A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Laky Zoltán

2015. június 17.

Szolnok azon kevés magyar város közé tartozik, amelynek saját süteménye van: a habos isler. A desszertkülönlegességet megálmodó cukrászmester tanítványa ma is saját cukrászdájában árusítja a süteményt, amely a véletlennek köszönheti a létét.

Rózsaszínre festett, fehér oszlopokkal díszített épületben találjuk meg Szolnok legjobb és leghosszabb ideje, immár 46 éve működő cukrászdáját, a Marcipánt. Az ajtón belépve száz évet visszaugrunk az időben, és egy monarchia korabeli cukrászdában találjuk magunkat. Az ízléses berendezést a tulajdonos és cukrászmester Móra László festményei egészítik ki. Móra László ma feleségével, Marikával együtt viszi az üzletet, melynek kínálata a hagyományos süteményekre épül, de – főleg hétvégenként – korszerű, könnyedebb francia desszertekkel is próbálják megismertetni a szolnoki közönséget. Saját találmány a Móra-kocka, melynek alapját nem piskótatészta, hanem gyümölcskenyér adja, meggy, eper, pisztácia, vajkrém társaságában, zöld marcipánborításban. Népszerű a zabpelyhes túrókocka is. 

Ha azonban helyi specialitásra vágyunk, a habos islert kell megkóstolnunk. Hamisítatlan szolnoki sütemény, melynek eredete Móra László tanítómesteréig, Hegedűs Lászlóig nyúlik vissza. Hegedűs a legendás szolnoki cukrász, a Párizsban is üzletet nyitó Kádár Kálmán első segédje volt. Kádár az 1890-es években alapította meg a Kádár Cukrászdát, mely a Monarchia egyik leghíresebb cukrászdájaként működött, Hegedűs 1928-tól 1960-ig dolgozott itt. A habos islert véletlenül találta fel, amikor azon gondolkodott, mit kezdjen a megmaradt tojásfehérjékkel. Végül felverte habbá, forró cukorsziruppal édesítette, egy csöppnyi ecettel stabilizálta, majd vajas tésztába töltötte. Ez túl hamar megkeményedett, ezért legközelebb már fahéjjal ízesített omlós linzertésztába töltötte a habot. A habos islert ma is csak Szolnokon és néhány környékbeli cukrászdában készítik: ha távolba szakadt fiai keresik fel a várost, nemritkán akár 30-40 darabot is vesznek belőle, mivel máshol kizárólag a vékonyka, bécsi eredetű lekváros islerhez lehet hozzájutni.

Marcipán Cukrászda

Szolnok, József Attila út 126.
Tel.: +36 (56) 410-517
marcipancukraszda.109.hu 

 

Nem a városközpontban, nem is túl attraktív épületben kapott helyet, mégis kígyózó sorral találja szemben magát, aki egy átlagos hétköznap kora délután betér a Zagyvába. A pultban dolgozó munkatársaknak sincs könnyű dolguk, mégis készségesen és rutinosan csomagolják a zavarba ejtően nagy süteményválaszték darabjait. Az itt vásárlók azt mondják: a Zagyva Szolnok bármelyik eldugott pontján üzemelhetne, ők akkor is elzarándokolnának oda, és ilyen hűséges vevőkörrel csak jó ideje megbízhatóan működő cukrászda büszkélkedhet. Hallgassunk rájuk és próbáljuk ki a franciakrémest vagy a számtalan fagylalt egyikét! Hogy melyik a legjobb? Van, aki az angol puncsra és van, aki a lúdlábfagyira esküszik.

Zagyva Cukrászda

Szolnok, Dr. Sebestyén Gyula út 2.
Tel.: +36 (56) 410-402
Facebook/Zagyva Cukrászda 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra