Cikkek

Kitzinger Szonja

2023. június 28.

Idén 11. alkalommal nyújtjuk át ajándékképpen balatoni gasztrokalauzunkat. Divatos kifejezéssel élve idén is „körbeettük” a tavat, aminek eredménye: 300 tipp, 61 vadonatúj hely, hogy az év két legkellemesebb hete ne legyen csalódás – legalábbis gasztronómiai szempontból semmiképp.

Míg régen tárgyi emlékekkel tértünk haza a Balatonról, ma már egyre többen vagyunk, akik az ízemlékek gyűjtését ambicio­náljuk. Ha ön is szívesen teszi ezt, épp a megfelelő kiadványt tartja a kezében. Kollégáink még az előszezonban tesztelni indul­tak, hogy híreket hozzanak a Ba­laton gasztronómiájáról.


A régiókra osztott beszámo­lókból kiderült, hogy


az árak 15–25 százalékot emelkedtek. A rezsiárak megugrása ellenére a vendéglátás régi, nagy bástyái kitartanak, hozzájuk 61 új ven­ déglátóhely csatlakozott.


Nincs könnyű dolguk. A Bala­tonnál vendéget látni felelősség, hiszen életre szóló emlék, de azonnal törlendő élmény is lehet. Kiadványunk, mely 11. alkalom­mal vállalkozik a közönség kalau­zolására, abban segít, hogy ne rossz szájízzel kelljen elhagyni a partot.
A választékkal nincs baj, széles a repertoár. A nosztalgiára hajla­mosak éppúgy megtalálják szá­mításukat a komfortételek széles választékában, mint a kifinomult ízlésűek. A Michelin ellenőrei 10 helyet tartottak a Balaton mellett ajánlásra méltónak, négy pedig elhozta a Bib Gourmand, a jó ár/érték arányú étterem el­ ismerést.


Ettől persze még kaotikus ma­radt a felhozatal: lángos, hekk, nápolyi pizza, francia, olasz, me­diterrán, mexikói ízek, tengeri herkentyűk, BBQ, hamburger, ahol csak lehet. Máraival szólva:


Izzik a levegő, a Nap ragyog.
Szent Isten! – hol vagyok?Pedig kóstolnánk itt­-ott petyeket. A név fonyódi halász­ levet takar, amit a halászhajón főzött meg a hajóvezető. A lecsós alapon, kevés vízzel, pörkölt­ szerűen feltett leves a halászat végére el is készült, és azonnali táplálékként szolgált. Akik em­lékeznek rá, elsőrangú magyar ételként emlegetik. Nos, ilyen­ből kellene több, ez esetben a balatoni gasztronómia nemcsak nemzetközi, de hagyományőrző is lehetne.