Cikkek

Gonda Mariann

2021. március 1.

étterem , covid

Hosszú hónapok óta nélkülözzük az étterembe járás örömét. Igen, házhoz is rendelhetjük kedvenc vendéglőnk menüjét, de mindannyian tudjuk: étterembe nemcsak azért megyünk, hogy ne kelljen főzni. Minden alkalom kicsit (vagy nagyon) ünnep is, kikapcsolódás, környezetváltozás, amelyhez hozzátartozik az étel élvezetéhez méltó körülmények biztosítása: a tányér, a tálalás, a szerviz, a hangulat, a dizájn.

Rendelhetünk a legjobb helyről, elővehetjük a porcelán étkészletet, összeszedhetjük minden szépérzékünket a tálaláshoz, gyújthatunk gyertyákat - a hangulat biztosan ünnepi lesz, a vacsora finom, de mégsem olyan, mintha étteremben lennénk. Ahhoz el kell mennünk otthonról. De hová mehetnénk, amikor az éttermek zárva vannak?


Az éttermesek többsége számára kényszerpálya a kiszállítás, ők is tisztában vannak vele, hogy az élmény nem lehet ugyanaz. Ha a hegy nem mehet Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez - vagy még jobb, ha valahol félúton találkoznak. Ez járhatott azon vendéglátósok fejében, akik az alábbi, merőben szokatlan helyszínekben és helyzetekben láttak fantáziát.

A belga lelemény

A gyorséttermek révén ismert drive-in koncepció lényege, hogy behajtunk a parkolóba, az ablakon vagy mikrofonon keresztül rendelünk, átvesszük a csomagunkat, amelyet aztán az autóban (akár már a parkolóban) vagy otthon elfogyasztunk. Nem túl pszichés, de

népszerű megoldás, főleg, ha úton vagyunk.

Apropó, utazás. Újabb kedvelt időtöltés, aminek nem hódolhatunk. Emlékszünk még a régi szép időkben Európa útjain cirkáló, minden kényelemmel felszerelt lakóautókra? Sok belga garázsában is ott pihen egy-egy példány, várva a jobb napokat.

Kép: AFP

A fentiek sajátos kombinációját valósította meg a belgiumi Tarcienne-ben található Matthias and Sea halas étterem. Az üzlet előtti parkolóba invitálja lakóautóval rendelkező vendégeit, akik az előzetesen vagy a helyszínen

megrendelt ételt-italt a járműben fogyasztják el, majd tetszés szerint elhajtanak vagy a parkolóban éjszakáznak, mintha épp vakációznának.

Arra is gondoltak, akinek nincs ilyen csodajárgány a birtokában, van lehetőség bérlésre.

Ha egy üzlet beindul

A helyi hatóságokkal egyeztetve az étterem tovább bővítette kapacitását: néhány, a karácsonyi vásárokból ismerős faházat is felállítottak a területen, amelyeket maximum 6 fős (lehetőleg egy háztartásban élő) társaságok vehetnek igénybe 25 euró felár ellenében.

Kép: Matthias and Sea Facebook

Az alpesi síszállásokat idéző belsőnek és az elektromos fűtésnek köszönhetően depresszióra hajlamosító téli estéken is visszakaphatjuk egy kellemes éttermi vacsora illúzióját.

Olaszos romantika

A belgák láthatóan nyitottak az atipikus kezdeményezésekre: Dinant-ban a Les Amourettes olasz tulajdonosa, Alberto Serpagli hét Fiat 500-ot megidéző bódécskát csináltatott, amelyeket a helyi hatóságok engedélyével a vendéglátóhely előtti téren “parkolt le”.

Kép: Les Amourettes Instagram

A hirdetési felületként is funkcionáló stilizált papírmasé autók 2-4 személyes asztaltársaságok befogadására alkalmasak. A kiszolgálás érintésmentes, az elkészült ételt az autó mellett egy kisasztalra helyezi el a felszolgáló.

Az étel-ital fogyasztáson túl 15 eurót számolnak fel a bérlésért - ezt az összeget teljes egészében átutalják egy rászorultakat segítő alapítványnak.

Kabinos felvonóból Covid-biztos buborék

Láttunk már mini üvegházakat, átlátszó sátrakat vagy réten álló magányos asztalt, mint a vendégek szeparálását biztosító megoldásokat, amelyek azonban vajmi kevés komfortot nyújtanak a zord téli időjárásban. Nem úgy az átalakított és fűtéssel felszerelt egykori sífelvonó kabinok, amelyek a közelmúltban bukkantak fel az Egyesült Államokban. Ebben nem kis része volt a szerencsének, vagy nevezzük inkább hetedik érzéknek.

Kép: Mountain Tap Brewery

A Colorado-állambeli Steamboat Springs síparadicsomban lévő Mountain Tap Brewery étterem és kézműves sörfőzde került a korábbinál is nehezebb helyzetbe a hideg közeledtével, hiszen a belső terekben továbbra sem engedélyezett a kiszolgálás, a terasz pedig mínuszokban nem opció.

A hely tulajdonosai, maguk is lelkes síelők, eltűnődtek azon, hogy a sígondolák formája, mérete épp ideális az időjárás viszontagságaitól és a fertőzésveszélytől védett vendégterek kialakításához, amelyek majd a járvány elmúltával is jó szolgálatot tehetnek. Igen ám, de leselejtezett liftkabinokhoz még egy hegyi városban sem olyan egyszerű hozzájutni!

Kép: The Gondola Shop

A véletlen a segítségükre sietett. Dominique Bastien, a síkabinok karbantartásával foglalkozó The Gondola Shop tulajdonosa egy hirtelen ötlettől vezérelve 3 évvel ezelőtt megvásárolt 55 kiszuperált fülkét, majd a következő évben még 95-öt.

Nem volt vele konkrét terve, néhányat felújított, átalakított szaunának vagy kutyaháznak, rendezvényre adott bérbe dekorációnak.

A Mountain Tap Brewery megkeresése épp jókor jött, a síhelyek zárva tartása miatt Bastien csendes csődbemenetelét tervezgette. Ehelyett ma már alig győzi a munkát, sorra kapja a megrendeléseket más államokból is.

Food ratrak

A francia Valmeinier-ben 25 éven keresztül sípálya karbantartóként és hegyi mentőként dolgozó Cédric Lacombe két szenvedélyét ötvözte a Le Barbotin megnyitásával: a havat és a főzést.

Egy valódi, működőképes pályakarbantartó-gép felépítményében alakított ki büfékocsit

profi konyhával, vendégpulttal, ahol meleg szendvicseket és egytálételeket kínál az arra járóknak.

Kép: Valmeinier Facebook

A népszerű téli üdülőhelyen a falubeli éttermek többsége és a felvonók zárva vannak, ellenben a kirándulók nagy örömmel fogyasztanak az 1900 méter magasan, a sípályák aljában leparkolt, nem mindennapi food truck kínálatából, amely önmagában attrakcióvá vált. A tulajdonos reményei és az eredeti tervek szerint a ratrak büfé a következő szezontól 2300 méteren, a pályák tetején állomásozik majd.

Forrás: 1, 2, 3, 4, 5