Cikkek

Magyar Konyha

2022. november 6.

Buda két új hellyel erősített, aminek az egészséges életmód hívei örülhetnek. Mindkettő egy bevásárlóközpont tövében nyílt október végén.


Az egyik a Budapest 11. kerületében, Újbuda központjában lévő Greenhabit, az Allée oldalában. Az egykori tésztázó helyén nyílt hely egyszerre étterem és streetfood-bár, illetve salátázó, ahol kilencven százalékban hazai, friss alapanyagokból készülő, egészséges ételeket lehet kapni.


Amíg a vendég a látványkonyha előtt eldönti, milyen főételt választ, kérhet előételnek egy, a helyi fatüzelésű kemencében készült, gluténmentes, édesburgonyás flatbreadet. A pizzás alapra háromféle feltét kérhető. A petrezselymes sütőtök gyömbérrel és pirított tökmaggal a nyitás pillanatára időzített, speciális őszi ajánlat, de a mozzarella pácolt paradicsommal és friss bazsalikommal, vagy a tahinikrém sós, citromos lazaccal és sült kapribogyóval ugyanolyan finom.




Főételnek jöhet egy saláta, mindegyik alapja a római saláta, amire aztán olyan kiegészítők kerülnek, mint a bébispenót, céklalevél, menta, sütőtök, tahini, gyömbér, csilis-mézes sült dió, sós-citromos görög joghurt, rukkola, narancs, kuszkusz, feta, quinoa, stb.


Ezt az egészet utána fel kell dobnunk valami fehérjével. Ezen a ponton el kell dönteni, hogy húsmentesen tahinivel, tofuval és falafellel folytatjuk, vagy csirkével, marhával és disznóhússal, esetleg a középutat választva lazaccal Ezekhez választhatunk kiegészítő köretként quinoát, hummuszt, barna rizst, currys babpürét, narancsborsos sütőtököt, nyers karfiolt friss mentával vagy héjában sült édesburgonyát tahinivel, mentával és zatarral. Mindezek mellé izgalmas szószok a gluténmentes kenyér is kérhető.




Egészséges desszert? Van itt ilyen, a fahéjas szilva kókusztejjel és cukormentes tápiókapudinggal vagy a sütőtökös brownie gyömbéres sütőtök-kockával egyaránt kellemes lezárása az étkezésnek.


Szintén budai oldal ad helyet, de a Mammut oldalában, a Fény és a Lövőház utca sarkán az OOTON-nak, – az ország első 100%-ban növényi alapú grab&go falatozójának, ami hangulatában a Pret a manger-re emlékeztet, noha jóval kisebb annál. A tulajdonosok szerint az egészség- és környezetbarát vegán ételek érdekében nem kell lemondanunk az ízekről, színekről, izgalmakról, és akár egy pohár prosecco elfogyasztásáról. Az új koncepció célja, hogy a növényi alapú étkezés kipróbálására inspiráljon – a testünk, a környezetünk és az állatok jólléte érdekében.




Az üzlet csapata minden hétköznap a legfrissebb hozzávalókból készíti el a polcról leemelhető és fogyasztható, egyszerű, de teljes értékű falatokat. A zöldségekkel, hüvelyesekkel, gyümölcsökkel és magvakkal készített szendvicsek, salátatálak és wrapek mellett 100%-os gyümölcslevek, smoothiek is kaphatók. Az OOTON-t a fenntarthatóság és a környezetbarát szemlélet jegyében nyitották a Planteen alapítói, Szemerédy Viktória és Baráth Barna. Az alapítókhoz csatlakozott Fait Federika, valamint Zsolnay Gergely séf, aki a gasztronómiai élményeket varázsolja az üzlet polcaira.




„Szem előtt tartottuk, hogy a lehető legminimálisabb ökológiai lábnyomot hagyjuk, illetve, hogy tényleg egyszerű, fogyasztásra kész, és ízletes ételeket tudjunk ajánlani azoknak is, akiknek egyébként eszükbe sem jutna a vegán étkezés” – mondta Szemerédy Viktória. „Saját egészségünk és gyerekeink jövője szempontjából is kulcsfontosságú, hogy jelentősen csökkentsük a húsfogyasztásunkat. Célunk, hogy itt bárki megtapasztalja, hogy ez nem kell, hogy az étkezés élményéről való lemondással járjon!” – tette hozzá Baráth Barna.



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra