Cikkek

Orbán Szilvia

2021. augusztus 29.

Hosszú hónapok után az emberek nyáron újra szórakozóhelyekre jártak, így az otthoni kevergetés helyett a koktélkészítést is ismét a profikra bízták. De mit rendeltek mostanában a pultoknál? Úgy tűnik, a kedvenc egy régi-új ütős, kávés ital.

A nemzetközi média úgy beszél a koktélról, mint az idei „nyár itala”. A közösségi felületeken számtalan mém és tweet főszereplője lett, sőt, nemrég még a New York Times is foglalkozott vele, kijelentve, hogy a kilencvenes évek kedvenc koktélja ismét mindenütt jelen van.

Hogyan készül?

Az Espresso Martini egy viszonylag könnyen összerakható koktél. Az alaprecept szerint szükséges hozzá 60 ml vodka, 15 ml kávélikőr (például Kahlua), 30 ml friss espresso és 15 ml édesítőszirup. A hozzávalókat jéggel teli shakerbe kell tölteni, és addig rázni, míg az ital teljesen lehűl. Az elegyet aztán át kell szűrni egy lehűtött koktélpohárba, és ha igazán ki akarunk tenni magunkért, díszíthetjük is néhány kávészemmel.


„A jól elkészített Espresso Martini egy miniatűr műremek. Enyhén kesernyés, sötét mokka, kiegyenlített édesség, helyes kis hab, és mellé egy korty szíverősítő – egyszerűen nem lehet nem szeretni”

– fejtegette a Crafthouse Cocktails társalapítója, Charles Joly a HuffPostnak. A mixer elmondta, hogy a különböző kávélikőrökkel különböző ízhatás érhető el, az ő személyes kedvence a Caffe Amaro

A Mommy Mixology alapítója, Rysse Goldfarb pedig a St. George NOLA és a Cafecito Coffee Liqueur mellett voksol. „Ezek a likőrök sokkal ’kávésabbak’. A NOLA-t a New Orleans-i kávéstílus ihlette, egyediségét egy gondolatnyi cikória adja” – magyarázza a mixer, hozzátéve, hogy a Kahlua rummal és kávébabbal készül, így édesebbnek hat, mint egy semleges bázisú kávélikőr. Goldfarb szerint

bár az eredeti receptben szerepel az édesítőszirup, az ital modern változatából általában már kihagyják ezt az összetevőt.

„A kézműves koktélok is folyamatosan fejlődnek, és az újabb receptek is reagálnak a trendekre, így manapság sokkal kevesebb, émelyítően édes ital születik. Mivel a kávélikőrök önmagukban is igen édesek, sokan feleslegesnek gondolják a külön édesítést.”

„A kávévilág még mindig fejlődésben van, pedig már a kétezres években, amikor az első báromat megnyitottam, a tea és a kávé a kedvenc összetevők listáján szerepelt. Most épp a cold brew éli a virágkorát.”

A sztori

Úgy tartják, hogy a koktélok királyának is nevezett londoni mixer, Dick Bradsell találta fel az Espresso Martinit, valamikor a nyolcvanas évek végén a Fred’s Club nevű, felkapott szórakozóhelyen. A történet szerint egy akkor még a pályája elején álló, ma már világhírű modell lépett oda Bradsellhez azzal, hogy a mixerguru készítsen neki egy olyan italt, ami felébreszti, aztán pedig …khm.


Az idők során sokan találgatták, vajon ki lehet az ital „keresztanyja”, de úgy tűnik, Bradsell élvezi, hogy a koktél megszületését egy ilyen talány is övezi. Az azonban egyáltalán nem titok, hogy a krémes, bársonyos ital a következő évtizedben óriási népszerűségre tett szert, és

az eredeti, Vodka Espresso nevet lassan felváltotta az Espresso Martini elnevezés – bár a koktélnak nem sok köze volt az alkoholhoz, kivéve, hogy a martinihez hasonlóan ezt is V-alakú pohárban szokás szervírozni.

A 21. század beköszöntével, ahogyan a Martinit övező rajongás alábbhagyott, a nevében az italt idéző koktél is kissé feledésbe merült.

„A kétezres években a vendégek még a neonszínű, édes, ezredvégi koktélok okozta másnaposságból épültek, így mi is visszatértünk a gyökerekhez. A bártenderek újra a felkevert gin, a vermut és a keserűk tisztaságát hangsúlyozták, és a tiszta italok visszafoglalták az őket megillető helyet.”

