Cikkek

Gonda Mariann

2020. november 5.

amerika , trump , biden , választás , kalács

Az amerikai elnökválasztás finisében újra reneszánszát éli a választási kalács: a Google keresőjében milliók kutatnak az “election cake” receptje után.

Amerika visszatartott lélegzettel figyeli a választás részeredményeit, de napokat, sőt rosszabb esetben akár heteket is kell várni, mire végre kiderül, ki lesz az Egyesült Államok 46. elnöke. A választási kampány, amely bővelkedett színdarabba, vagy inkább bohózatba illő jelenetekben, eléggé kiakasztotta a választókat, akik ösztönösen a sütésben kerestek és találtak vigaszt.

Kép: American Historical Association

Egy kis sütitörténelem

A választási kalács hagyománya a 18. században született, receptje először Amelia Simmons 1796-os American Cookery című könyvében jelent meg. Akkoriban választáskor

minden szavazó kapott egy szeletet a süteményből, miután teljesítette állampolgári kötelességét.

Sokuk messziről érkezett, és útközben meg is éhezett, rájuk fért az uzsonna. Gondoskodott arról is, hogy az urnák lezárása után a szavazóbiztosok jóllakottan álljanak neki a voksok gyakran hajnalig tartó számlálásának.

New Englandben

az Election Day, amikor kormányzót választottak, csaknem akkora ünnep volt, mint a Hálaadás, templomi szentbeszéddel és otthoni - családi és baráti - ünnepléssel.

Figyelembe véve, hogy a puritánok sem Karácsonyt, sem Húsvétot nem tartottak, a Választás Napja szolgáltatott alkalmat ennek kompenzálására. Az ünnepi asztalról nem hiányozhatott az Election Cake, és minden valamirevaló háziasszonynak saját, jól bevált receptje volt. Ebben az időben még csak a férfiak szavazhattak, a nők ezzel a finom süteménnyel próbálták rávenni őket, hogy a nekik fontos jelölt vagy ügy mellé álljanak, ebben nagyjából ki is merült a választásban való részvételük 1920-ig, az általános szavazójog bevezetéséig. Ekkortól a hagyomány kicsit feledésbe is merült.

Valahol félúton az olasz panettone és a gyümölcskenyér között, a fűszeres választási kalács kelt tésztából kuglóf formában készül, aszalt gyümölcsökkel és pekándióval gazdagítva, fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel és szerecsendióval illatosítva, whiskyvel megbolondítva.

Kép: Culinary Institut of America

Lássuk a receptet!

Election Cake Fanny Farmer 1896-os Boston Cooking School Cookbookjából

Hozzávalók:

⅔ csésze (150 ml) langyos víz

1 cs. (7 g) szárított élesztő

4 csésze (565) g finomliszt

1 ek. sütőpor

½ ek. só

2 ek. fahéj

½ ek. őrölt gyömbér

¼ ek. őrölt szerecsendió

¼ ek. őrölt szegfűszeg

225 g puha vaj

2 nagy tojás enyhén felverve

2 csésze (400 g) barnacukor

1 csésze (236 g) író

1 ek. vanília aroma

1 csésze (145 g) mazsola

¼ csésze (35 g) finomra vágott tetszőleges aszalt gyümölcs

A mázhoz:

1,5 csésze (180 g) porcukor

2 ek. whisky

½ ek. vanília aroma

1 csésze whisky a tészta átitatásához (elhagyható)

Kép: Christina's Cucina

Elkészítés:

Alaposan vajazzuk ki és lisztezzük a kuglóf formát.

A robotgép táljába öntsük bele a langyos vizet, szórjuk bele az élesztőt és egy csipet cukrot, hagyjuk állni 5 percig.

Keverjük össze az átszitált lisztet a sütőporral, a sóval és a fűszerekkel, tegyük félre.

Ha az élesztő felhabosodott, adjunk hozzá egy csészével a lisztes keverékből és alaposan keverjük el. Adjuk hozzá a vajat és azt is dolgozzuk bele.

Ezután jöhet a cukor, az író és a vanília, majd a tojás. Keverjük simára.

Végül adjuk hozzá a maradék lisztes keveréket, amelyből 1 evőkanálnyit a tálban hagyunk. Ebbe beleforgatjuk az aszalt gyümölcsöket, amelyeket óvatosan a tésztába keverünk.

Ha kész a tészta, öntsük az előkészített formába.

Lazán takarjuk le egy konyharuhával és kelesszük 1 órát (vagy amíg majdnem eléri a forma szélét).

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Süssük a kalácsot 50-60 percig, tűpróbával ellenőrizzük.

Formával együtt tegyük rácsra hűlni, majd néhány perc múlva borítsuk ki.

Locsoljuk meg a kalácsot 1 csésze whiskyvel (elhagyható).

Máz:

Egy közepes méretű tálban keverjük simára a porcukrot a whiskyvel és a vaníliával.

Kanalazzuk vagy öntsük a teljesen kihűlt sütemény tetejére.

Fogyasztás előtt hagyjuk a mázt megszilárdulni.

Kép: Christina's Cucina

Néhány megjegyzés:

Ahogyan a gyümölcskenyérben, ebben a receptben is kedvünkre variálhatjuk az aszalt gyümölcsöket, dióféléket. A darabolt csokoládé sem szentségtörés. A máz helyett egyszerűen meghinthetjük porcukorral is a kalácsot.

A whisky helyett használhatunk rumot, pálinkát, vagy gyümölcs szirupot, a mázban pedig citromlevet.

A választás kimenetelétől függetlenül remek uzsonna lehet egy szürke novemberi délutánon.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra