Kitzinger Szonja
2023. június 28.Balatoni Gasztrokalauz 2023 , hol és mit együnk a Balatonon , Balatoni vendéglők , a legjobb balatoni vendéglők
Idén 11. alkalommal nyújtjuk át ajándékképpen balatoni gasztrokalauzunkat. Divatos kifejezéssel élve idén is „körbeettük” a tavat, aminek eredménye: 300 tipp, 61 vadonatúj hely, hogy az év két legkellemesebb hete ne legyen csalódás – legalábbis gasztronómiai szempontból semmiképp.
Míg régen tárgyi emlékekkel tértünk haza a Balatonról, ma már egyre többen vagyunk, akik az ízemlékek gyűjtését ambicionáljuk. Ha ön is szívesen teszi ezt, épp a megfelelő kiadványt tartja a kezében. Kollégáink még az előszezonban tesztelni indultak, hogy híreket hozzanak a Balaton gasztronómiájáról.
A régiókra osztott beszámolókból kiderült, hogy
az árak 15–25 százalékot emelkedtek. A rezsiárak megugrása ellenére a vendéglátás régi, nagy bástyái kitartanak, hozzájuk 61 új ven déglátóhely csatlakozott.
Nincs könnyű dolguk. A Balatonnál vendéget látni felelősség, hiszen életre szóló emlék, de azonnal törlendő élmény is lehet. Kiadványunk, mely 11. alkalommal vállalkozik a közönség kalauzolására, abban segít, hogy ne rossz szájízzel kelljen elhagyni a partot.
A választékkal nincs baj, széles a repertoár. A nosztalgiára hajlamosak éppúgy megtalálják számításukat a komfortételek széles választékában, mint a kifinomult ízlésűek. A Michelin ellenőrei 10 helyet tartottak a Balaton mellett ajánlásra méltónak, négy pedig elhozta a Bib Gourmand, a jó ár/érték arányú étterem el ismerést.
Ettől persze még kaotikus maradt a felhozatal: lángos, hekk, nápolyi pizza, francia, olasz, mediterrán, mexikói ízek, tengeri herkentyűk, BBQ, hamburger, ahol csak lehet. Máraival szólva:
Izzik a levegő, a Nap ragyog.
Szent Isten! – hol vagyok?
Pedig kóstolnánk itt-ott petyeket. A név fonyódi halász levet takar, amit a halászhajón főzött meg a hajóvezető. A lecsós alapon, kevés vízzel, pörkölt szerűen feltett leves a halászat végére el is készült, és azonnali táplálékként szolgált. Akik emlékeznek rá, elsőrangú magyar ételként emlegetik. Nos, ilyenből kellene több, ez esetben a balatoni gasztronómia nemcsak nemzetközi, de hagyományőrző is lehetne.