Az, hogy valakit sokan követnek, messze nem azt jelenti, hogy az arra érdemes. A Binging with Babish viszont az egyik legjobb főzős csatorna a youtube-on, ahol a 9,5 millió követő nem tévedett, okkal nézi, és örömmel tanul Andrew Rea receptjeiből.
Magam sem értem, miért nem írtunk még korábban róla, a hétről-hétre érkező epizódok önmagukban is megérdemlik, hogy minél több emberhez jussanak el.
Nincs bohóckodás, nincs jópofizás, a hangsúly az ételeken van és nem azon, hogy valaki felépítse, majd pénzre váltsa az arcát az interneten.
Andrew alapos, szórakoztató és őszinte. Szinte végig csak a kezét látjuk, így a lényeg mindvégig ott van előttünk, aki figyel és érti az angolt, meg tudja ismételni a konyhában is a youtube-on látottakat. A majd tízmillió követő tekintélyes része, biztos, hogy ugyanolyan filmmániás, mint ő – rendre kerülnek elő klasszikus mozikban, sorozatokban és friss kasszasikerekben látott ételek, amiket átgondol és letisztáz, ha kell, majd a kamerák előtt készíti el, hogy a filmrajongók ne csak a szemükkel élvezhessék a mozgóképen látott fogásokat.
A Gabo kiadó által magyar nyelven is megjelentett könyv ezekből az anyagokból merít. A Filmek terítéken nem csak emiatt szórakoztató: Rea kritikus és önkritikus, és amellett, hogy kulturális adalékot is el-elcsöppent, nagyon precízen visz minket végig a folyamatokon.
Eklektikus recepthalmaz, ahol csak pár mozi és sorozat az apropó? Tulajdonképpen igen, de ez nem okvetlenül hátrány, inkább csak a személyesség jele – ha egymás mögé rakjuk a címeket, ezeken keresztül kirajzolódik a szerző ízlése is.
Ami nekem furcsa, hogy a tartalomjegyzék csak tárgymutatós - oldalszámos és filmlistás változat nincs, pedig reális opció lenne az, hogy nem az ételek, hanem a mozik felől kezdünk el keresni. Ezt leszámítva a könyv aranyos, szórakoztató, így karácsony előtt
zseniális ajándék azoknak, akik szívében halmazt képez a minőségi konyha és a filmek szeretete.
Andrew Rea több mókás ki- és beszólást otthagyott a lapokon, ezeken jól esik mosolyogni olvasgatás közben. A fordítással jól átjönnek ezek a gegek – a magyar nyelvre átültetést egyébként a Magyar Konyha isteni süteményeinek felelőse, Nábelek Zsófi végezte.
Kiadó: Gabo
Ár: 7990 Ft