Hogy mi lehet az oka az Espresso Martini-őrület mostani, újbóli felvirágzásának? „Most, két évtizeddel később, a koktélmozgalom már fényévekre jár” – magyarázza Joly. „A vendégeink jobban értik a koktélokat, nagyobbak az elvárások is, tennivaló tehát még akad bőven. Viszont ez a környezet lehetővé tesz egy játékosabb hozzáállást is, így lehetséges, hogy néhanapján felülünk a nosztalgiavonatra, és újra előveszünk egy-egy kellemes, régi koktélt.”

A média, a trendek és a járvány szerepe

Sokan gondolják azt, hogy az Espresso Martini jelenlegi felfutása nagyban köszönhető olyan valóságshow-knak, mint a Summer House és a Below Deck – ezekben ugyanis a szereplők kezében gyakran volt látható a régi-új kedvenc.Mások ugyanakkor úgy gondolják, hogy a koktél körüli felhajtás inkább a manapság tapasztalható, általános kávéőrület javára írható.

„Most a ’kávés mindenfélék’ idejét éljük”

– fogalmaz Rysse. „Ki hallott korábban a vietnámi kávéról? Akárhányszor betérek a helyi italboltba, a polcokon egyre több kávélikőr fogad!”

Fontos tényező még a világjárvány, erről sem szabad megfeledkezni. Susan Garcia, a Create-a-Coctail társalapítója úgy gondolja, hogy a járvánnyal járó kimerültség és kiégés az embereket ösztönösen valami olyasmi felé irányítja, amitől némi lökést, felturbózást várnak.

„Biztos vagyok benne, hogy a mostani őrületnek köze van a koronavírus-járványhoz. Az emberek sokat dolgoznak, sokáig vannak ébren, így szükségük van az extra koffeinre és energiára, hogy a nyakukba borult dolgokkal meg tudjanak birkózni.”

Jó nekünk?

Az „új” kedvenc kétségkívül finom és felpörget, de sokakban felmerülhet: vajon mennyire tesz jót az egészségünknek? Nos, nincsenek túl jó híreink.

Először is, az alkohol és a kávé a két leginkább dehidratáló hatású ital,

így az Espresso Martini fogyasztásakor kifejezetten érdemes ügyelni a megfelelő vízpótlásra. Nem árt tisztában lenni vele, hogy az ital kortyolása során a kiszáradás valószínűleg hamarabb bekövetkezik, és jó, ha számolunk egy komolyabb macskajajjal is.

„A koffein egy stimuláns, az alkohol viszont egy depresszáns – a testünket tehát egyidejűleg két egymást ’ütő’ hatás is bombázza.

Ez finoman szólva: nem ideális” – magyarázza Frances Largeman-Roth. A dietetikus-szerző szerint a pihentető alvást is elfelejthetjük.


„Egy pohárka espresso nagyjából 64 mg koffeint tartalmaz, ami, az egyéni érzékenységtől függően, már megzavarhatja az alvást.”

Harminc felett pedig az alkohol-koffein kombó tényleg komoly zavarokat okozhat éjszaka. „Ha a cél az, hogy bírd az egész éjszakát, rendben van, de ha másnap reggel fontos találkozód van, én a helyedben inkább kihagynám” – jegyzi meg az italt övező őrület kapcsán Largeman-Roth.

Rysse elmondta, hogy az ő kedvenc Espresso Martinije valójában espresso nélküli; vagyis a mixernek bőven elég a kávélikőr a kávés íz eléréséhez, a plusz koffeinadagról ő is szívesen lemond.

Ha teheti, a koktélt egy ételsor végén, inkább desszert helyett fogyasztja.

Óva int attól, hogy valaki egy egész estén át sorra fogyassza a koktélt.

„Én azt mondanám, hogy elég belőle egy – ennél több már gondokat okozhat az alvás során. Ezt az italt leginkább délutánra ajánlanám, úgy 5 körül, de semmiképpen sem este 9-kor. Hasonló a helyzet, mint a Red Bull vodka esetében” – javasolja a dietetikus.

A szakember nem az első, aki párhuzamot von a két ital között, de az Espresso Martinit nem övezi olyan rossz renomé.„Volt egy időszak, amikor mindenki Red Bull vodkát ivott. Ennek a vége az lett, hogy egyre többen számoltak be szívpanaszokról. Örülök, hogy véget ért” – idézte fel a korszakot Garcia. „Nem állítom, hogy a vodka és a kávé sokkal jobb, mégis, azért valamivel mégiscsak természetesebb, hiszen nincs benne az a csomó mesterséges ki tudja micsoda, ami az energiaitalban. Azért kettőnél többet nem ajánlok belőle egy alkalomra.”

Mint bármilyen koktél esetében, azért a kulcs végső soron a mértékletesség. „Ismerd magad, tudd a határaidat, hallgass a szervezeted jelzéseire és fogyassz felelősséggel” – szögezi le Joly.