Cikkek

Javában zajlik a Sirha Budapest, tegnap lezajlott a Bocuse d’Or Europe első versenynapja is. Tegnap összesen 8 csapat versenyzett, ma pedig újabb 9 száll ringbe.


Lengyelország, Észtország, Dánia, Franciaország, Szlovákia, Svájc, Izland és Belgium. Az első nap ezek az európai országok mutatták meg, mit készítettek többek között az őzből, a kacsamájból, a túróból, a tejfölből és a burgonyából a világ legrangosabb szakácsversenyének európai válogatóján.

“Hogy ki volt ma a legjobb? A dánok mindenképpen kiemelkedőek voltak, de Izland is kimagaslott a mezőnyből. A belga csapat is jól teljesített, de persze nehéz úgy megítélni, hogy én magam nem kóstoltam az ételeket, csak a látványról tudok nyilatkozni. Azt mondhatom, hogy szép munkát végeztek, és

különösen jó meglepetés volt a szlovák csapat, akiknek ez az első versenyzésük - amennyire hallottam, az ízek is rendben voltak náluk.”

- mondta Tiago Sabarigo séf, akinek ez az első alkalom, hogy a magyar selejtező után nemzetközi Bocuse-esemény committee-ként vesz részt.


Naïs Pirollet Franciaország első női versenyzője, elképesztő fiatal induló, de nagy potenciál van benne: a Bocuse d’Or előző, 2021-es nyertesének, Davy Tissot segítője volt. Pirollet-ről Sabarigo és sok más megkérdezett magyar committee is azt mondta: látszott, hogy végig nagyon izgult, az időben is megcsúszott, utóbbi viszont akár pontlevonással is járhat.

A zsűri tiszteletbeli elnöke Ana Roš, a két Michelin csillagos Hiša Franko tulajdonos-séfje, jelenléte pedig azért is fontos, mert a következő szezonban végre Szlovénia is debütál a Bocuse d’Oron. A zsűri elnöke a legendás norvég Christian André Pettersen, aki európai gőzelme után 2019-ben és 2021-ben is a bronz szobrot vehette át a Bocuse d’Or lyoni döntőjében. A zsűri harmadik elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.


A konyhai zsűriben olyan hazai kiválóságot kaptak helyet, mint Barna Ádám, Vomberg Frigyes, Volenter István, Erdei János, Segal Viktor. Ugyancsak a konyhai zsűrit erősíti a Brazíliából érkezett Giovanna Grossi, az olasz Nicola Portinari, Az Egyesült Államok-beli Nappából érkező Philip Tessier, a dán Ronni Vexøe Mortensen és az izlandi Viktor Örn Andrésson. A konyhai zsűri élén Rácz Jenő, Alain Le Cossec és Joseph Viola áll. A kóstoló zsűri tagjait a résztvevő országok csapatai delegálják. Magyarországot a Michelin csillagos Szulló Szabina képviseli.

Milyen volt a hangulat? "Az első nap hagyományosan kicsit visszafogottabb, mint a második nap, amikor eldől, hogy ki nyeri a versenyt" - mondta Sabarigo, úgyhogy a mai nap már teljesen megtöltik a lelátót a szurkolók - a boxok előtt pedig számíthatunk a legnevesebb séfekre.


Megkérdeztük Jens Peter Kolbeck dán séfet az esélyekről, akit a szakmában Ezüst Rókának is hívnak: 1987 óta minden Bocuse versenyen láthatjuk, 1993-ban ezüst érmet szerzett, azóta pedig a verseny lebonyolításáért felelős committee csapat tagja, és tulajdonképpen ő tette fel Dániát a Bocuse-térképre.

“A magyar csapatot mindenképp nagy esélyesnek tartjuk, csütörtökön a legerősebb csapatok versenyeznek majd.

A magyaroknál ugyanannyira számít, hogy otthon versenyeznek, mint a franciáknak Lyonban boxban állni. A második napon versenyezni egyébként is előnyösebb, mivel az első nap a zsűri még kivár, nem osztja olyan bátran a pontokat,

hiszen még nem lehet tudni, mi jön még később. Ha lehet ilyet mondani, szerintem a második napon a harmadikként rajtoló van a legjobb pozícióban, de persze ez nem egy kiszámítható dolog. Az biztos, hogy a magyar csapatot legalább a 3-4. helyre számolom, de lássuk meg, nagy nevek lesznek még ma!”

A versenyhelyszín szomszédságában található a magyar stand, amely a kiállítás egyik legnépszerűbb attrakciója. A standnál emblematikus magyar hideg- és melegételekkel, egyedülálló alapanyagokkal és persze borokkal ismerkedhet a nemzetközi nagyközönség. A magyar csapat ma reggel 9 órakor órakor rajtolt, a vegetáriánus tányértémát 14:00-kor, a hústálat 14:35-kor tálalja a zsűri részére.


Fontos infók a magyar csapatról és a mai napról:

Dalnoki Bencét commis-ként, azaz mint segéd, Nyikos Patrik támogatja – edzőjük a 2016-os kontinensdöntő győztesével Széll Tamás. A csapat elnöke a szintén a Stand étteremben dolgozó Szulló Szabina.

A főzés kezdési időpontja: 09:00

Tányértéma tálalása: 14:00

Hústál tálalása: 14:35

Az eredményhirdetés a második versenynapon 18 órakor lesz.

Minden csapatnak 5 óra 35 perc áll rendelkezésére a versenyfogások elkészítésére, miközben ügyelniük kell a konyhai tisztaságra és a pazarlás elkerülésére is, hiszen mindezeket - a szabályok pontos betartásával együtt - külön, konyhai zsűri ellenőrzi.

Ki ellen versenyzünk?

SAM VAN HOUCKE, Belgium

CHRISTOPH HUNZIKER, Svájc

BRIAN MARK HANSEN, Dánia

ALEXANDER GUREEV, Észtország

RUBÉN AMRO, Spanyolország

JOHAN KURKELA, Finnország

NAÏS PIROLLET, Franciaország

IAN MUSGRAVE, Egyesült Királyság

DALNOKI BENCE, Magyarország

SIGURJÓN BRAGI GEIRSSON, Izland

DINARS ZVIDRINS, Lettország

KEES VISSER, Hollandia

FILIP AUGUST BENDI, Norvégia

JAKUB KASPRZAK, Lengyelország

JIMMI ERIKSSON, Svédország

PETER DURANSKÝ, Szlovákia

EMRE İNANIR, Törökország