Hosszú hónapok óta nélkülözzük az étterembe járás örömét. Igen, házhoz is rendelhetjük kedvenc vendéglőnk menüjét, de mindannyian tudjuk: étterembe nemcsak azért megyünk, hogy ne kelljen főzni. Minden alkalom kicsit (vagy nagyon) ünnep is, kikapcsolódás, környezetváltozás, amelyhez hozzátartozik az étel élvezetéhez méltó körülmények biztosítása: a tányér, a tálalás, a szerviz, a hangulat, a dizájn.
Rendelhetünk a legjobb helyről, elővehetjük a porcelán étkészletet, összeszedhetjük minden szépérzékünket a tálaláshoz, gyújthatunk gyertyákat - a hangulat biztosan ünnepi lesz, a vacsora finom, de mégsem olyan, mintha étteremben lennénk. Ahhoz el kell mennünk otthonról. De hová mehetnénk, amikor az éttermek zárva vannak?
Az éttermesek többsége számára kényszerpálya a kiszállítás, ők is tisztában vannak vele, hogy az élmény nem lehet ugyanaz. Ha a hegy nem mehet Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez - vagy még jobb, ha valahol félúton találkoznak. Ez járhatott azon vendéglátósok fejében, akik az alábbi, merőben szokatlan helyszínekben és helyzetekben láttak fantáziát.
A belga lelemény
A gyorséttermek révén ismert drive-in koncepció lényege, hogy behajtunk a parkolóba, az ablakon vagy mikrofonon keresztül rendelünk, átvesszük a csomagunkat, amelyet aztán az autóban (akár már a parkolóban) vagy otthon elfogyasztunk. Nem túl pszichés, de
népszerű megoldás, főleg, ha úton vagyunk.
Apropó, utazás. Újabb kedvelt időtöltés, aminek nem hódolhatunk. Emlékszünk még a régi szép időkben Európa útjain cirkáló, minden kényelemmel felszerelt lakóautókra? Sok belga garázsában is ott pihen egy-egy példány, várva a jobb napokat.
A fentiek sajátos kombinációját valósította meg a belgiumi Tarcienne-ben található Matthias and Sea halas étterem. Az üzlet előtti parkolóba invitálja lakóautóval rendelkező vendégeit, akik az előzetesen vagy a helyszínen
megrendelt ételt-italt a járműben fogyasztják el, majd tetszés szerint elhajtanak vagy a parkolóban éjszakáznak, mintha épp vakációznának.
Arra is gondoltak, akinek nincs ilyen csodajárgány a birtokában, van lehetőség bérlésre.
Ha egy üzlet beindul
A helyi hatóságokkal egyeztetve az étterem tovább bővítette kapacitását: néhány, a karácsonyi vásárokból ismerős faházat is felállítottak a területen, amelyeket maximum 6 fős (lehetőleg egy háztartásban élő) társaságok vehetnek igénybe 25 euró felár ellenében.
Az alpesi síszállásokat idéző belsőnek és az elektromos fűtésnek köszönhetően depresszióra hajlamosító téli estéken is visszakaphatjuk egy kellemes éttermi vacsora illúzióját.
Olaszos romantika
A belgák láthatóan nyitottak az atipikus kezdeményezésekre: Dinant-ban a Les Amourettes olasz tulajdonosa, Alberto Serpagli hét Fiat 500-ot megidéző bódécskát csináltatott, amelyeket a helyi hatóságok engedélyével a vendéglátóhely előtti téren “parkolt le”.
A hirdetési felületként is funkcionáló stilizált papírmasé autók 2-4 személyes asztaltársaságok befogadására alkalmasak. A kiszolgálás érintésmentes, az elkészült ételt az autó mellett egy kisasztalra helyezi el a felszolgáló.
Az étel-ital fogyasztáson túl 15 eurót számolnak fel a bérlésért - ezt az összeget teljes egészében átutalják egy rászorultakat segítő alapítványnak.
Kabinos felvonóból Covid-biztos buborék
Láttunk már mini üvegházakat, átlátszó sátrakat vagy réten álló magányos asztalt, mint a vendégek szeparálását biztosító megoldásokat, amelyek azonban vajmi kevés komfortot nyújtanak a zord téli időjárásban. Nem úgy az átalakított és fűtéssel felszerelt egykori sífelvonó kabinok, amelyek a közelmúltban bukkantak fel az Egyesült Államokban. Ebben nem kis része volt a szerencsének, vagy nevezzük inkább hetedik érzéknek.
A Colorado-állambeli Steamboat Springs síparadicsomban lévő Mountain Tap Brewery étterem és kézműves sörfőzde került a korábbinál is nehezebb helyzetbe a hideg közeledtével, hiszen a belső terekben továbbra sem engedélyezett a kiszolgálás, a terasz pedig mínuszokban nem opció.
A hely tulajdonosai, maguk is lelkes síelők, eltűnődtek azon, hogy a sígondolák formája, mérete épp ideális az időjárás viszontagságaitól és a fertőzésveszélytől védett vendégterek kialakításához, amelyek majd a járvány elmúltával is jó szolgálatot tehetnek. Igen ám, de leselejtezett liftkabinokhoz még egy hegyi városban sem olyan egyszerű hozzájutni!
A véletlen a segítségükre sietett. Dominique Bastien, a síkabinok karbantartásával foglalkozó The Gondola Shop tulajdonosa egy hirtelen ötlettől vezérelve 3 évvel ezelőtt megvásárolt 55 kiszuperált fülkét, majd a következő évben még 95-öt.
Nem volt vele konkrét terve, néhányat felújított, átalakított szaunának vagy kutyaháznak, rendezvényre adott bérbe dekorációnak.
A Mountain Tap Brewery megkeresése épp jókor jött, a síhelyek zárva tartása miatt Bastien csendes csődbemenetelét tervezgette. Ehelyett ma már alig győzi a munkát, sorra kapja a megrendeléseket más államokból is.
Food ratrak
A francia Valmeinier-ben 25 éven keresztül sípálya karbantartóként és hegyi mentőként dolgozó Cédric Lacombe két szenvedélyét ötvözte a Le Barbotin megnyitásával: a havat és a főzést.
Egy valódi, működőképes pályakarbantartó-gép felépítményében alakított ki büfékocsit
profi konyhával, vendégpulttal, ahol meleg szendvicseket és egytálételeket kínál az arra járóknak.
A népszerű téli üdülőhelyen a falubeli éttermek többsége és a felvonók zárva vannak, ellenben a kirándulók nagy örömmel fogyasztanak az 1900 méter magasan, a sípályák aljában leparkolt, nem mindennapi food truck kínálatából, amely önmagában attrakcióvá vált. A tulajdonos reményei és az eredeti tervek szerint a ratrak büfé a következő szezontól 2300 méteren, a pályák tetején állomásozik majd.