük bele a langyos vizet, szórjuk bele az élesztőt és egy csipet cukrot, hagyjuk állni 5 percig.
Keverjük össze az átszitált lisztet a sütőporral, a sóval és a fűszerekkel, tegyük félre.
Ha az élesztő felhabosodott, adjunk hozzá egy csészével a lisztes keverékből és alaposan keverjük el. Adjuk hozzá a vajat és azt is dolgozzuk bele.
Ezután jöhet a cukor, az író és a vanília, majd a tojás. Keverjük simára.
Végül adjuk hozzá a maradék lisztes keveréket, amelyből 1 evőkanálnyit a tálban hagyunk. Ebbe beleforgatjuk az aszalt gyümölcsöket, amelyeket óvatosan a tésztába keverünk.
Ha kész a tészta, öntsük az előkészített formába.
Lazán takarjuk le egy konyharuhával és kelesszük 1 órát (vagy amíg majdnem eléri a forma szélét).
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Süssük a kalácsot 50-60 percig, tűpróbával ellenőrizzük.
Formával együtt tegyük rácsra hűlni, majd néhány perc múlva borítsuk ki.
Locsoljuk meg a kalácsot 1 csésze whiskyvel (elhagyható).
Máz:
Egy közepes méretű tálban keverjük simára a porcukrot a whiskyvel és a vaníliával.
Kanalazzuk vagy öntsük a teljesen kihűlt sütemény tetejére.
Fogyasztás előtt hagyjuk a mázt megszilárdulni.
Néhány megjegyzés:
Ahogyan a gyümölcskenyérben, ebben a receptben is kedvünkre variálhatjuk az aszalt gyümölcsöket, dióféléket. A darabolt csokoládé sem szentségtörés. A máz helyett egyszerűen meghinthetjük porcukorral is a kalácsot.
A whisky helyett használhatunk rumot, pálinkát, vagy gyümölcs szirupot, a mázban pedig citromlevet.
A választás kimenetelétől függetlenül remek uzsonna lehet egy szürke novemberi délutánon.