Cikkek

MKO

2021. július 14.

Kilencedik alkalommal jelenik meg a legjobb tóparti helyeket bemutató, a Magyar Konyha nyári lapszámához ajándékként hozzácsomagolt könyv: idén 360 étterem, vendéglő, kocsma, strandbüfé, újhullámos kávézó, sörfőzde, kézműves hamburgerező és pékség szerepel a kiadványban, köztük 65 új hely, ami jórészt idén nyáron nyitott.

KÖRBEETTÜK A BALATONT, idén kilencedik alkalommal. És mit tesz Gasztronómia istennője? A 360 fokos körben épp 360 jó helyet találtunk. Közöttük 65 újat! A járvány nemhogy megtörte volna a tóparti vendéglátás lendületét, ellenkezőleg, feltűnő a stílusbeli sokszínűség, kreativitás és ötletesség. Az idei nyár szinte mindent kínál, mi szem-szájnak ingere:

romkocsma és ínyencétterem, strandbüfé és kisvendéglő, tapabár és újhullámos kávézó, sörfőzde és számos új pékség.


Egyre változatosabb az étlap is. A hagyományos balatoni konyha, a helyi alapanyagokra épülő beach food mellett idén újdonság a hamburgerezők, a BBQ- és grillezőhelyek számának növekedése. Ma már nehezen találunk olyan minőségi éttermet, strandbüfét vagy delikátboltot, ahol ne használnák vagy árulnák a balatoni régió termékeit. Az igényesebb vendégek már jól ismerik a balatoni alapanyagokat, a keszthelyi tokhalat, a tapolcai pisztrángot, a fenyvesi angus marhát, a tekeresvölgyi sajtot, a szemesi spárgát vagy a Péklány kovászos kenyereit.


Régi álom válik ezzel valóra: kialakulni látszik a termelő-vendéglős-vendég regionális kapcsolata, minden színvonalas konyha alapja. Mindehhez kellett persze a borászok támogatása, a közösségi terek – piacok, kulthelyek – összefogása, és annak a ténynek a felismerése, hogy a balatoni vendéglátás nemcsak üzlet, hanem életérzés is.


Így aztán nem csoda, hogy a minőségi helyek kivétel nélkül túlélték a válságot, az újak pedig igazodtak az évek óta erősödő trendhez: betagozódtak a sokszínű, igényes tóparti gasztronómia sajátos világába.


Ez a könyvecske továbbra sem étteremkalauz, hanem kulináris útikönyv.

Mi a teljes palettát ajánljuk. Vendégasztalokat, kultúrbisztrót, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyt, levendulást, csilifarm-látogatást, és a legjobb borászatokat.


Újdonság, hogy több budapesti étterem leköltözött a Balatonra. Új egységet nyitott a Monk’s bisztró és a Kandalló, a Fricska az Istvándy-birtokon, a Fishmonger csapata a Homola Borteraszon főz, Bíró Lajossal az élen pedig több séf is fellép egy-egy pop up vacsorán.

Az új helyeket piktogram jelzi, miként az egész évben nyitva tartó vállalkozásokat, és azokat is, amelyek szállást is kínálnak.Tegyék zsebre tehát ezt a kalauzt. És ha megérkeztek a szállásukra és kipakolták a bőröndöt, akkor lapozzák fel a könyvecskét, és keressék meg a térséget, ahol vannak.

Garantáljuk, hogy 5-10 kilométeres körben találnak olyan helyet, ahová érdemes ellátogatni.

Hogy az év legszebb két hete ne kudarc legyen, hanem igazi élmény.

A Magyar Konyha magazinhoz ajándékba adott gasztrokalauz kapható országszerte az újságárusoknál, vagy megrendelhető közvetlenül a kiadótól.